Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Izbegnite ovih 9 grešaka i Vaše testenine će biti savršeno skuvane

O, testenina…Verovatno najukusnije i najlakše jelo za spremanje koje postoji, zar ne? I dok svakako ne možemo dovoditi u pitanje njen savršen ukus, ispostavilo se da njeno spremanje i nije toliko lako koliko Vam se činilo. Da li i Vi pravite neke od ovih osnovnih grešaka? 

Pripremate ih u maloj šerpi

Ukoliko pripremate testenine u manjoj posudi, verovatno morate da ih prepolovite kako bi stale u nju. Takođe, mali lonac je može učiniti gnjecavom i lepljivom

Kada testeninu stavite u malu posudu sa ključalom vodom, to će značajno smanjiti temperaturu, što znači da je potrebno duže vreme da voda ponovo provri. A što su testenine duže u mlakoj vodi postaju sve lepljivije i lepljivije.

 Ne čekate da voda provri

Umirete od gladi i jedino što želite je da pojedete omiljeni obrok od testa, ali čini se da je vodi potrebna čitava večnost da provri. Znamo da čekanje može biti teško, ali nemojte pasti u iskušenje i ubaciti testeninu u mlaku vodu. Ona samo može postati lepljivija, gnjecavija i bezukusna.

Koristan savet: Koristite toplu vodu iz bojlera kako bi brže provrila.

Stavljate ulje u vodu za kuvanje

Ovo verovatno radite godinama, zar ne? Pa, vreme je da to zaboravite i krenete dalje. Zašto? Zato što stavljanje ulja u vodu neće sprečiti da se testenina lepi, ali će je učiniti masnijom, što znači da se ni sos neće dobro zalepiti.

Sledeći put kada budete spremali testeninu, zaboravite na ulje!

Ne dodajete so u vodu za kuvanje

Kako smo već utvrdili da dodavanje ulja nije baš dobra ideja, dodavanje soli je nešto što nikako ne smete da propustite. Najboli kuvari sveta se slažu u tome da voda za testeninu treba da bude slana otprilike kao morska voda, tako da Vam definitivno treba mnogo više od prstohvata soli.

Nemojte brinuti, testenina je neće u celosti upiti!

Ubacili ste testeninu u vodu i zaboravili na nju

Istina, testenina ne zahteva puno pažnje prilikom kuvanja, ali je ne možete ni ignorisati. Uradićete pravu stvar ako je s vremena na vreme promešate kako bi bili sigurni da se neće zalepiti i neravnomerno skuvati.

Koristite drvenu varjaču i budite nežni - testenina će Vam biti zahvalna.

Puštate da se testenina skuva do kraja

Vreme koje je propisano na pakovanju je dobar vodič - neće se prekuvati, biti hrskava, ili još gore završiti kao kašasta masa. Ali ako planirate da dodate sos (a verovatno planirate), dobra ideja bi bila da sklonite testeninu sa šporeta par minuta ranije, i onda da je skuvate zajedno sa sosom tih par minuta. 

Na ovaj način, testenina će upiti mnogo više sosa i biće ukusnija.

Ispirate testeninu hladnom vodom

Ispiranje testenine hladnom vodom neće učiniti da se ona ne lepi, jednostavno će isprati sve ukuse i ohladiće je. Umesto toga prebacite testeninu pravo u lonac sa sosem, gde će ona nastaviti da se kuva još koji minut i upiće sve te predivne ukuse.

Prosipate vodu u kojoj se testenina kuvala

Dok mislite da vodu u kojoj se kuvala testenina uskoro treba da bacite, ona je ustvari savršeni sastojak za sos. Već je super zgusnuta, pa je idealna za pripremu domaćeg sosa i takođe mu može i poboljšati ukus. 

Kada završite sa pripremanjem testenine, sačuvajte par kašika vode u kojoj ste je kuvali i jednostavno ih dodajte u sos.

Ostavljate testeninu dugo da stoji

Kod testenine, sve je u brzini, a brzina je naročito važna kada je testenina gotova. Ako je ostavite dugo da stoji, jednom kad je skuvana i proceđena, ona će postati hladna, tvrda i lepljiva. 

Šta god da radite potrudite se da sos bude gotov pre nego što se testenina skuva - na ovaj način će Vaš obrok biti ukusan i sočan.

Prijatno!