Najbolji začini za ribu i morske plodove
Pripremanje ribe i morskih plodova je odlično. Ima toliko izbora, bilo da se radi o ribi, kozici, lignjama, jakobnim kapicama, dagnjama, ostrigama, langošima - lista se nastavlja. Najbolja stvar kod njih je to što se često pripremaju na najjednostavniji način.
Pored toga, riba i morski plodovi imaju veoma kratko vreme pripreme, što ih čini savršenim obrokom za radne dane. Ako tražite nove načine da začinite svoje omiljene morske plodove, postoji mnogo bilja i začina koji će dati uzbudljiv ukus svim vrstama ribe i školjki. Evo najboljeg bilja i začina koje možete koristiti sa morskim plodovima i kako da napravite sopstvene mešavine začina.
Estragon
Postoje tri glavne vrste estragona: francuski, ruski i meksički, iako se prve dve najčešće koriste. Francuski estragon ima blag, delikatan i sladak ukus, dok ruska sorta ima jači i oštriji ukus. Dodajte ga u sosove kojima prelivate ribu (posebno masnu ribu poput lososa), prelive za salate od morskih plodova ili u riblju pitu. Okus je prilično intenzivan, pa ga koristite štedljivo. Peršun
Ova biljka ima čist, zemljan i blago biberast ukus koji pomaže u dodavanju ravnoteže ribljim jelima. Peršun je fantastičan ukras i može se posipati preko bilo koje vrste morskih plodova. Posebno dobro funkcioniše sa limunom i često se koristi uz sos od putera. Takođe možete dodati sveže listove peršuna u testeninu sa morskim plodovima ili dodati u čorbe i tepsije sa morskim plodovima.
Vlašac
Još jedna sjajna biljka koja ide uz morske plodove je vlašac. Po ukusu je malo sličan luku i ima nagoveštaj belog luka. Vlašac posebno dobro funkcioniše u sosu od limuna i putera, kao i marinadi, puterima i kao ukras ribe na žaru. Lepo se slaže sa drugim biljem kao što su estragon, peršun i krebulj. Vlašac je takođe dobra opcija ako želite da dodate malo boje svom jelu!
Mirođija
Mirođija je jedna od najboljih biljaka za uparivanje sa morskim plodovima. Često se koristi kao ukras, ova pernata biljka ima delikatnu aromu koja dobro deluje da poboljša ukus ribe i morskih plodova. Pospite svežu mirođiju preko lososa na žaru, dodajte je u puter da se otopi preko ribljeg filea ili upotrebite sušenu mirođiju da začinite sos od limuna. Takođe možete koristiti seme peršuna koje ima čist, oštar ukus.
Dimljena mrvljena paprika
Pitate se koja je razlika između dimljene paprike i paprike? Veoma je jednostavno - ali čini veliku razliku kada je u pitanju ukus. Umesto običnih sušenih paprika, dimljena paprika se suši na dimu, dajući začinu divan drvenasti, zemljani ukus. To je jedan od glavnih začina u španskoj paeli sa morskim plodovima. Ako dinstate školjke, pospite malo dimljene paprike za bogatiji, dimljeni sos. Takođe je odlična u čorbi od morskih plodova, testenini od morskih plodova i u sosu preko ribe pržene u tiganju.
Đumbir
Ovaj aromatičan, oštar i blago pikantan začin odličan je dodatak mnogim jelima od morskih plodova. Dodaje polet i dobro funkcioniše i sa slatkim i sa slanim ukusima. Kuvajte ribu na pari uz đumbir, mladi luk i soja sos za obrok inspirisan Azijom. Ubacite đumbir, beli luk i čili u tiganj sa škampima i dobićete jednostavan, ali ukusan prilog. Za jednostavno, ali izdašno jelo, pokušajte da dodate đumbir i paradajz u riblji paprikaš za zimnicu.
Kurkuma
Bliska rođaka đumbira, kurkuma ima bogat, topao, aromatičan ukus. Takođe daje jelima divnu žućkastu/narandžastu boju. Iako se mlevena kurkuma češće koristi u kuvanju, moguće je koristiti svež koren kurkume. Koristite ga na isti način kao i sa svežim đumbirom – narendanim ili zgnječenim tučkom. Dodajte začin u kari, čorbe sa morskim plodovima i sosove.
Cimet
Znamo šta mislite. Cimet u morskim plodovima? Da! Bilo da je mleven ili ceo, ovaj začin zaista dobro funkcioniše u slanim jelima i možda iznenađujuće u morskim plodovima. Štapići cimeta su neophodan sastojak kada se pravi marokanski riblji tagin. Koristite mleveni cimet da zagrejete dinstanu ribu. Za prilog koji će cela porodica voleti, pokušajte da dodate cimet u sastojke za riblje kotlete.