Sladoled od jagoda – recept
Jagode su neverovatan izdvor zdravlja, a ovih dana ih možemo pronaću na pijacama i supermarketima po pristojnim cenama.
Šta znamo o jagodama?
Pre svega jagode su crveno, sočno i slatko voće. Sadrže mnogo C vitamina i izvesnu količinu vitamin B9 i kalcijuma. Takođe, jagode su bogate antioksidansima i biljnim jedinjenjima koji povoljno deluju na zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi.
Evo jedne sjajne poslastice za ove tople proćene dane – Sladoled od jagoda, ko može ovome da odoli?
Potrebno je:
- 400g jagoda (očišćenih)
- 1-2 kašičice soka od limuna
- 600g slatke pavlake
- 300 ml punomasnog mleka
- 150g šećera u prahu
- 5 žumanaca
- 2 kašičice ekstrakta vanile
Priprema:
Korak 1.
Stavite jagode u blender. Umutite ih u pire, a zatim dodajte limunov sok po ukusu - ako su jagode kiselije, trebaće vam manje lumunovog soka.
Korak 2.
Zagrejte slatku pavlaku i mleko u šerpici – dok ne proključaju. U činiji umutite šećer i žumanca minut-dva do bledo žute boje. Polako sipajte mešavinu vrućeg krema u jaja, i sve vreme mutite smesu (preporučujem Delimano Kitchen Robot Pro višenamenski stoni mikser). Kada je sve potpuno sjedinjeno, procedite kroz sito nazad u tiganj. Kuvajte na laganoj-srednjoj temperaturi dok se malo ne zgusne – smesa je dovoljno gusta kada u nju stavite poleđinu kašike i ona ostavi otisak (to će se desiti na oko 82-85C). Pazite da ga ne prekuvate jer će se jaja skuvati. Prebacite u činiju. Pokrijte činiju, ostavite da se prohladi 10 min. a potom ga stavite da se hladi oko sat vremena.
Korak 3.
Promešajte pire od jagoda i vanilu u hladan krem. Probajte da proverite da li treba dodati malo više limuna ili vanile, po ukusu naravno.
Korak 4.
Zamrznite sladoled u posudi u zamrzivaču. Ostavite 4 sata, mešajte temeljno smesu svakih sat vremena da biste uklonili sve kristale leda. Sladoled možete čuvati u zamrzivači I do 2 meseca!
Izvor: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-ice-cream