Recept nedelje: Štrudla s jabukama

Štrudla sa jabukama je tradicionalno bečko pecivo punjeno sa grožđicama natopljenim brendijem, jabukama sa cimetom i seckanim orasima. Namenjeno je da se posluži kao desert ili da se jede u bilo koje doba dana uz šoljicu kafe.

Štrudla sa jabukama

Štrudla sa jabukama je tradicionalno bečko pecivo punjeno grožđicama natopljenim u brendiju, jabukama sa cimetom i seckanim orasima. Namenjeno je da se posluži kao desert ili da se jede u bilo koje doba dana uz šoljicu kafe.

Pravljenje štrudle može biti komplikovano – i , da, postoji nekoliko trikova koji se tiču rada sa testom – ali kada uđete u štos, lakše je od bilo čega drugog. Pored toga, recept možete umnožiti za veće društvo, pripremiti ga unapred ili smrznuti za pečenje u budućnosti.

Porcija: 6-8

Vreme pripreme: 30 minuta

Vreme pečenja: 45 minuta

Ukuno vreme: 1 sat i 15 minuta

Sastojci:

3 veće (oko 700 g) jabuka za pečenje; oljušćenih i iseckanih na kriškice debljine oko 3-4 mm

1/3 šolje zrnastog šećera

1/2 kašičice cimeta u prahu

2 kašike rakije od jabuka ili američkog jabukovog brendija

80 g suvog grožđa

prstohvat soli

60 g oraha, vrlo fino seckanih

10 listova (22x35 cm) tankih kora za pite

1 komad neosoljenog putera (oko 1/2 šolje)

15 g hlebnih mrvica

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

U većem tiganju sjedinite jabuke, šećer u zrnu, cimet, rakiju, grožđice i so. Kuvajte na umerenoj vatri, mešajući često sve dok tečnost iz jabuka ne izađe i one ne omekšaju, to je oko 10 do 12 minuta. Umešajte i orahe i ostavite sa strane da se ohladi.

Zagrejte rernu prethodno na 175°C i postavite policu u srednji položaj. Obložite tepsiju sa papirom za pečenje.

Nakvasite i iscedite čistu krpu za sudove. Neka Vam otopljeni puter bude u blizini kao i četka. Odmotajte kore i pokrijte ih sa plastičnom folijom, pakovanja (obično su umotane u plastične vrećice) ili sa masnim papirom, te od gore sa vlažnom krpom; neka budu pokrivene sve vreme dok budete radili kako se ne bi osušile. (Napomena: ako radite brzo, ne morate voditi toliko računa o ovome.)

Postavite jedan sloj kore na čistu površinu tako da duža stranica bude okrenuta ka Vama. Četkom namažite koru otopljenim puterom. Možda će Vam biti lakše da poprskate koru sa malo putera pomoću četke, a da ga potom razmažete u nekoliko blagih poteza. Dodajte još četiri sloja kore, mažući svaki od njih sa otopljenim puterom. (Trebalo bi da imate na kraju naslagano pet kora.)

Raširite oko polovine hlebnih mrvica i oko polovine smese jabuka (preko hlebnih mrvica) na kore formirajući pravougaonik veličine 7-8 cm sa 25 cm koji je udaljen od svih stranica kore oko 5 cm. Savijte stranice kora preko fila, a zatim savijte kraće stranice kora preko fila. Smotajte kao rolat i pažljivo prebacite u pripremljenu tepsiju, tako da šav bude okrenut nadole. Ponovite proces sa preostalim korama i filom od jabuka. Četkom premažite gornji deo štrudle preostalim puterom. Pomoću oštrog noža, napravite dijagonalne proreze na nekih 5 cm duž gornje strane štrudle, tako da svojom dubinom tek dolaze do fila.

Pecite dok štrudle ne dobiju zlatnu-braon boju, oko 30 minuta. Neka se hlade makar 20 minuta. Prebacite štrudle na dasku za sečenje i svaku od njih isecite na trećine ili četvrtine. Pospite šećerom u prahu, a zatim poslužite tople ili na sobnoj temperaturi.

Napomena: Jabuke koje su dobre za pečenje su greni smit, zlatni delišes, fudži, jonagold i honi krisp. Koristite se mešavinom različitih vrsta za najbolje rezultate.

Napomena: Kore podnose mnogo više nego što se misli. Ako se pocepaju samo ih ponovo slepite prstima.

Uputstvo za pripremu unapred i zamrzavanje: Štrudle možete pripremiti i držati ih do 2 sata u frižideru pre pečenja. Takođe možete zamotati i svaku od njih u deblju alumijumsku foliju i tako ih zamrznuti na nekoliko meseci; samo imajte na umu da će smrznutim štrudlama trebati više vremena da budu pečene. (Ostaci se lepo podgrevaju na 150 stepeni C u rerni ili u toster-pećnici.)