Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Dve nedelje doručkujte salatu, desiće se super stvari poput ovih...

Da budemo iskreni, nisam jutarnji tip i još sam manje jutarnji tip osobe kada mi kažete da moram da se oprostim od jedne od mojih najtradicionalnijih rutina, obroka koji imam svakog dana: činije pahuljica od mekinja koju jedem uz malo banane i oraha sa šejkom od vanile i za kraj nosim sa sobom šolju kafe sa kojom izlazim iz kuće.

Ali pristao sam da 2 nedelje svako jutro doručkujem salatu i desilo se puno dobrih stvari...

Smršao sam

Dan 1: Skačem na vagu i vidim da ekran pokazuje dobrih… 110 kg. Nisam znao kako će ovaj novi eksperiment uticati na mene, ali sam bio rešen da malo smršam. Kako bih imao kontrolu nad rezultatima, ne menjam raspored poseta teretani. Ponedeljkom: kardio, utorak i sreda: treninzi snage, četvrtak: kardio i petkom: snaga.

Dan 5: Prihvatio sam moju doručak-salatu i počeo sam da joj se radujem, jedino mi je sama priprema i dalje bila problem. Vodite računa da imate (makar još) dodatnih 15 minuta svakog jutra za merenje, seckanje i mešanje i – iznenađenja li, ali salata se priprema tako brzo kao žitarice.

Dan 10: Nastavljamo i nastavljamo i nastavljamo … da se družimo. Kako mi je salata postala glavno jelo u toku prepodneva, uviđam da se javlja i potreba za jednu dodatnu posetu toaletu u neko doba tek pred ručak. Upozorenje: Bićete, bhm, ekstra-redovni. 

Dan 14: Vreme istine. Stajem na vagu po poslednji put, zadržavam dah i stajem i drugim stopalom na nju. Ekran je zasvetleo, znak dodatne motivacije koji sam nekada smatrao mitom se pojavio… 106 kg. Nisam mogao da verujem. Bez promene u režimu treniranja ili broju poseta teretani, uspeo sam da skinem 4 kg samo zato što sam svoj uobičajeni doručak zamenio salatom.

Bio sam energičniji

Tokom prva četiri dana ovog salatnog-izazova, imao sam osećaj da ujutru imam više energije i da sam produktivniji, ali posle toga je dolazilo do energetskog sloma negde baš pred ručak. Ovo je bila posledica manjka šećera kog sam sada uveliko zaobilazio kako bih unosio što više zeleniša u sebe. Ovi energetski krahovi su se pak povukli negde oko 5. dana i imao sam dovoljno energije sve do ranog popodneva.

U isto ovo vreme, primetio sam i da pijem znatno manje kafe kako bih se ujutru pokrenuo. Jer kafa baš i ne ide tako dobro uz salatu, pio sam više vode i čak ni ona šolja koju bih iznosio svakog jutra iz kuće, više nije bila toliko potrebna.

Naučio sam da planiram

Budite ekonomični. U poređenju sa kutijom pahuljica koja bi mogla da Vam potraje čitavu nedelju, zeleniš se čini kao kakav luksuz koji nekolicina može sebi da dozvoli. Dakle, pratite popuste, akcije i nagomilajte sastojke poput mesa, avokada i pečuraka.

Ukoliko to možete sebi da priuštite, onda nemate ovu brigu, a možda možete da nađete i neku salatu koja je već pripremljena. No, domaća hrana je uvek ukusnija i zdravija te ako planirate ovako da se hranite na duže staze, morate naučiti da se adekvatno za to i pripremate. Potrudite se da imate dovoljno prostora u frižideru (i hermetičkih posuda) za veće količine mesa.

Shvatio sam da se prejedam i to ne samo tokom doručka

Zbog svog tog marljivog merenja salate, svi moji ostali obroci su se uskladili prema njoj. Uz to, konačno sam shvatio da je istina ono što sam sumnjao – jedem previše. Dnevna količina hranljivih sastojaka koji su potrebni mom telu (a i više od njih) su dostupni i u mnogo manjim porcijama hrane koju bih trebalo da pojedem. Nikada nisam sebe smatrao nekim ko previše udovoljava sebi, ali sam prihvatio činjenicu da se mogu osećati sito i zadovoljno sa daleko manjim obrocima.

Više se ne vraćam

Pred kraj mog dvonedeljnog ciklusa, pokušao sam da se vratim dobrim starim cerealijama, voću i orasima. Ispostavilo se da moj želudac više nije mogao da se nosi sa tom kombinacijom šećera i drugih ugljenih hidrata tako dobro kao ranije. Želudac bi me iritirao do trenutka kada sam žuljao poslednje zalogaje iz činije. Ono što je nekada bilo neraskidivi deo moje jutarnje rutine, sada je činilo da se osećam kao udaren u stomak.

Činjenica je da sam se zbog ovog zelenijeg doručka osećao bolje i da mi je to pomoglo da smršam nekoliko kilograma. Dakle, jutra možda i ne moraju biti tako loša?

Evo i recepta ukoliko poželite da i sami probate ovu mini-promenu.

Salata za doručak

Sastojci:

  • 250 g pilećih grudi iseckanih na tanke tračice
  • 1 šolja bebi-spanaća
  • 1/4 šolje krastavaca seckanog na kockice
  • 1/2 šolje paradajza seckanog na kockice
  • 1/4 šolje seckanih šampinjina
  • 1/4 šolje bundevinog semena (sirovog i nesoljenog)
  • 1/4 šolje seckane šargarepe (očišćene)
  • pola avokada, seckanog na kockice
  • 2 kašike dresinga (na bazi ulja, ali sa manje masnoća)

Priprema:

Jednostavno dodajte sve sastojke u činiju, prelijte ih dresingom i dobro izmešajte.

Po porciji salate: 644 kalorije, 63 g proteina, 33 g ugljenih hidrata, 12 g vlakana i 21 g masti.