Recept: Zdrava pasta Primavera

Zdrav tanjir špageta prepun pasulja, praziluka i špargle. Dobićete ono najbolje od prolećnog zeleniša pomoću ovog živopisnog, sitog recepta za pastu.

Sastojci

  1. 75 g mladog fava pasulja (iskoristite zamrznuti ako nema svežeg)
  2. 200 g vrhova špargle
  3. 170 g graška (iskoristite zamrznuti ukoliko ne možete da nađete svež)
  4. 350 g špageta ili taljatela
  5. 175 g mladog prazikula, očistite i iseckajte
  6. 1 kašika masilnovog ulja, plus malo za posluženje
  7. 1 kašika putera
  8. 200 ml slatke pavlake
  9. puna šaka seckanog bilja (nana, peršun i vlašac)
  10. parmezan (ili vegeterijansku alternativu), narendan za posluženje

Priprema

Dovedite do ključanja vodu u većoj šerpi i stavite iznad vode stimer ili sito. Naparite pasulj, šparglu i grašak tako da tek omekšaju, ostavite sa strane. Skuvajte pastu prateći instrukcije sa pakovanja.

U međuvremenu, propržite praziluk u maslinovom ulju i puter na 5 minuta ili dok ne omekšaju. Dodajte tome slatku pavlaku i vrlo lagano temeljno zagrejte, neprekidno mešajući kako ne bi došlo do razdvajanja. Dodajte začine i napareno povrće uz malo vode u kojoj se kuvala pasta kako biste razredili.

Procedite testeninu i umešajte je u sos. Začinite sa solju i biberom i zatim poslužite sa sirom i malo maslinovog ulja odgore.