Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Upotrebite prezrele banane na ovih 8 načina

Volimo hleb od banana, ali je vreme da ispitamo i nove mogućnosti. Svi ovi recepti ne sadrže dodatni šećer, ulje i brašno.

Vreme je za super deserte sa „gnjecavim bananama“

Doslovce, sve što Vam je potrebno za smrznuti desert koji se jede kašikom jesu prezrele banane. Zamrznite kolutiće banane na makar dva sata, potom ih izmiksajte u pire pomoću blendera - oko pet minuta. U tu smesu, ako želite, možete dodati i vanilu ili kakao u prahu, ali i bez ovih dodataka banane će biti ukusan desert. Možete poslužiti odmah po blendiranju ili smesu vratiti u zamrzivač da bi se malo stegla. Jeste li znali da se smrznute banane lako mogu i rendati?

Palačinke od samo dva sastojka

Skeptici, pažnja! Ove palačinke od samo dva sastojka imaju mnogo sličniji ukus Vašem omiljenom receptu za palačinke nego što mislite. Ulupajte svega dva jajeta na jednu bananu srednje veličine - tako da dobijete tečnije testo. Bacite u tiganj i okrenite onda kada donja strana postane zlatno-žuta. Pecite još oko minut, a potom poslužite uz prelive poput sirupa, ili sa dodatkom džema ili svežeg voća.

Dodajte ih u ovsenu kašu

Kada skuvate prezrelu bananu ona se topi i karamelizuje i sjajna je zamena za braon šećer koji dodajete jutarnjoj činiji ovsene kaše. Jednostavno je, samo stavite prezrelu bananu u mikrotalasnu rernu kako bi ona postala još gnjecavija, a potom je dodajte u činiju ovsene kaše. Ukoliko želite, možete dodati i puter od kikirikija, kakao prah ili sveže ili suvo voće.

Smuti od jagode i banane

Banana je sastojak koji je kao stvoren za smutije, a prezrele banane su za to još bolje. Probajte ovaj tropski recept: izblendirajte smrznutu bananu sa 1 šoljom kokosovog mleka. Dodajte tome ¾ šolje jagoda, 1/3 šolje ananasa, ½ šolje grčkog jogurta, ½ kašičice vanila ekstrakta i ¼ kašičice soli. Povrh, ako želite, možete staviti i malo pečenog kokosa. Sada još samo stavite slamčicu i mini kišobran i zamislite da ste na plaži.

Domaći sladoled na štapiću

Za čokoladni desert, napravite sopstvenu verziju sladoleda na štapiću. Pomešajte tri banane, 1 šolju kokosovog mleka, 4 kašike kakaa u prahu, 1 kašičicu vanila ekstrakta i prstohvat soli u blenderu. Sipajte ih u kalupe za sladoled na štapiću i ostavite da se smrznu najmanje četiri sata.

Kolačići sa suvim grožđem za doručak

Ovi maleni zalogaji neće imati ukus kao bakini kolačići sa suvim grožđem, ali su odličan doručak koji možete lako i poneti kada ste u žurbi. Da biste ih napravili, zagrejte rernu na oko 175°C. Izgnječite prezrelu bananu, a potom joj dodajte i ¼ šolje putera od kikirikija i dobro sve sjedinite. Zatim, dodajte i ½ šolje presovanog ovsa, ¼ kašičice cimeta, ½ kašičice vanila ekstrakta, 3 kašike suvog grožđa i prstohvat ili dva soli. Napravite kuglice, a potom ih spljoštite i pecite oko 14 minuta. Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi i koristite za doručak ili užinu.

Mafini od slatkog krompira sa četiri sastojka

Ovi zalogaji od slatkog krompira i banana nisu nikako previše slatki, ali su lagana užina koja odgovara svim ukusima. Skuvajte jedan srednje velik slatki krompir (jača vatra će ubrzati malo kuvanje), potom ga izgnječite zajedno sa srednje velikom prezrelom bananom. Umešajte ¼ šolje putera od koštunjavog voća, dva jajeta, cimet i dodajte još neki od sastojaka po želji, kao što su komadići čokolade ili sveže borovnice. Prebacite testo kašikom u kalupe za mini-mafine i pecite na 175°C oko 18 minuta.

Veganske štanglice od ovsa

Pomešajte 1 ½ šolju izgnječene banane, ¼ šolje mlevenog semena lana, 172 šolje oraha, ½ šolje vode i ½ kašičice soli u činiji. Onda kada se sve dobro izmeša, dodajte 3 šolje ovsa. Prebacite smešu u veću tepsiju za pečenje i ujednačite je, pritiskajući prstima. Pecite na 175°C u rerni oko 25 do 30 minuta, a potom ostavite da se ohladi u narednih deset minuta - tako što ćete je prevrnuti (gornja strana postaje donja) na pleh za kolačiće. Nakon toga isecite je na štanglice ili kockice. Ubacite u rernu  na još 15 minuta, a potom okrenite kockice ili štanglice još pet minuta kako bi dobili ujednačenu braon boju.