Tradicionalni recept za grčku musaku za patlidžanom i krompirom
Musaka je jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela Grčke. Možete je pronaći u gotovo svakom grčkom manjem i većem restoranu kao i na trpezi domaćina.
Musaka je napravljena od pečenog i prženog patlidžana i krompira, bogatog sosa od govedine ili jagnjetine, prelivena bšamel sosom. Drugim rečima vrhunska “prijatna” hrana.
Priprema dradicionalne grčke musake:
Potrebno je:
- 4 patlidžana
- 5 krompira
- Ulje
- 750g mlevenog mesa (jagnjetine ili junetine)
- 2 crvena luka
- 400g sitno seckanog paradajza
- 2 kašike paradajz pirea
- 1 kašika šećera
- 1 čaša crnog vina
- So, biber
- Lovorov list
- Prstohvat cimeta ili 1 grančica cimeta
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 900 ml mleka
- 120g putera
- 120g brašna
- Prstohvat muškatnog oraščića
- 2 žumanca
- 100g parmezana
- So po ukusu
-
Patlidžan i krompir je osnova musake
Operite, oljuštite i isecite krompir na kolutove debljine oko 1 cm . Kada isečete kropir, operite ga kako biste skinuli višak skroba.
Uzmite veće patlidžane, operite ih (bez ljušćenja) i iscevite na kolutive veličine 1 cm – otprilike kao i krompir. Potom ih ispirajte dok voda ne postane providna, dobro posolite i ostavite da se cede oko pola sata. Poslednji korak je kod patlidžana veoma važan, jer neki patlidžani mogu biti gorki, zato ih treba dobro osoliti i ostaviti da se ocede.
U Grčkoj, većina restorana prvo proprže krompir i patlidžan do zlatne boje – mada to jelu daje “težinu” koja možda i nije projatna tokom letnjih dana… Dakle, ako želite manje tešku musaku, nemojte prethodno pržiti krompir i patlidžan na tiganju.
Poređajte krompir i musaku u pekač (preporučujemo NOVI Delimano Royal Glass Supreme stakleni pekač sa poklopcem) i prelijte ih sa nekoliko kapi maslinocog ulja, uključite rernu na 180° i ostavite da se peče oko 20 minuta.
Savet: Imajte u vidu da se patlidžan tokom pečenja smanjuje, pa poređajte 3 sloja patlidžana, kako biste do kraja pripreme jela dobili zapravo 2 sloja.
2. Priprema sosa sa mesom
Tradicionalna musaka se pravi sa jagnjećim mesom, međutim ako Vam je ovo meso prejakog ukusa možete pomešati sa junetinom ili napraviti samo od mlevene junetine. Takođe, ako želite vegansku varijantu jela, umesto mesa možete staviti sočivo.
Sos je vrlo sličan bolonjez sosu, meso se dinsta na ulju sa crnim i belim lukom, potom se doda malo crnog vina i seckani paradajz koji se kuva dok se sve ne zgusne, tj. ne ne dobije gustinu sosa.
Sos bi trebalo da bude gušći tako da ga krompir i patlidžan ne upiju, kako bi se svi ukusi osetili ravnomerno. Obavezno začinite sos solju i biberom na kraju
3. Bešamel sos
Ovo je možda i nazahtevniji deo, koji podrazumeva neprekidno mešanje, dodavanje jaja i sira – trebalo bi na kraju da bude gust krem.
Prvo isopite puter na jačoj temperature, sklonite sa ringle posudu i dodajte brašno, umutite ga i sjedinite sa puterom, potom vratite na ringlu, smanjite temperaturu i dodajte malo po malo mleka uz neprekidno mešanje. Ukoliko bude nekih grudvica možete koristiti mikser kako biste dobili glatku masu.
Sklonite bešamel sa ringle dodajte sir, muškatni orašćić i 1 kašičicu soli. Na kraju dodajte žumca i dobro ih umutite u smesu.
4. Poređajte musaku
Na dno Delimano Royal Supreme Glass posude za pečenje prvo poređajte kropir. Pečeni patlidžan podelite na 2 dela. Prvi deo poređajte preko krompira, zatim prelijte preko sos od mesa, potom poređajte drugi deo patlidžana i od gore prelijte bešamel sos. Vodite računa da sve bude ravnomerno rapoređeno preko cele površine.
Na kraju od gore narendajte malo sira. Pecite u rerni sat vremena na 180°C.
Musaka je jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela Grčke. Možete je pronaći u gotovo svakom grčkom manjem i većem restoranu kao i na trpezi domaćina.