Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Uskršnji ručak: Jagnjetina sa ruzmarinom i belim lukom

Jagnjetina se tradicionalno služi na Uskrs. Ukoliko želite da je pripremite na malo drugačiji način, napravite je sa ruzmarinom i belim lukom po ovom receptu.

Ako imate vremena, napunite jagnjetinu dan ranije kako biste dobili još bogatiji ukus...

Sastojci:

  • jagnjeći but težine oko 2,5 kilograma
  • 1 glavica belog luka
  • 1 vezica ruzmarinovih grančica (oko 10 svežih grančica)
  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 2 šargarepe, sečene na veće komadiće
  • 1 crni luk, iseckan na četvrti
  • 1 čaša crnog vina, (oko 150 ml)
  • 1,2 litra goveđeg ili jagnjećeg bujona

Priprema:

Prvo što treba da uradite je da jagnjeće meso napunite sa belim lukom i ruzmarinom.

Uzmite oštriji i zašiljeni nož, napravite makar 30 malih zareza po celom jagnjećem butu. Oljuštite četiri 4 čena belog luka, tanko ih iseckajte i u svaki od rezova na butu zadenite po makar jedan komadić. Zatim uzmite manje grančice ruzmarina i njih nagurajte u rezove.

Ukoliko ovo radite unapred, pokrijte jagnjetinu dobro i ostavite je u frižideru. Izvadite makar sat vremena ranije iz frižidera pre nego što budete pekli.

Pečenje

Zagrejte ulje u većem tiganju i ubacite but u njega. Pecite ga tako da celom površinom dobije braon boju.

Zagrejte rernu na 190°C. Ubacite šargarepu, crni luk i ostatak belog luka i ruzmarina u veći i dublju tepsiju za pečenje, sipajte vino i bujon, a zatim dodajte i zapečenu jagnjetinu. Pecite oko 1 sat i 45 minuta.

Okrenite jagnjetinu na pola pečenja tako da do kraja svaka od strana ima priliku da provede jednako vreme u bujonu. Kada bude gotova, izvadite jagnjetinu i dopustite joj da odmori na toplom mestu dok je pokrivena sa folijom, makar 30 minuta.

Dok jagnjeta odmara, pripremite grejvi (vrsta sosa)

Prespite ceo bujon iz tepsije preko sita u dublji tiganj, kako biste odstranili svo povrće i začine. Ovaj bujon bi trebalo da bude bogat, pomalo gust i da ima dosta od ukusa jagnjetine. Redukujte ga malo na ringli ukoliko smatrate da bi bilo bolje koncentrovati ukus, skidajući i sve masti koje isplivaju na površinu.

Poslužite jagnjetinu uz ovaj sos, krompir(vidite dole sa čim se slaže), praziluk ili tikvu.

Prilozi

Pečena tikva

Zagrejte rernu na 190°C. Ogulite 2 manje tikve, presecite ih na pole i izvadite seme. Isecite meso na kockice od oko 5 cm. Prebacite ih u veći nelepljivi tiganj za pečenje.

Od gore prelijte sa malo meda i pospite sa kašikom lišća timijana. Pecite oko 45 minuta ili dok ne dobijete zlatnu boju i tikva ne bude mekana celom debljinom. Možete je peći i sa jagnjetinom u poslednjih 15 minuta pečenja mesa, a potom dovršiti pečenje dok se jagnjetina bude odmarala.

Topljeni praziluk u puteru

Skinite spoljašnji sloj i odsecite krajeve praziluka (6 komada), a zatim ih isecite na komadiće duge oko 5 cm. Operite u hladnoj vodi, a zatim kratko ocedite.

Zagrevajte veći tiganj nekoliko minuta, a potom dodajte u njega veće komade praziluka i dodajte komadić putera (dovoljno za sotiranje, da se dobro prekrije dno tiganja). Posle 2 minuta dodajte i ostatak praziluka.

Pokrijte tiganj poklopcem i kuvajte još oko 4 minuta, povremeno mešajući. Voda koja je ostala na praziluku posle pranja bi trebalo da bude dovoljna da se on njome napari.

Poslužite posuto sa malo soli u pahuljicama i malo sveže mlevenog bibera.