Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Čudesni svet paste

Sigurni smo da i Vi isto volite pastu koliko i mi, te smo se potrudili da izdvojimo nekoliko zanimljivih činjenica na temu jela sa testeninom za koje niste znali. Prijatno svim ljubiteljima paste!

Zanimljivosti o testenini

Sigurni smo da i Vi isto volite pastu koliko i mi, te smo se potrudili da izdvojimo nekoliko zanimljivih činjenica na temu jela sa testeninom za koje niste znali. Prijatno svim ljubiteljima paste!

Činjenica #1: Poreklo paste

Danas po automatizmu povezujemo pastu sa Italijom, ali nisu Italijani ti koji su je prvi i jeli. Veruje se da Kinezi znaju za pastu još od 5000 godina p.n.e. , ali da, Italijani su zaista ti koji su je učinili popularnom širom Evrope i svih drugih kontinenata.

Činjenica #2: Zašto je pasta pasta?

Da li znate odakle potiče termin pasta? Verovatno ne, ali mi znamo! Reč pasta očigledno potiče iz italijanskog jezika i ona ima značenje mešavine brašna i vode, ali su i oni ovu reč usvojili iz latinskog jezika, gde je ona značila testo ili pecivo-kolač. Ali čak ni tu ne leži sam koren reči pasta! Izvor se može pratiti sve do stare grčke reči pastos, što znači poprskan solju ili – rečeno ukratko – posoljen.

Činjenica #3: Pasta je svetska zvezda

Da, pasta je zaista prava svetska zvezda, jer je toliko popularna širom sveta. Da li znate u kojoj zemlji je pasta najpopularnija? Nije teško pogoditi – to je Italija, naravno. Ali da li ste znali da prosečan Italijan pojede više od 20 kilograma paste svake godine?

Činjenica #4: Proizvodnja paste

I ovo je lako – koja zemlja proizvodi najviše paste? Italija, naravno. Ali da li znate koliko paste se tamo proizvede u toku godine? Skoro tri miliona tona, što je zajednička težina oko pola miliona slonova ili 37,5 miliona odraslih muškaraca. Prilično mnogo, zar ne?

Činjenica #5: Oblici paste

Da li možete da navedete sve različite vrste paste? Naravno da ne, jer ih jednostavno postoji isuviše mnogo. Prema profesionalcima i ljubiteljima paste, postoji više od 600 različitih poznatih oblika paste u današnjem svetu. Srećno ukoliko planirate sve da ih probate!

Činjenica #6: Kako jesti pastu?

Sigurni smo da ste probali da jedete pastu na razne načine i verovatno ste ih videli još više. Ali prema savremenim pravilima ponašanja postoji samo jedan pravi način jedenja paste – uz pomoć samo jedne viljuške. I zato zaboravite na kašike, dve viljuške, štapiće ili na bilo kakve druge inovativne „alatke“ i ukažite pasti dužno poštovanje!

Činjenica #7: Pasta i oktobar

Pošto već znate da je 25. oktobar Međunarodni dan paste bitno je reći i da se ceo mesec oktobar tretira kao Mesec paste. Kristofer Kolumbo, jedan od najpoznatijih Italijana svih vremena je takođe rođen u oktobru. Treba li Vam još neki nagoveštaj? Jedite. Mnogo paste. U oktobru!

Činjenica #8: Pasta sa paradajz sosom

Pasta sa paradajz sosom je verovatno najpopularnije jelo od paste na celom svetu. Pa onda mora biti veoma staro, zar ne? Pogrešno! Pasta je sa nama hiljadama godina, ali paradajz sos je dodat pasti tek početkom 18. veka. To je skoro 200 godina kasnije pošto je pasta predstavljena Evropi.

Činjenica #9: Nutritivna vrednost paste

Da li ste znali da jedna prosečna šolja skuvane paste sadrži oko 200 kalorija? Ali ovo nisu obične kalorije; ove pasta kalorije imaju pravu moć! Pasta sadrži ugljene hidrate, nešto proteina i vrlo malo masti i nimalo holesterola, što pastu čini vrlo hranljivim jelom koje telu daje i jako mnogo energije.

Činjenica #10: Pasta će Vas usrećiti

I to ne samo zato što ima dobar ukus, već i zato što jedenje paste povećava nivo hemikalije u našim telima koju zovemo serotonin. Serotonin se u mozgu koristi kao jedinjenje koje je pokretač pozitivnih osećanja, pa Vas pasta stvarno može usrećiti. Naučno je dokazano!

Činjenica #11: Špageti

Špageti su jedan od najčešćih oblika paste. Da li znate šta termin špageti znači na italijanskom? Nema velikog iznenađenja u tome – znači male niti.

Činjenica #12: Papa i pasta

Danas Papa ima mnoga bitna zaduženja, ali mu definitivno promiče jedan od bitnih zadataka iz prošlosti … Papa je nekada takođe bio zadužen i za kvalitet paste u Italiji, sa obzirom da je prve standarde kvaliteta paste upravo utemeljio jedan od papa još u 13. veku.

Činjenica #13: Boje paste

Pasta nam naravno dolazi u mnogo boja. Zelena pasta se pravi od spanaća, crvena se pravi od paradajza, siva se pravi od … Šta bi pasti moglo da da sivu boju? Verovali ili ne, siva pasta se pravi sa mastilom sipe. Zvuči Vam ukusno? Pa, definitivno ima sjajan ukus, bila sa mastilom sipe ili ne.