Letnja salata sa testeninom

Ovaj recept predstavlja vrhunsko jelo za vaš letnji meni. Idealno je kao obrok ili da poslužite kao prilog uz glavno jelo. Pobedite letnju vrućinu laganim obrokom i oduševite goste!

Pesto Kapres salta od testenine

Ova salata od testenine Pesto Kapres oduševiće vaše nepce svojim kremastim i svežim ukusom. Ovo lagano jelo dolazi u kombinaciji sa svakodnevnim sastojcima, a njeni biljni ukusi čine ga savršenom letnjom salatom. Još bolje, za pripremu paste od paradajza sa mocarelama potrebno je manje od 30 minuta, bilo da je pravite sa svojim pestom ili onim kupljenim u prodavnici.

Sastojci

Za ovaj recept za pesto salatu od testenina, pripremite testeninu, čeri paradajz, perlice mocarela sira, seckani parmezan, listove svežeg bosiljka, so i mleveni crni biber 

Za preliv je potrebno 

Da biste napravili Pesto dresing, biće vam potrebni listovi bosiljka, pinjoli, mleveni beli luk, belo vinsko sirće, svež limunov sok, parmezan sir, so, crni biber i ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Korisne napomene i zamene

Pesto: Možete napraviti domaći pesto od bosiljka ili možete koristiti pesto kupljen u prodavnici za pojednostavljenu verziju. Ako više volite da koristite određeni brend, jednostavno pomešajte ½ šolje pripremljenog pesta sa ¼ šolje belog vinskog sirćeta i ¼ šolje parmezana da biste ga pretvorili u preliv za salatu.

Paradajz: Predlažem da koristite čeri paradajz za ovu hladnu salatu od testenina, ali bilo koji svež paradajz će takođe dati odličan – samo ga isecite.

Mocarela: Sala od testenine se često pravi od mocarele u kuglicama. Međutim, možete kupiti i pakovanje svežeg mocarela sira i iseći ga na male komade. Bez obzira koju vrstu mocarele koristite, samo budite sigurni da je sveža.

Testenina: Za ovaj recept se često koristi spiralna testenina, ali praktično svaka testenina će raditi posao - uključujući špagete kao i testenine bez glutena. Ostale omiljene opcije za obožavatelje uključuju salatu od pesto makarona…

Crne masline: Po želji, receptu za salatu od pesto testenina možete dodati sloj zasoljenosti dodavanjem crnih maslina ili seckanih kalamata maslina. Mediteranski osećaj ove varijacije je divan.

Balzamična glazura: Nije obavezna, ali ako želite da nastavite sa italijanskim ukusima, sledite tradicionalni recept za salatu Caprese i završite je malom količinom balzamika.

Priprema:

Pesto preliv za salatu

·         Stavite listove bosiljka, pinjole, beli luk, sirće, limunov sok, parmezan, so i biber u posudu procesora za blendanje. Dajte sastojke grubo iseckajte (4-5 impulsa).

·         Dodajte maslinovo ulje: Uključite procesor i ulijte maslinovo ulje kroz otvor. Zaustavite mašinu i ostružite zidove posude 1-2 puta dok preliv ne postane kremast.

Priprema salate

Skuvajte testeninu: prokuvajte veliki lonac slane vode. Skuvajte testeninu prema uputstvima na pakovanju. Odvojite jednu šolju vode. Stavite sada kuvanu testeninu u veliku činiju za serviranje.

Sastavite salatu: Dodajte sveže kuglice mocarele i paradajz u veliku činiju sa kuvanom testeninom.

Prelijte salatu: Prelijte salatu pripremljenim pesto sosom i sipajte mešavinu dok se potpuno sve ne izjednači.

Začinite: Pospite salatu parmezanom i dodajte sve potrebne dodatne začine.

Poslužite: Ukrasite jelo listićima svežeg bosiljka i poslužite dok je još toplo.