Jesenji recept: Kremasta pasta sa bundevom

Iskoristite bundeve ove jeseni. Kada se pasira i kombinuje sa maskarponeom i parmezanom, njihov sadržaj se pretvara u svilenkasti, ukusni sos za testeninu.

Potrebno je:

· 2 kašike maslinovog ulja

· 1 crni luk, sitno iseckan

· 2 čena belog luka - zgnječena

· 500 g bundeve ili tikve, oljuštene i isečene na kockice veličine otprilike 3 cm

· 50-100 ml punomasnog mleka

· 2 kašike paradajz pirea

· 2 kašike maskarponea

· 350 g kratke testenine (rigatoni ili pene, naša preporuka)

· 40 g rendanog parmezana ili vegetarijanske alternative, plus dodatak za posluživanje

Priprema: 

Korak 1

Zagrejte ulje u velikoj, plitkoj, vatrostalnoj tepsiji ili tiganju na laganoj-srednjoj vatri i propržite luk sa prstohvatom soli 10-15 minuta dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i pržite još 1 min. Skloniti sa vatre i ostaviti da se malo ohladi.

Korak 2

U međuvremenu, kuvajte bundevu u tiganju sa kipućom slanom vodom 10-15 minuta dok ne omekša kada se izbode nožem iz pribora za jelo. Ocedite i stavite u blender (ili koristite ručni blender). Blendirajte sa 50 ml mleka i lukom dok ne bude potpuno glatka, postepeno dodavajući još mleka dok smesa ne bude dovoljno gusta da samo premaže poleđinu kašike (možda vam neće trebati svo mleko). Sipajte u veliki tiganj sa paradajz pireom i maskarponeom i kuvajte na laganoj vatri.

Korak 3

Skuvajte testeninu u većoj posudi sa kipućom, slanom vodom prema uputstvima na pakovanju. Ocedite, ostavite šolju vode za kuvanje. Prelijte testeninu sosom od bundeve, parmezanom i 50-100 ml vode od kuvanja da omekša. Začinite i posipajte dodatnim parmezanom.