Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Zanimljivosti koje niste znali o jajima

Postoji više razloga zbog kojih su jaja jedna od najomiljenijih namirnica širom sveta: sadrže velike doze proteina i zdravih masti, a nemaju mnogo kalorija; u jajima se nalaze i antioksidansi koji preventivno deluju na nastanak raka i usporavaju starenje; izuzetno su ukusna i lako se pripremaju.

Braon ili bela ljuska

Boja ljuske jaja ne određuje kvalitet jaja, već uglavnom vrstu kokoške koja je ih je snela.

Šta pokazuje boja žumanceta?

Boja žumanceta zavisi od načina ishrane kokoške. Kao i ljuska, i to ne ukazuje na kvalitet jajeta.

Jarko žuto žumance znači da se kokoška hranila zelenim povrćem. Srednje žuto ukazuje na ishranu baziranu na kukuruzu, a bledo žuto na ishranu bogatu pšenicom i ječmom.

Holesterol

Jaje sadrži dve trećine preporučene dnevne količine holesterola. Međutim, nedavne studije su pokazale da konzumiranje jaja ne povećava rizik od srčanih oboljenja.

Zdravlje po maloj ceni

Jaja su jedna od najzahvalnijih namirnica za konzumiranje jer Vam nude neograničene mogućnosti pripreme. Jedina stvar koja vas ograničava u pripremi jela sa jajima je Vaša mašta.

Pripremite ih kao omlet, jaja na oko, dodajte povrće, slaninu, sir... U svakom slučaju, imaćete zdrav i ukusan obrok.

Zašto se pilići ne izlegu iz kupovnih jaja?

Kokoška se mora pariti sa petlom kako bi se jaje oplodilo. Kupovna jaja su snele kokoške koje se nisu parile.

Koje je najveće jaje?

Najveće jaje na svijetu je izlegla kokoška po imenu Herijet 2010. godine, i imalo je 23 centimetra u prečniku.

Rok trajanja

Sledeći put kada kupite jaja, obratte pažnju na datum pakovanja. Jaja se mogu jesti 3 do 4 nedelje nakon tog datuma. Ukoliko niste sigurni da li se jaje pokvarilo proverite miris, ako nije preporučljivo za jelo jaje ima neprijatan miris.