Kari

Odakle nam stiže kari, kako se koristi? Postoji li više vrsta? Tipično jelo sa karijem? Pročitajte više o kariju i njegovom poreklu, nameni i jelima.

Kari u prahu je zapravo mešavina začina koji potiču iz južnoazijskih zemalja. Budući da se sastoji iz više začina, ova mešavina ima široku lepezu varijacija ukusa, ljutine i vrste jela kojima se dodaje.

Sam kari je zapravo vrsta indijskog jela čija se sadržina znatno menja u zavisnosti od tradicije i regiona u kojem se sprema. Ovo jelo, opet u skladu sa regionom i kulturnim nasleđem, sprema se sa različitim biljnim začinima od kojih je najčešći ljuta papričica. Kari u prahu, kao začin, napravljen je prvobitno kako bi oslikavao ukus azijske kuhinje i šire je rasprostranjen u zapadu dok se u azijskim zemljama ređe koristi.

Osnovni sastojci karija u prahu su: korijander, kurkuma, kumin, seme piskavice i ljuta papričica. Ovi sastojci imaju odgovarajući odnos, a sam kari može sadržati i druge začine od kojih su najčešći đumbir, beli luk, seme komorača, kim, cimet, karanfilić, beli i crni biber. Kari koji danas možemo naći na rafovima prodavnica najčešće sadrži ljute papričice poreklom iz Brazila i najčešće je žute boje.  

Na našim prostorima kari se najčešće koristi kao dodatak jelima od mesa i to prevashodno piletini (recept za piletinu sa karijem), a zatim raznim jelima od pirinča, gulašima i jelima od ribe.