Idealne namirnice za visoke temperature i hidrataciju
Paradajz
Pun je antioksidanasa kao što su vitamin C i likopen koji su vrlo korinsni za celokupno zdravlje kao i za kožu.
Može ga jesti u mešanoj salati, sendvičima, kao dodatak kuvanim jelima ili u kombinaciji sa svežim sirom.
Lubenica
Bogata je vodom i pomaže u održavanju visoke hidratacije. Takođe sadrži likopen koji pomaže u zaštiti ćelija kože od oštećenja od sunca. Lubenica je takođe dobar izvor pektina.
— Unutrašnji deo semenki lubenice se isuši i pojede. Smatra se da seme ima efekat hlađenja. Najbolje ih je jesti u prvoj ujutru same ili u mešanoj voćnoj salati. Od voća se lako mogu praviti džemovi, žele i marmalade.
Tikvica
Tikvice se sastoje od vode (94 procenta svoje težine) što ih čini savršenom namirnicom za leto. Bogata je vitaminom C, jača imuni sistem, a takođe je korisna za negu kože i očiju. Ima antiinflamatorno svojstvo, a visok sadržaj kalijuma pomaže u održavanju krvnog pritiska pod kontrolom.
Kako ju je najbolje jesti?
Može se napraviti kao spiralni rezanci (špageti) potopljeni u maslinovo ulje kao popodnevna užina.
Može se dodati sotiranom povrću ili salati ili prilog uz ribu ili piletinu sa roštilja za ručak ili večeru.
Može se napraviti kao smuti i jesti za doručak.
Tikvice sa sušenim paradajzom sa obranim svežim sirom se mogu jesti kao dodatak obroku ili kao SOS hrana nakon posle večere.
Lisnato povrće
Spanać, brokoli, kupus i krastavac imaju visok sadržaj vode.
Najbolje ih je jesti sveže u salati ili napraviti sa njima smuti sa dodatkom obranog mleka ili bademovog mleka.
Bobičavo voće
Bogato je antioksidansima, pomaže zdravlju kože tokom leta. Takođe doprinosi održavanju nivoa tečnosti u telu - na toploti.
Najbolje ga je jesti sveže ili u smutiju.
Kukuruz
Sadrži antioksidanse koji štite od škodljivosti sunčevih zraka. Najbolje je jesti kukurz šećerac sam ili u salati.
Probiotik napitak
Napravljen od kefira pomešan sa mlekom ili kokosovom vodom u velikoj meri povećava nivo tečnosti u organizmu i održava mikrobiom creva netaknutim.
Ne zaboravite!
Unos vode tokom leta je imperativ da biste izbegli glavobolje i nesvesticu. Unosite 3-4 litre vode dnevno.
Tečni napici kao što su kokosova voda, smutiji, sokovi od povrća, čaj od maslačka i smutiji od surutke su vrlo poželjni.
Prirodni diuretici su preporučljivi.
*Leto je poznato po ukusnom sezonskom voću, ali obavezno ga jedite u prvoj polovini dana. Najbolje ih je jesti na prazan stomak kako bi se izbeglo loše varenje.
* Nemasno proteini poput ribe i piletine koji su termogeni po prirodi obično se preporučuju poslepodne tokom leta.
Preuzeto sa: https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/summer-diet-guide-nutritionist-heat-hydration-7234076/