Ishrana po krvnim grupama: dijeta i jačanje imuniteta

Otkrivamo koja je idealna ishrana prema Vašoj krvnoj grupi. Da li ste znali da je jedna vrsta namirnica za pripadnike jedne krvne grupe blagotvorna i poželjna, dok je za pripadnike druge krvne grupe sasvim škodljiva i trebalo bi je izbegavati...

Koja je Vaša krvna grupa?

Pre svega, važno je da znate tačno koja je Vaša krvna grupa, što možete uraditi u najbližoj laboratoriji za vrlo kratko vreme.

Kada budete bili sigurni kojoj od 4 grupe pripadate, vreme je da prema njoj usaglasite režim ishrane i tako doprinesete svom zdravlju.

Ishrana po krvnim grupama kod nas se primjenjuje već duže vreme i pokazala se kao veoma efikasna.

Međutim, problem je u tome što joj ljudi pribegavaju tek kada shvate da imaju neki zdravstveni problem ili da su gojazni.

Nadajmo se da će se svet svih nas promeniti i da ćemo više početi da vodimo brigu o telu i psihi nego o onim stvarima koje su svakako manje vredne toga.

Ko je došao na ovu ideju?

Ovakva ishrana, ishrana po krvnim grupama, “izum” je doktora Pitera d’Adamoa, koji je 1996. godine u Americi objavio knjigu “Jesti pravilno za vašu krvnu grupu”.

On govori o tome kako će neke namirnice za osobu sa jednom krvnom grupom predstavljati lek, dok ista ta hrana za osobu sa drugom krvnom grupom može biti otrov.

Prema tipu grupe, D’Adamo razlikuje dobru, neutralnu i hranu koju treba izbegavati.

Dakle, ishrana po krvnim grupama definitivno nije amaterska izmišljotina. Jeste li Vi saznali koja ste grupa? Evo kako Vam preporučujemo da se hranite!

Krvna grupa A

Voće, povrće i žitarice namirnice su koje nikako ne bi trebalo da izostanu sa Vašeg jelovnika. Mleko i mlečni proizvodi zauzimaju jednako važno mesto.

Dovoljno je da svakoga dana popijete bar jednu čašu svežeg mleka kako biste uspostavili ravnotežu u svom telu.

Kako bi se osigurao unos proteina, preporučuje se konzumacija semenki i orašastih plodova.

Na žalost mesoždera koji su A krvna grupa, meso veoma usporava metabolizam, pa samim tim utiče i na povećanja telesne težine.

Ipak, ne treba potpuno zaboraviti na njega, već ga jesti u malim količinama i probrane komade. Soja, pasulj, boranija, sočivo i ostale mahunarke vrlo su preporučljive osobama sa ovom krvnom grupom.

Što se tiče alkohola, njega svakako treba izbegavati, ali kada je u pitanju neko vama važno slavlje, onda se možete počastiti čašom kvalitetnog belog vina.

Krvna grupa B

Neka istraživanja pokazala su da najdugovečnije osobe pripadaju upravo ovoj krvnoj grupi. Snažne su i ne daju se tako lako bolesti.

Maslinovo ulje preporučuje se kao zamena za suncokretovo, bilo da njime želite da začinite salatu ili nešto ispržite.

Mlečni proizvodi vrlo su važni, iako nekad nije na odmet umesto njih se poslužiti sojom. Kikiriki, susam, pšenica i sl. deluju na povećanje telesne mase kod osoba sa B krvnom grupom, dok im pri mršavljenu pomažu zeleno povrće, riba, meso.

Ćuretina, govedina i teletina mogu se povremeno jesti. Slaninu, svinjetinu, pa čak i piletinu treba izbegavati, dok su divljač i jagnjetina vrlo preporučljivi.

Što se tiče voća, nar i kokos se ne smeju preskakati, a kada je u pitanju alkohol povremeno se može popiti ne više od jedne čaše piva.

Krvna grupa AB

Osobe sa ovom krvnom grupom su veoma retke. Otprilike da bi u ovom slučaju trebalo pronaći sredinu između prve dve pomenute grupe.

Riba i mlečni proizvodi najvažniji su za uspostavljanje balansa, dok crveno i belo meso ne treba u potpunosti izbaciti sa menija, već samo smanjiti konzumaciju.

Pšenica, kukuruz, semenke i neke mahunarke značajno mogu delovati na nastanak viška kilograma, pa zbog toga treba povesti računa o količinama njihovog unošenja u organizam.

Krvna grupa 0

Snažni, otporni, zdravi, izdržljivi ili, kako to doktor D’Adamo kaže, lovci. To su reči koje opisuju osobe sa 0 krvnom grupom.

Njihovom ishranom svakako treba da dominiraju proizvodi životinjskog porekla, dok mlečni proizvodi uopšte nisu preporučljivi.

Možda čudno zvuči, ali u ovom slučaju ne treba preterivati sa voćem, ali je zato potrebno dodatno se snabdevati neophodnim vitaminom C.

Ne brinite, osobe iz ove grupe imaju odličnu probavu i retko će zbog smanjenog unosa voća imati problema, a povrće koje se savetuje su kelj, spanać i brokoli.