Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Najbolje prolećne salate (recepti)

Otkrivamo recepte za salate koje su idealan dodatak svim jelima. Oduševite porodicu ili goste, uživajte u ukusu svežeg povrća kombinovanog sa ostalim namirnicama.

Originalna Cezar salata

Za dresing za 2 osobe potrebno je:

  • oko 4 kašike majoneza
  • malo limunovog soka
  • 1 kašika senfa
  • 3 manja inćuna – mada i sa sardinama ima odličan ukus
  • malo maslinovog ulja
  • 2 komada belog luka
  • So i biber
  • oko 2-3 kašike jogurta (opciono)

Priprema: Oljuštite beli luk i istrljajte sa njim celu posudu, dok luk ne počne da se raspada. Izbacite krupnije delove luka koji preostanu posle trljanja posude. Za ovu salatu dovoljno je samo malo ulja belog luka koje ostane u činiji.

U istoj činiji izgnječite viljuškom inćune (ili sardine) što sitnije, dodajte majonez, senf i sok limuna, dodajte vrlo malo soli i biber i dobro umutite.

Gustu masu koju ste dobili, malo razblažite maslinovim uljem i po želji – ako hoćete laganiji i ređi preliv dodajte i jogurt. Ne treba preterivati sa količinama ulja i jogurta jer Cezar dresing treba da bude gust. Prijatno!

Grčka salata s testeninom

Sastojci:

  • 200 g testenine,
  • limenka tunjevine,
  • 15 čeri paradajza,
  • crvena paprika,
  • zelena paprika,
  • ljubičasti luk,
  • 10-15 crnih maslina,
  • 50 ml maslinovog ulja,
  • 50 ml limunovog soka,
  • peršun, origano,
  • čen belog luka,
  • so, biber,
  • mrvljeni feta-sir

Priprema: Testeninu skuvajte i ohladite. Tunjevinu ocedite, paradajz prerežite napola, a paprike i luk sitno narežite. Sve stavite u jednu posudu, dodajte nekoliko crnih maslina, peršun, origano, beli luk i mrvljenu fetu.

Začinite limunovim sokom, maslinovim uljem, posolite i pobiberite po želji i sve dobro izmešajte. Prijatno!

Bogata salata sa začinskim biljem

Sastojci:

  • 400 g testenine,
  • 200 g fete,
  • 1/2 glavice zelene salate
  • 4 paradajza,
  • 1/2 krastavca isečena pop dužini
  • 12 crnih maslina bez koštica,
  • 2 kašike naseckana svežeg bilja (origano, peršun, nana, bosiljak);

Preliv:

  • maslinovo ulje po ukusu
  • 2 kašičice limunovog soka
  • čen belog luka, šećer, so, biber

Priprema: Skuvajte testeninu. U električnom secku umutite: ulje, limunov sok, beli luk, šećer, so i biber.

Naseckajte povrće i dodajte preliv. Pospite maslinama i naseckanim biljem. Prijatno!