Jela iz celog sveta za prave hedoniste

Iako mnogi smatraju Ameriku domom razvratno-hedonističke hrane, ona nema monopol nad ekstravagancijom koja zapušava arterije. Širom sveta postoje mnoga jela koja lagano uzurpiraju ovu krunu Amerike i sa punim pravom im pripada mesto na tronu. Dakle, stiže višak kilograma.

Pred Vas stavljamo izbor od nekoliko najdekadentnijih jela za koja možda nikada niste čuli...

Aligo – Francuska

Svi znaju da Francuzi vole svoje sireve, skoro koliko i vino i beretke. Podjednako je poznata i pretnja koju sir predstavlja za liniju, a nema ni tog jela koje je toliko sudbosnosno koliko je aligo.

Vodi poreklo iz mesta Occitaine u Provansi i predstavlja mešavinu pire krompira, putera, pavlake i sira sa planina Tome i garantujemo Vam da će prestrašiti svakog dijetetičara.

Čuros - Španija

Znate i sami kako povremeno kada imate naročito stresan dan ispred sebe rešite da se počastite sa jednom „grešnom“ krofnom izjutra? Sada zamislite punu kofu ovih duboko prženih đavolaka sa čokoladom za umakanje.

Definicija dekadencije. Iberijski klasik, čuros će oduvati svaki drugi testasti doručak na drugi kraj planete svojim šećernim bogatstvom.

Kačapuri – Gruzija

Za mnoge, malo je stvari koje mogu biti veća  radost od velikog parčeta hleba sa komadinom sira. Međutim, posle nekog vremena, svo to umakanje, seckanje i mazanje može postati zamorno. U Gruziji imaju savršeno rešenje za ovu kalorijsku peripetiju.

Kačapuri je testasto čudo sa topljenim sirom koji se peče u njemu. Omiljeni porodični delikates u Gruziji, neki tvrde da je bolji čak i od pice.

Smele tvrdnje, ali sa toliko puno sira u njemu, možda i jeste?

Džalebi – Indija

Španci nisu jedini koji uživaju u radostima prženog testa. Džalebi je poslastica koja ima dodatni benefit toga što je prelivena šećernim sirupom onog trenutka kada je izvadite iz friteze. Vrlo se često sreće u Aziji, ali i Severnoj i Istočnoj Africi, te je od svog postojanja pružila radost mnogima. Hvala Bogu na prženju!

Duboko pržena Mars čokoladica - Škotska

Kada smo kod prženja, postoji i jedna nacija koja nadmašuje ljubav Amerike prema ulju. Od dolaska friteze, Škoti su rešeni da potope apsolutno sve u njene mehuričave dubine.

Najozloglašenija kreacija je verovatno duboko pržena štanglica Mars čokolade. Čokolada, nugat, karamela i testo – sve u jednom zalogaju – to je kao da ste pokazali srednji prst svakom kardiologu na svetu.

Akarehe – Brazil

Šta je gore od kuvanja sa običnim uljem? Priprema sa palminim uljem. Brazilski akarehe kao da je osmišljen sa jednom posebnom namerom da se utvrdi koliko ulja se može zapravo strpati u usta.

Ovo jelo se sastoji od pasulja prženog u palminom ulju, koji je potom oblikovan tako da u sebi sadrži fil u vidu paste napravljene od palminog ulja, začinjenih račića i školjki.

Jedino što morate voditi računa je da ovo jelo ne prinosite otvorenom plamenu.

Krokembuš – Francuska

Profiterole su prelepa stvar: loptice lisnatog testa punjene slatkom pavlakom i potom potopljene u mlečnu čokoladu. Sada zamislite mnoštvo ovih loptica. Brdo njih. Planinu testa dovoljno visoku da zadere nebesa i gde su pojedinačni redovi povezani sa karamelom i šećerom. Deserti ne mogu biti bolji od toga.

Dakle, sledeći put kada budete smatrali da ste zaslužili nešto „proždrljivo,“ izdvojite trenutak. Ne posežite za menijem sa picama i ne upućujte se do prvog restorana brze hrane. Budite malo širokoumniji. Ako uspete da se dočepate nekog od jela sa ove liste, garantujemo da proždrljivac u Vama neće biti razočaran.