Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Soja sos

Soja sos tradicionalno se stavlja u jela azijske kuhinje, prvenstveno kineske. Ovaj sos specifičnog ukusa datira još iz drugog veka pre nove ere.

Soja sos datira iz drugog veka p.n.e. i prvi put korišćen je u Kini. Ovaj sos specifičnog je ukusa i dobija se fermentacijom kaše kuvane soje. Kada se fermentacija završi, kaša se iscedi i to je upravo soja sos dok se gusti delovi kaše koriste uglavnom za ishranu domaćih životinja.

 

Soja sos je slana, braon tečnost veoma specifičnog ukusa. Tradicionalno se koristi kao sastojak za razna jela ali se i postavlja na sto kako bi se direktno, po ukusu, dodavao u hranu. Smatra se da je ovaj sos nastao u 2. v.p.n.e. i to iz sličnog sosa čija je osnova bila meso, a ne soja, takođe, stručnjaci misle da je soja sos prvobitno služio kako bi se manje koristila so pri kuvanju jer je tada bila veoma skupa i nije svima bila dostižna.

 

Pre nastanka ovog sosa čak se i usoljena riba koristila kao dodatak jelima kako bi se manje trošila so. Tokom godina u usoljenu ribu stavljala se i soja da bi se kasnije prešlo na fermentisanu soju koja je bila ključna za stvaranje soja sosa.

 

Pravljenje samog sosa traje i po više meseci i njegov ukus i kvalitet zavisi ne samo od dužine vermentacije već i od drugih dodataka koji se ubacuju kao i od razmere samih dodataka.

 

Prvi zvaničan prelazak soja sosa iz Azije u ostatak sveta desio se u toku 18. veka i  to kada su uvezene prve količine iz Kine i Japana u vidu nekoliko buradi i od tada se koristi kao standardni proizvod na kuhinjskim policama. Stanovnici Evrope dugo nisu mogli da naprave soja sos autentičnog ukusa pošto nisu u potpunosti razumeli kako funkcionišu gljivice odgovorne za vrenje kuvane soje. Danas se, pored Azije, soja sos koristi najviše u zapadnoj kuhinji, prvenstveno Severnoj Americi.

 

Teško je zamisliti neko istočno-azijsko jelo koje ne sadrži soja sos. Ukoliko redovno posećujete kineske restorane onda ste već upoznati sa ovim izvanrednim sosom i znate koje mesto zauzima u kineskoj kuhinji.

 

Sa soja sosom i Vi možete spremati jela kao što su kineska čorba sa škampima ili kineski pirinač sa povrćem.