Jesenje čišćenje

Vaš dom predstavlja vas. Vaša ličnost. Vašu energiju koja zrači prostorom u kojem provodite toliko vremena. Stoga, održavanje urednog, opuštajućeg i bez nereda može imati dubok uticaj i na vaš um i dušu.

„Istinski verujem da fizički nered dovodi do mentalnog nereda“, kaže Rejčel Rozental, stručnjak za organizaciju. „Kada sebi date čist prostor fizički, to će i psihički očistiti taj prostor, što će vam omogućiti da radite najbolje što možete. Briga o sebi je od vintalnog značaja za mentalno blagostanje i ja zaista verujem da je organizacija jedan od krajnjih oblika brige o sebi.”

„Ako su vaš dom i prostor uravnoteženi iskladni, osećaćete se smireno“, kaže Lauren Sadlon. Ako izbacimo iz doma sav haos dizajn će svakako doći do izražaja.

Čuli ste za prolećno čišćenje, ali jesen je zapravo savršeno vreme da se posvetite svom domu i uverite se da dobro organizujete sve stvari.

„Organizacija se ne odnosi uvek na prostrane garderobe ili veće ostave“, kaže Rozental.

„Organizacija se odnosi na implementaciju sistema i principa koji vam pomažu da upravljate onim što mora da funkcioniše za vas, u vašem svakodnevnom život.

Oslobodite se nereda

Raščišćavanje je važno za funkciju vašeg doma, ali to nije uvek lako učiniti.

Promena načina razmišljanja u velikoj meri olakšava, kaže Rozental.

„Morate da promenite svoj način razmišljanja da ne gledate na izbacivanje nepotrebnog kao na rastanak sa nečim, već (umesto toga) na to kao na stvaranje fizičkog i mentalnog prostora u životu“, dodaje ona.

Organizacija nije jednokratni događaj već način života.

„Kada implementirate organizaciju u svoj svakodnevni život, to pomaže vašem opštem mentalnom blagostanju“, kaže Rozental. „Obeležite datum u mesecu ili kvartalu da obavite brzo čišćenje.“

A kasnije možete uštedeti vreme tako što ćete odvojiti vreme da svaki dan vratite stvari na svoje mesto.

„Okačite kapute, raspakujte ruksake, odložite odeću i sortirajte poštu“, kaže ona. „Ako provedete 10-15 minuta radeći ovo svaki dan, to će Vam preći u naviku i moći ćete lako da upravljate onim što ja volim da zovem ’dnevnim neredom’.”

Počnite sa zajedničkim prostorima

Prvi posao, je da sklonite sve predmete koje možete.

„Kategorizujte porodične predmete — igračke, igrice, elektroniku itd. — i koristite kante i korpe da biste sve sadržali“, kaže ona. „Ako je to otvoreno područje, pronađite neke velike, prelepe korpe za odlaganje stvari.

Najvažnija stvar pri organizovanju zajedničkih porodičnih prostora je stvoriti dom za sve i zone unutar prostora. Kada sve ima svoje mesto, nema pitanja gde sve i šta treba odložiti.

Pozabavite se kuhinjom

Reorganizacija kuhinje može zvučati kao ogroman zadatak, ali kada vidite krajnji rezultat, biće vam drago što ste to uradili.

Kada organizujete svoju kuhinju, razmislite o sistematičnosti koja može učiniti vaš svakodnevni život jednostavnijim i povećati funkcionalnost prostora.

Na primer, jutro možete učiniti opuštenim tako što ćete napraviti stanicu za kafu i ručak za decu.

Ili, ako volite da pečete kolače i pite, organizujte se na način da vam tepsije i sastojci budu na dohvat ruke.

Organizovanje odeljaka u vašoj kuhinji i će ovaj proces učiniti još lakšim.

„Volim da pravim odeljke na policama — na primer, konzerve ili proizvodi za pečenje — a zatim da napravim mešavinu prozirnih kutija da maksimalno povećam prostor, sadržim kategorije i omogućim lak pristup svakom artiklu“, objašnjava ona.

I pobrinite se da organizujete svoju kuhinju i postavite odeljke koji će funkcionisati kada je potpuno opskrbljena.

„Organizujte svoju kuhinju na dan kupovine“, dodaje Rozental. „Nema svrhe da sređujete frižider ili ostavu onda kada je prazan, jednostavno će ponovo biti preplavljeni kada prvi put dođete iz u prodavnice.

Raspremite kuhinju svako veče kako biste bili sigurni da uvek ostaje čista i organizovana.

„Odložite ostatke, očistite radne ploče i pokrenite ili ispraznite mašinu za sudove svako veče tako da kuhinja bude čista za sledeći dan“, kaže Rozental. „Otkrio sam da je buđenje i ulazak u kuhinju na prvu šoljicu kafe u danu mnogo prijatnije kada nema prljavih sudova koji gledaju u mene.”

Ne zaboravite svoj lični prostor

Važno je da se pobrinete da lične prostore - kao što je kancelarija kod kuće - održavate urednim.

Počnite bacanjem nepotrebne papirologije.

„Možete pronaći račune na internetu i uslikati umetnička dela svoje dece da biste ih sačuvali“, kaže ona. „Uvek čuvajte važne stvari, ali vam ne treba sve.

I imajte na umu funkcionalnost sobe.

„Skoro svaki kancelarijski prostor kod kuće - ovih dana treba da obavlja dvostruku dužnost, pa se pobrinite da razmišljate o funkcionalnosti prostora i izavan radnog vremena“, kaže Rozental.

Za prostor u vašoj kućnoj kancelariji, dvostruka dužnost može značiti da imate fioku ili kutiju sa bojicama za decu kada im treba mesto za domaći zadatak ili možda desktop kalendar ili oglasna tabla koji će služiti kao komandni centar porodice, kaže ona.

Preuzeto sa: https://northernvirginiamag.com/home/home-design/2022/09/16/fall-home-organization-tips/