Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Đumbir

Odakle potiče đumbir i koji se deo biljke koristi za pravljenje ovog aromatičnog začina? Kako se koristi đumbir i koji su benefiti konzumacije? Čemu se sve dodaje?

Zingiber officinale bolje je poznat kao oštar, aromatičan začin po imenu đumbir. Začin se proizvodi od rizoma (podzemno stablo) ove biljke.

Jedan je od prvih orijentalnih začina koji su dospeli u Evropu, a doneli su ga grci i rimljani koji su ga kupovali od arapskih trgovaca.

Đumbir ima mnoge medicinske upotrebe. Svež ili osušen rizom koristi se oralno ili lokalno za lečenje mnogih bolesti dok se esencijalna ulja koriste lokalno kao analgetik. Postoje dokazi koji ukazuju na to da se đumbir efektivno koristi kod mučnine i povraćanja povezanog kod mučnine posle operacije, kod vrtoglavica, morske bolesti i jutarčnje mučnine. Međutim, uvek treba biti oprezan, đumbir može izazvati lokalne alergenske reakcije pa je najpametnije konsultovati se sa lekarom u vezi korišćenja tokom trudnoće. Sa druge strane, žene širom sveta uživaju u čaju od đumbira, pogotovo u toku trudnoće.

Široko je rasprostranjeno mišljenje da je đumbir afrodizijak. Ovo proističe iz činjenice da redovna konzumacija đumbira dovodi do podizanja energije, balansiranja hormona, poboljšanja apetita i, pre svega, cirkulacije. Gledajući na sve ovo nije ni čudo što ga smatraju afrodizijakom.

Ranije, kada nije bilo moguće na daleke plovidbe nositi voće i povrće, mornari su vitamin C pronalazili u sušenom đumbiru. Kinezi su ga koristili za ublažavanje bola u leđima, kao pomoć kod zubobolje i kod bolnih menstruacija ali i za ublašavanje simptoma prehlade, gripa i mamurluka.

Danas se đumbiru pripisuju razna isceliteljska svojstva što tek treba da bude potvrđeno od strane stručnjaka, a najčešće se ipak koristi u ishrani kao začin. Ne samo da ima specifičan oštar ukus, ovaj začin mnogi koriste kao zamenu za beli luk ili u kombinaciji sa istim. Takođe, đumbir se dodaje slatkim poslasticama, koristi se i svež, a i dodaje se raznim jelima ko što je krem čorba od pečuraka sa đumbirom.