Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Jesenji recepti od bundeve

Isprobajte nove recepte od budneve - kraljice jeseni. Oduševite svoje prijatelje i porodicu i poslužite im hleb od bundeve ili supu sa bundevom i prazilukom. Uživajte u hladnijim danima !

Hleb od bundeve

Deca ga vole, odrasli ga vole... ovaj recept za hleb od bundeve je teško nadmašiti!

Porcije: dobija se 2 vekne

Vreme pripreme: 20 minuta

Vreme pečenja: 65 minuta

Ukupno vreme: 1 sat i 30 minuta

Sastojci:

250 g višenamenskog brašna, prebačenog kašikom u šolju za merenje

½ kašičice soli

1 kašičica sode bikarbone

½ kašičice praška za pecivo

1 kašičica mlevenih karanfilića

1 kašičica mlevenog cimeta

1 kašičica mlevenih oraščića

170 g neslanog putera, omekšanog

400 g šećera

2 veća jaja

425 g pirea bundeve

Priprema:

Zagrejte prvo rernu na 165°C i policu postavite u srednji položaj. Izdašno namažite dva pleha (od 20x10cm) za hleb puterom i pospite ih sa brašnom (alternativa je da ih isprskate sprejem za pečenje koji ima i brašno).

U osrednjoj činiji sjedinite brašno, so, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, karanfiliće, cimet i oraščiće. Mešajte dok se dobrano ne sjedine; ostavite sa strane.

U većoj činiji za električni mikser, umutite puter i šećer - srednjom brzinom, tako da su tek sjedinjeni. Dodajte jedno po jedno jaje, dobro muteći posle svakog jajeta. Nastavite sa mešanjem nekoliko minuta, sve dok ne dobijate laganu i pufnastu smesu. Umešajte i pire od bundeve. Smesa će možda izgledati zrnasto i zgrušano na kraju i to je sasvim u redu.

Dodajte sada smesu brašna i mešajte mikserom pomoću male brzine tako da se sve sjedini.

Prebacite testo u pripremljene plehove, jednako ga podelite i pecite 65 do 75 minuta ili sve dok igla za kolače zabodena u centar vekne ne bude izašla čista. Dopustite veknama da se hlade u kalupima oko 10 minuta a potom ih prebacite na žicu gde će se potpuno ohladiti.

Sveže iz rerne vekne imaju delikatnu hrskavu koricu. Ukoliko potraju duže od dana možete tostirati komadiće kako biste postigli efekat sveže pečenog hleba.

savet za odlaganje u zarmzivaču: Hleb može biti smrznut do 3 meseca. Pošto se skroz ohladi, dobro ga zamotajte u aluminijumsku foliju, foliju za zamrzivač ili u vrećicu. Otopite ga preko noći u frižideru pre nego ga poslužite.

Ljutkasta supa od bundeve i praziluka

Pripremljena od praziluka, pirea od bundeve i javorovog sirupa, ova glatka, baršunasta supa je savršena za jesen

Porcija: 6

Vreme pripreme: 15 minuta

Vreme kuvanja: 30 minuta

Ukupno vreme: 45 minuta

Sastojci:

55 g neslanog putera

1150 g praziluka, belih i svetlo zelenih delova isključivo, opranih i tanko iseckanih (oko 6 šolja)

4 češćnja belog luka, grubo seckana

425 g pirea od bundeve

1 jabuka, oljušćena, bez jezra i grubo iseckana

1,4 l pilećeg bujona, što neslanijeg

75 ml javorovog sirupa

1-1/2 kašičica soli

1/2 kašičice mlevenog kima

1/8 - 1/4 kašičice ljute mlevene paprike (po ukusu)

1-1/2 kašičica sveže seckanog timijana, još malo za ukras

1-1/2 kašičica sveže seckane žalfije

1/4 šolje milerama, još malo za ukras

Priprema

Istopite puter u osrednjoj šerpi za supe nad umerenom vatrom. Dodajte praziluk, beli luk i kuvajte, povremeno mešajući, sve dok ne omekšaju – oko 10 minuta.

Dodajte bundevu, jabuke, bujon, javorov sirup, so, kim, ljutu papriku, timijan i žalfiju. Dovedite do ključanja, potom smanjite vatru na slabu i neka se sve krčka još oko 20 minuta.

Dodajte mileram. Pomoću štapnog miksera blendirajte pire tako da dobijete glatku teksturu. (Alternativa, pstavite supu da se malo ohladi i pomoću blendera u više navrata blendirajte pire. Vodite računa da skinete centralni deo blendera i pokrijte sa krpom za sudove kako biste izbegli prskanje.) Kutlačom prebacite supu u činije i ukrasite sa malim vrtlozima milerama i lišćem svežeg timijana, ako želite.

Napomena: Da biste napravili vrtloge milerama koji plivaju na vrhu supe, ulupajte nekoliko kašika istog pomoću mutilice tako da se on blago zgusne. Zatim upotrebite kašičicu da ga prenesete na supu i napravite spiralu od njega na supi.

Upustvo za čuvanje u zmrzivaču: Supa može biti zamrznuta bez milerama i do 3 meseca. Odledite je u frižideru tokom 12 sati i potom je zagrevajte na ringli na umerenoj vatri do željene temperature. Kada se zagreje dodajte mileram i dovedite do krčkanja pre nego što poslužite.