Uskršnji doručak – šunka na drugačiji način

U središtu uskršnjeg tradicionalnog doručka, na mnogim trpezama je šunka, kuvana jaja i ren ali i pite, sezonska salata, domaći hleb i druge delicije.

Evo kako da iznenadite ukućane novim receptom i neverovatnom aromom u svom domu. Ove godine pripremite šunku sa kajsijom.

Kombinacija kiselog i slatkog koju daje kajsija sprečava da pečena šunka postane previše slatka. Ova jednostavna pečena šunka punjena kajsijom divno ide sa kuvanim jajima ili pecivom.

Potrebno je: 

1.  Sušena šunka (rolovana) od oko 2,5 kg
2.  4-5 dl crnog vina
3.  2 lovorova lista
4.  500g  suvih kajsija (potpoljenih u hladnoj vodi) ili svežih očišćenih
5.  Karanfilić
6.  3 kašike šećera
 

Priprema

1.  Korak 

Izvadite sve sastojke na radnu površinu.

2.  Korak

Presecite šunku na pola, ali tako sa jednim krajem ostane spojena. Stavite je u veliku posudu i dodajte vino i lovorov list. Porkijte i ostavite da se marinara 6 sati. Povremeno okrećite šunku.
 
Zagrejte rerun na 180 stepeni.
Operite, a zatim osušite ako koristite sveže kajsije, prepolovite ih i izvadite koštice. Ako koristite potopljene suve kajsije, osušite ih i isecite na dva dela. Izvadite meso iz marinade i stavite na jednu stranu. Stavite vino, lovorov list i kajsije u šerpu i dinstajte dok kajsije ne omekšaju i upiju vino, otprilike 15 minuta. Uklonite lovorov list i ostavite kajsije da se malo ohlade.
Temeljno osušite šunku i u prorez stavite kajsije. Umotajte je dvostruko folijom, ali ostavite otvor, kako bi dim mogao da izlazi. Pecite je u rerni oko 2 sata.
Izvadite šunku, odmotajte je i ostavite je da se ohladi, a rernu zagrejte na 220C. Pažljivo skinite kožu sa šunke, ali ostavite masnoću. Zasecite masni deo horizontalno i vertikalno - u obliku dijamanta.
Razmažite šećer po površini, utrljajte ga u useke koje ste napravili, potom stavite u pleh da se peče, nepokriveno. Pecite oko 15 minuta, dok se šećer ne istopi. 

Preporuke i saveti

Šunku možete pripremiti dan ili dva unapred i čuvati u frižideru ali nemojte je seći. Ne urezujte dok ne zatreba ili će šunka izgubiti boju. 
Šunka se može služiti vruća u debelim kriškama sa kuvanim krompirom ili hladan u tanjim kriškama sa ajvarom, kiselim krastavcima i salatom ili u sendvičima. 

Uvek proverite da li je šunka koju kupujete potrebno prokuvati pre pečenja da biste uklonili preteranu slanoću.