Klasična pileća salata sa grožđem i bademima

Ova sočno-slatka salata je prelepa u sendvičima, preko zeleniša ili ako je jedete direktno iz činije. Zaplovite u nove izazove i podarite svojim čulima nova uživanja.

Porcija: 6

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: 50 minuta

Sastojci:

  • 3 pilećih grudi sa kostima i kožom (oko 1,4 kg)
  • 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • so i sveže mleveni biber
  • 120 g majoneza, najboljeg kvaliteta
  • 120 g kisele pavilake
  • 2 ½ kašike svežeg soka limuna, od jednog limuna
  • 1 kašičica senfa dižon
  • 1 kašika šećera
  • 3 stabljike celera, fino seckane na kockice
  • 4 veća mlada luka sa tamno zelenim delom, tanko seckani
  • 240 g grožđa, seći na pole
  • 100 g seckanog badema
  • 2 kašike sveže seckanog ravnolisnog peršuna
  • 1 kašika sveže seckane mirođije

Priprema:

Zagrejte rernu na 220°C i postavite policu u srednji položaj. Obložite pleh za pečenje alufolijom.

Istrljajte piletinu uljem i svuda po njoj pospite 1 kašičicu soli i ½ kašičice bibera. Pecite 25 do 30 minuta ili dok termometar zadenut u njen najdeblji deo ne očita oko 71°C do 74°C (temperatura će nastaviti da raste još za oko 5 stepeni kako se bude hladila). Ostavite sa strane da se ohladi.

Kada je piletina ohlađena, skinite meso sa kostiju i odbacite kožu i kosti. Iseckajte je na kockice od oko 12-13 mm.

U većoj činiji za mešanje pomešajte majonez, pavlaku, kiselu pavlaku, senf, šećer, 1 oskudniju kašičicu soli i ½ kašičice bibera. Dodajte seckanu piletinu, celer, mladi luk, grožđe, bademe i začine i dobro izmešajte. Probajte i dodajte začine po potrebi – so, šećer, sok limuna, ako je potrebno. Stavite salatu da se ohladi u frižideru nekoliko sati. Pre posluženja, probajte i ponovo prilagodite začine, ako je potrebno.

Napomena: Ukoliko želite da iskoristite preostalu piletinu ili grilovano pile, trebaće Vam oko 520 g. Počnite od 3. koraka. (Mešajte vrlo oprezno ukoliko koristite grilovanu piletinu; lako se raspada.)

Napomena: Ključno za pravljenje dobre pileće salate je da ne prepečete piletinu. Topla preporuka je upotreba termometra za meso sa sondom na daljinu kako biste mogli pratiti temperaturu piletine a da ne morate ni otvoriti rernu. To Vam omogućuje da jednostavno ne morate da pogađate da li je pečena ili ne.

Preuzeto sa: https://www.onceuponachef.com/recipes/chicken-salad-with-grapes-and-almonds.html