Saveti za organizaciju kuhinje

Opšteprihvaćena istina: Organizovan dom je srećan dom. I to ne samo zato što je lakše naći ono što Vam treba. Zapravo je dokazano da pretrpan prostor uzrokuje nepotreban stres i više nego što mislite.

Možda se zatičete kako tražite ključeve i novčanike pre nego što izjurite kroz vrata. Jutra mogu proći i u traženju opreme za fudbal i čarapa umesto da se doručkuje sa porodicom. Čak i priprema obroka može poći po zlu ukoliko kako tumarate naokolo tražeći tiganj ili posudu sa začinima za koju ste sigurni da je još imate.

Na sreću, dovođenje u red ne mora biti tako zamorno ili strašno kako deluje. Nekoliko jednostavnih trikova i alata, sve može biti organizovano.

Kuhinja je početak

Dovođenje u red ovog prometnog mesta će Vam pomoći da budete efikasniji i manje pod stresom u vreme obroka – i van njega! Prvi korak: držite stvari gde ih koristite. Šerpe i tiganji bi trebalo da su na dohvat ruke ili iznad šporeta; činije za mešanje blizu radnog elementa koji koristite za rad; tanjiri, čaše i tacne blizu mašine za sudove.

Rasporedite aparate

Često korišćeni mali aparati – poput tostera ili aparata za kafu – bi trebalo da su na radnom elementu; oni ređe korišćeni u donjem delu. Ugradite fioke u donju policu elementa za aparate koje povremeno koristite kao što su kuvalo ili blender.

Slično sa sličnim

Držite sve što služi pečenju u redni u istom elementu, sve varjače u istoj keramičkoj posudi, a sve začine u istoj fioci. Tako je mnogo lakše naći predmete kada već otprilike znate gde su.

Sortirajte vertikalno

Držite najčešće korišćene predmete na najpristupačnijim mestima. Držite stvari koje najčešće koristite u visini očiju; držite teže predmete ispod nivoa struka; a one ređe korišćene na višim policama ili u drugom delu kuće.

Koristite providne posude

Male kuhinjske stvari držite u posudama koje se provide, naročito namirnice. To će Vam olakšati da brzo uvidite čega imate dovoljno na zalihama.

Godišnje spremanje

Neka Vam bude navika da jednom godišnje napravite inventar svih pomagala, posuđa i sudova i da se rešite nepotrebnih duplikata, predmeta koji su oštećeni i ne mogu se popraviti ili onoga što ne koristite više.

Smestite činije jednu u drugu

Ova metoda Vam pomaže da štedite prostor. Postavie papirne tanjire ili listove papirnih ubrusa kako biste sprečili grebanje površina ispod njih. Koristite papirne tanjire koji ne upijaju za teže metalne, livene posude koje imaju osobinu zadržavanja ulja.

Slažite po obliku

Plehove, tacne i tanjire slažite po obliku: okrugle tanjire na jednu gomilu, oble na drugu. Ravne tanjire i tacne uz zadnji zid visećeg elementa (pomoću gumenih odbojnika ih osigurajte), a duboke tanjire ispred.

Grupišite po funkciji

Groupišite staklariju i setove sudova po funkciji. Na primer, svakodnevne tanjire, činije, šolje i čaše u jednoj zoni. Čaše držite uspravnim kako biste sačuvali obode.

Korpice i zatvorene posude

Ovi predmeti mogu čuvati manje predmete koji bi inače pravili nered, kao što su začini, krpe ili sredstva za čišćenje.

Razdelnici fioka

Podelite escajg i kuhinjske instrumente unutar fioka. Aranžirajte odvojene komponente, razdelnike koje ćete napuniti ovim predmetima ili nabavite jednodelne razdelnike sa odvojenim sekcijama.

Koristite viseće žičane police

Kačenje plastičnih ili žičanih korpi-polica na vrata u donjim elementima olakšava Vam pristup sredstvima za čišćenje kuhinje.

Dvospratne tacne

Pomoću njih možete organizovati začine, priloge ili vitamine. Ovi mini stolovi će maksimalno iskoristiti radne elemente i ćoškove radnih površina.

Police unutar polica

Umetne police mogu maksimalno iskoristiti postojeće police. Postavite plastikom obložene žičane police kako biste udvostručili kapacitet za držanje sudova, šolja, čaša, šerpi i tiganja.

Police koje vise sa donjih polica

Žičane police koje se kače sa donje strane polica u visećim elemenitma praktično koriste često neiskorišćen prostor police koji je ispod te police i pripada donjoj polici.

Preuzeto sa: https://www.marthastewart.com/275490/organizing-your-home