Recept: Grilovani pileći karabataci sa đumbirom i breskvama

Obloženi glazurom od balzamiko sirćeta koje je začinjeno sa đumbirom, belim lukom i soja sosom, ovi karabataci su slatko-opori i neodoljivo lepljivi.

Služe se uz breskve sa roštilja koje su prelivane sa puterom i timijanom i koje postaju meke i neverovatno džemaste nad vatrom. Jogurt nije obavezan. On je deo hladnije i kremastije suprotnosti u odnosu na ćumur i dim, ali jelo je podjednako dobro i bez njega.

Porcija: 4 do 6

Vreme pripreme: 45 minuta plus mariniranje

Sastojci:

Za piletinu:

  • 5 kašika balzamiko sirćeta (po mogućstvu dobrog, od onih sirupastih)
  • 2 kašike fino narendanog svežeg đumbira i celokupnog đumbirovog soka dobijenog od komadića veličine oko 5 cm
  • krupnija so
  • 1250 g karabataka, bez kostiju i kože
  • 8 grančica svežeg timijana, ili 4 grančice svežeg ruzmarina
  • 3 češnja belog luka, fino rendana ili zgnječena u pastu
  • 2 kašike soja sosa
  • 1 kašičica svežeg soka limete, još po potrebi
  • maslinovo ulje, za premazivanje četkom
  • običan jogurt od punomasnog mleka, za posluživanje (po želji)
  • 3 mlada luka, i beli i zeleni delovi, tanko seckani (po želji)
  • puna šaka kidanog svežeg bosiljka (po želji)

Za breskve:

  • 2 kašike neosoljenog putera, topljenog
  • 1 kašika seckanog svežeg timijana, ili 2 kašičice seckanog svežeg ruzmarina
  • 1 kašičica meda
  • 3 do 4 sveže breskve ili nektarine, bez koštica i sečene napola
  • pahuljasta morska so

Priprema:

Mariniranje piletine: U manjoj činiji zajedno pomešajte balzamiko sirće, rendani đumbir i prstohvat soli.

Posolite piletinu sa svih strana i stavite je u veću činiju ili u hermetički zatvorenu vrećicu. Dodajte 2 kašike mešavine balzamika. (Dobro promešajte pre nego što je odmerite u slučaju da je đumbir potonuo na dno. Sačuvajte preostali balzamiko za posluživanje.) Dodajte timijan, beli luk, soja sos i 1 kašičicu soka limete. Pokrijte činiju ili zatvorite vrećicu i ostavite piletinu da se marinira u frižideru makar 2 sata ili čak preko noći.

Zapalite roštilj ili zagrejte brojler, postavljajući rešetku na oko 10 cm od izvora toplote.

Priprema breskvi: U činiji, sjedinite puter, timijan i med. Premažite ovlaš breskve smesom putera i stavite ih u korpicu za grilovanje, ukoliko je imate, ili direktno na roštilj žicu. Pecite direktno iznad izvora toplote dok tek pocrne, 2 do 4 minuta sa svake strane. Znaćete da su gotove kada kora počne da se izvija unazad i meso počne da se topli. Prebacite na tanjir za serviranje ili tanjire, ukoliko želite, poprskajte sa još malo smesa putera i pospite zrncima morske soli.

Ako na roštilj žici ima mesta, istovremeno pecite piletinu (ili pričekajte da breskve budu gotove). Četkom skinite bilo kakve ostatke marinade sa piletine, prosušite je tapkanjem i ovlaš premažite uljem. Pecite na roštilju ili u brojleru dok ne budu braon i malo ugljenisani, 4 do 6 minuta po strani.

Prebacite piletinu na tanjir za posluživanje ili na tanjire zajedno sa breskvama. Poslužite sa gomolicama jogurta sa strane ako želite i isprskajte ostatkom balzamiko-đumbir mešavine i sa još malo maslinovog ulja. Pobacajte mladi luk i bosiljak, ako ih koristite, radi ukrasa.

Preuzeto sa: https://cooking.nytimes.com/recipes/1021197-gingery-grilled-chicken-thighs-with-charred-peaches?smtyp=cur&smid=tw-nytimes