Jedinstveni novogodišnji kolačići

Za Vas smo odabrali nekoliko sjajnih recepata za neverovatno ukusne praznične kolačiće. Evo kako to rade Italijani, Holanđani i Jevreji. Probajte da napravite neku od ovih poslastica i iznenadite ukućane novim ukusima kojima neće odoleti!

Italijanski kolačići sa čokoladom, voćem i bademima

Puni voća, čokolade, badema i pre svega ukusa, ovi tradicionalni italijanski kolačići su nezamenljivi. Uživajte u njima uz topao napitak.

Sastojci:

6 kašika putera, na kockice

1/3 šolje punomasnog mleka

¼ šolje šećera

2 kašike meda

1 šolja seckanih badema

½ šolje mešanog kandiranog voća, fino seckanog

¼ šolje višenamenskog brašna

¾ šolje poluslatkih čokoladnih mrvica

Priprema:

U dubljem tiganju sjedinite puter, mleko, šećer i med. Dovedite do ključanja. Skinite sa vatre; umešajte bademe i voće. Zamešajte i brašno da se dobro sjedini. Prebacite po punu kašiku testa u razmacima od 7-8 cm u zamašćenu tepsiju posutu brašnom. Raširite testo kašikom da formirate krugove veličine oko 6 cm. Pecite na 170 stepeni dok ivice ne postanu braon, 6-9 minuta. Ohladite u tepsiji makar nekoliko minuta pre nego što ih prebacite u celosti na masni papir. Za premaz, sjedinite čokoladne mrvice i malo masnoće (biljnog ulja, putera) u manjem dubljem tiganju. Kuvajte na slabijoj vatri da se otopi. Namažite po kašiku sa donje strane kolačića. Kad se kolača skoro stegne, isrtajte linije viljuškom ili napravite ukrasni češalj. Čuvati u frižideru.

Preuzeto sa: https://www.tasteofhome.com/recipes/chocolate-fruit-n-nut-cookies/

Holandski spekulas

Ovi holandski kolačići će Vam biti možda poznatog ukusa. U Holandiji se tradicionalno testo oblikuje kao Sv. Nikola i služe se kolačići za Sinterklaas (Dan Sv. Nikole).

Sastojci:

1 šolja putera, omekšanog

1 punija šolja tamno braon šećera

2 veća jaja

1 kašika melase

2 kašičice kore narandže

3 ½ šolje višenamenskog brašna

½ šolje fino seckanog badema

3 kašičice mlevenog cimeta

1 kašičica praška za pecivo

½  kašičice mlevenog oraščića

½ kašičice mlevenog karanfilića

¼ kašičice belog bibera

¼ kašičice mlevenog đumbira

¼ kašičice mlevenog kardamoma

Priprema:

U većoj činiji, napraviti laki i vazdušasti krem od putera i braon šećera. Ulupajte jaja, melasu i koru narandže. Sjedinite brašno, mlevene bademe, cimet, prašak za pecivo, oraščić, karanfilić, biber, đumbir i kardamom. Postepeno dodajte ovom kremu i dobro izmešajte. Pokrijte i držite u frižideru makar 4 sata ili dok ne bude lako za oblikovanje.

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Na površini obloženoj papirom za pečenje, izvucite manji komad testa do debljine od 3 mm. Pomoću pečata za kolačiće koji ćete posuti brašnom utisnite dizajn u testo, zatim secite pomoću modlami posutim brašnom za kolačiće veličine 6-7 cm, ostavljajući oko 2-3 cm između. Skinite višak testa i ponovo izvaljajte ostatke, ukoliko želite.

Prebacite papir sa testom u tepsiju. Ukoliko se ugrejalo testo, ubacite tepsiju u frižider da se stegne, oko 10-15 minuta. Pecite na 250 stepeni dok ivice ne budu braon, 8-10 minuta. Izvadite iz tepsije i stavite na žičane podloge da se ohlade.

Za pripremu unapred: Testo može biti pripremljeno do 2 dana unapred. Neka odstoji na sobnoj temperaturi 30 minuta pre valjanja. Kolačići se mogu peći nedelju dana unapred i čuvati u hermetičkoj posudi na sobnoj temperaturi ili zamrznuti do mesec dana.

Preuzeto sa: https://www.tasteofhome.com/recipes/dutch-speculaas/

Mandelbrot

Mandelbrot na hebrejskom doslovce znači „hleb sa bademom.“ Dva puta pečeni kolačići napravljeni od ulja sa bademom datiraju još iz XIX veka iz Istočne Evrope. Postoje mnoge varijacije napravljene sa raznim sušenim voćem i koštunicama. Ovo je savremenija verzija sa komadićima čokolade.

Sastojci:

3 veća jaja, na sobnoj temperaturi

1 ¼ šolje šećera, podeljena

¾ ulja kanole

2 do 3 kašike rendane kore narandže

2 kašičice bademovog ekstrakta

3 šolje višenamenskog brašna

4 kašičice mlevenog cimeta, podeljene

1 kašičica praška za pecivo

½ kašičice soli

1 šolja neblanširanih badema, grubo seckanih

1 šolja krupnijih mrva čokolade

Priprema:

Ulupajte jaja i 1 šolju šećera da se dobro sjedine. Dodajte ulje, koru narandže i ekstrakt; umutite do glatke konzistencije. U drugoj činiji, zamešajte brašno, 1 kašičicu cimeta, prašak za pecivo i so; postepno umešajte u mešavinu sa narandžom. Umešajte bademe i čokoladu. Držite pokriveno u frižideru 3 sata.

Zagrejte rernu na 170 stepeni. Pomoću blago nauljenih ruku, podelite testo na 4 porcije. U tepsiji obloženoj papirom za pečenje oblikujte 2 porcije u pravougaonike od 18 x 10 cm. Ponovite za ostalo testo. Pecite dok vrh ne bude zlatno braon, 25-30 minuta.

Ohladite u tepsijama sve dok ne budu dovoljno hladni za rukovanje. Prebacite ispečene pravougaonike na dasku za sečenje. Pomoću nazubljenog noža, isecite dijagonalno na kriške od 2,5 cm. Položite sečenom stranom u tepsiju. Sjedinite preostali šećer sa cimetom; pospite preko kriški. Pecite do zlatno braon boje, 10-12 minuta. Izvadite iz tepsije na žicu i potpuno ohladite. Čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.

Preuzeto sa: https://www.tasteofhome.com/recipes/chocolate-chip-mandelbrot-cookies/