Kim

Odakle potiče taj specifičan začin, kim, i koristi li se izvan kuhinje? Tradicionalno potiče iz Indije, a koristi se i u medicinske svrhe.

Kim, to su one male tamne stvarčice koje smo navikli da gledamo preko peciva i da uživamo u ukusu ali znamo li šta je kim uopšte?

 

Kim je zapravo seme biljaka roda Cuminum i dobija se sušenjem ploda same biljke. Ova biljka rasprostranjena je prirodno od istočnog mediterana pa sve do Indije. Prvo spominjanje kima u kuhinji zabeleženo je još u drugom milenijumu pre nove ere i to upravo u Indiji gde se koristio i kao osnova za mnoge druge začine. U istom dobu koristili su ga i drevni Egipćani ali ne samo u kuhinji već i kao sredstvo prilikom mumificiranja za očuvanje samih mumija. U Antičkoj Grčkoj iznosio se na sto prilikom obedovanja, pored soli, kao što je to danas običaj sa biberom, a ova praksa danas je poznata u Maroku.

 

Ovaj začin je veoma izražene arome. Koristi se celo ili mleveno zrno, a dodaje se i u svima poznati začin - kari u prahu. Sam kim u Srbiji se najčešće koristi u raznim pecivima i za pripremu turšije, a mnogi ga dodaju i u variva od kupusa s obzirom da pomaže pri varenju.

 

Širom sveta, kim se koristi za pomaganje pri varenju, u obliku praha, u vidu tableta, raznih vrsta putera itd. Kod nas je poznato da se tek rođenim bebama u vodi prokuva par semena kima kako bi pomogli mališanima protiv grčeva u stomaku. Pored ovoga postoje i podaci koji govore da kim poboljšava apetit, digestiju, vid, snagu, a pojačava i izlučivanje majčinog mleka tj. laktaciju. Poznato je da se upravo ovaj začin koristi pri lečenju groznice, dijareje, mučnine...

U toku su i istraživanja koja za sada potvrđuju da kim ima antidijabetska, antiepileptička, antitumorska i antimikrobna svojstva. Još jedno od bitnih svojstava kima jeste i antioksidacija koja sprečava starenje ćelija.

 

Probajte da kim dodajete i u druga jela, ekseprimentišite sa ovim začinom jer je poznato da veoma menja ukus hrane za koju smo mislili da ne može imati drugi ukus od onog na koji smo navikli. Ukoliko želite da probate nešto novo sa kimom predlažemo Vam da spremite azijsku govedinu.