Grilovani škampi sa pestom

Postoji bezbroj načina da iskoristite pesto – italijanski sos napravljen od maslinovog ulja, bosiljka, belog luka, pinjola i parmezana – ali ovaj recept za škampe sa roštilja uz pesto je verovatno jedan od najboljih. 

Bilo da ovo jelo poslužite kao večeru ili samo kao predjelo, nestaće u tren oka. Pripremite više nego što smatrate da je dovoljno!

Postoji bezbroj načina da iskoristite pesto – italijanski sos napravljen od maslinovog ulja, bosiljka, belog luka, pinjola i parmezana – ali ovaj recept za škampe sa roštilja uz pesto je verovatno jedan od najboljih. Bilo da ste namerili da Vam ovo bude večera uz neku pastu i povrće ili samo predjelo, škampi će iščeznuti sa tanjira. Verujte nam, bez obzira na to koliko mislite da je dovoljno, pripremite ih još!

Porcija: 4 - 6

Vreme kuvanja: 5 minuta

Ukupno vreme: 40 minuta

Sastojci:

1 kilogram većih oljuštenih škampa (sa repovima) i bez žilica

6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 šolja lišća bosiljka

3 veća čena belog luka, grubo seckana

¼ kašičice tucane paprike

½ kašičice soli

¼ šolje rendanog, kvalitetnog parmezana

¼ šolje oraha ili pinjola

1 limun, isečen za kriške, za posluženje (po izboru)

Priprema:

Nabodite škampe na ražnjiće ukoliko želite. (Obično ovo ne radimo osim ako su škampi nešto manji, jer u tom slučaju vrlo lako mogu ispasti kroz otvore roštilj žice.)

U blenderu ili ekstraktoru za namirnice, stavite maslinovo ulje, bosiljak, beli luk, tucanu papriku, so, parmezan i orahe. Blendirajte tako da se sve dobro sjedini. Ostavite dve kašike pesta sa strane u jednu veću činiju koja je dovoljna da primi sve škampe. Ostatak pesto sipajte preko škampa i ostavite ih da odstoje na sobnoj temperaturi oko 30 minuta kako bi se marinirali.

Prethodno zagrejte roštilj žicu na umerenoj do jačoj vatri odnosno žaru. Oprezno umočite smotuljak papirnog ubrusa u neko ulje i pomoću mašica pažljivo istrljajte rešetke gril žice nekoliko puta tako da budu sjajne i dobro obložene uljem. Poređajte škampe na žicu i pecite ih dok ne budu rumeni i blago nagoreli, što znači nekoliko minuta sa svake strane. Prebacite pečene škampe sa grila u činiju koja je rezervisana za pesto i dobro ih protresite kako bi ujednačeno bili pokriveni pestom. Odmah ih poslužite.

 

Preuzeto sa: https://www.onceuponachef.com/recipes/grilled-pesto-shrimp.html