Recept: Topla začinjena salata od pirinča

Ovu toplu salati od pirinča i povrća vrlo lako možete pretvoriti u obrok dodajući kašiku grškog jogurta.

Potrebno je:

  • 3/4 šolje (350 g) smeđeg pirinča
  •  1/2 glavice brokolija, isečena na cvetove
  •  1/2 glavice karfiola, isečena na cvetove
  •  1/4 šolje (60 ml) maslinovog ulja, plus dodatno za prskanje
  •  1 luk, sitno isečen
  •  1 čen belog luka, sitno isečen
  •  1/2 kašičice semena crnog senfa
  •  Po 1/2 veze nane, korijander, peršun (svež)
  •  1/2 veze mladog luka, beli i svetlozeleni delovi tanko narezani
  •  Sok od 1/2 limuna
  •  100 g gustog grčkog jogurta

 

Priprema:

Kuvajte pirinač prema uputstvima na pakovanju ili dok ne omekša. U šerpu sa kipućon posoljenom vodom blanširajte brokoli i karfiol 2 minuta ili dok ne omekšaju. Ocedite i ostavite na stranu.

Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj temperaturi. Luk propržite 3-4 minuta dok ne omekša. Dodajte beli luk i semenke senfa i pecite još 1-2 minuta dok ne zamiriše. Dodajte karfiol i brokoli, pojačajte temperaturu na srednju i pecite 3-4 minuta dok ne porumene.

Prebacite mešavinu brokolija i karfiola u činiju sa pirinčem, začinskim biljem i mladim lukom, zatim začinite i promešajte da se sjedini. Iscedite sok od limuna i prelijte dodatnim uljem.

Pomešajte jogurt pa poslužite uz toplu salatu.