Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Šta uraditi ako je meso žilavo, raskuvan pirinač ili jelo preslano?

Sigurno ste se susreli sa nekim od pobrojanih problema dok ste pripremali obroke. Ko radi taj i greši, zar ne? Međutim, i za ove stvari postoje rešenja, koja su vrlo praktična i što je najvažnije, delotvorna.

Žilavo meso

Uzrok: Meso ste pekli predugo ili je temperatura bila previsoka.

Rešenje: Kad vam se dogodi da prepečete meso, možete ga samleti kako biste si proširili izbor mogućnosti. Ubacite tako samleveno meso u tortilje i pomešajte ga s umakom.

Najlakši način da izbegnete ovakve probleme jeste upotreba termometra za pečenje. Ne procjenjujte vreme pečenja samo po izgledu mesa. Izgled vara!

Raskuvani pirinač

Uzrok: Upotrebili ste previše tečnosti

Rešenje: Iskoristite taj pirinač za nešto drugo. Možete ga čak rasporediti na pleh i staviti u frižider kako bi se skrob malo zgusnuo. Sutradan ga možete iskoristiti kao dodatak supi ili ga možete kratko propržiti s povrćem.

Sledeći put pripazite na količinu vode - vode treba biti tek centimetar i po više nego riže.

Jelo je preslano

Uzrok: Niste probali jelo dok ste kuvali

Rešenje: Ako vam je jelo preslano zbog toga što se umak previše zgusnuo, najjednostavnije je dodati još malo vode. Drugo rešenje je da dodate malo kiseline, a to dobro funkcioniše kad je riječ o prženju. Par kapi limunovog soka može ublažiti slanost. No pripazite da ne preterate pa da jelo na kraju ne bude i preslano i prekiselo.

Kako biste izbegli ovaj problem ubuduće, uvek probajte jelo tokom pripreme. Ne morate se uvek pouzdati u ono što piše u receptu, već se vodite svojim osećajem i ukusom.

Kad kuvate sa slanim sastojcima poput kapara, maslina ili slanine, budite oprezni s količinom soli koju dodajete.