Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

7 prirodnih lekova protiv prehlade

Još uvek ne znamo kako da izlečimo prehladu, ali joj se definitivno možemo suprostaviti i skratiti je jačanjem imunološkog sistema. Ukoliko volite prirodne načine za rešavanje problema ili Vam se pak samo ne ide do apoteke, tu je 7 čudesnih sastojaka koje verovatno imate u svojoj kuhinji, a koji mogu učiniti da se bolje osećate, čak iako se borite sa gadnom prehladom …

Limun

Prepun C vitamina, limun je sjajan podizač snage imunološkog sistema što je naročito važno kada morate da se nosite sa prehladom. Možete piti limunov sok, skuvati šolju toplog čaja od limuna ili pak dodati limun ili dva (bez kore naravno) u toplu vodu, kako biste dobili napitak koji će Vam podići imunitet. Nemojte preterivati ipak, jer limun ima i svoje mane. Njegova kiselost čini ispijanje limunovog soka neprijatnim iskustvom ukoliko Vam je zbog prehlade bolno i grlo, a pored toga ona može oštetiti i gleđ zuba i doprineti pojavi karijesa - ukoliko se koristi prečesto i u prevelikim količinama.

Đumbir

Đumbir Vam pomaže da se borite sa prehladom na toliko mnogo načina da biste uvek trebali da ga imate u svom domu. On je prirodni antivirotik, suprostavlja se malim, zlim čudovištima koja uzrokuju prehladu, stimuliše znojenje, čime čisti telo od toksina i snižava telesnu temperaturu. Đumbir ima i protiv-upalna svojstva koja jačaju imunološki sistem, olakšava bolove i ponaša se uz to i kao blagi sedativ. Najbolje je da ga jedete sirovog, ali je daleko prijatniji za konzumiranje kao čaj. Izbor je na Vama …

Ljute papričice

Iznenađeni ste? Ljute papričice obično nisu prva stvar koja Vam padne na pamet kada se setite prehlade, zar ne? Ali od sada pa nadalje bi trebale da budu, jer mogu učiniti čuda protiv bolesti. A kako to? Njihova tajna se krije u kapsaicinu, supstanci koja ih čini tako ljutim, a koja povećava telesnu temperaturu (blaža temperatura je dobra za ubijanje bakterija i virusa) i ubrzava cirkulaciju krvi (što je dobro za izbacivanje sluzi). Držite se ljutih papričica, ali ako već imate povišenu temperaturu – nemojte preterivati, jer biste time sebi mogli napraviti još zdravstvenih problema …

Med

Med ne samo da sadrži mnogo sastojaka koji osnažuju imunitet, već ublažava i simptome kod bolnog grla i potpomaže iskašljavanje. Takođe, možete ga mešati i sa limunovim sokom kako biste dobili još delotvorniji prirodni lek za prehladu - ili pak preko njega pospite malo ljute papričice – zašto da ne? Možda nećete dobiti baš najuksniju užinu, ali biće dovoljno vremena za uživanje u ukusima kada ozdravite, zar ne?

Beli luk

Beli luk će Vaš dah i miris učiniti malo manje prijatnim, ali u svakom slučaju, ionako ne očekujete da se preterano ljubite sa ljudima dok ste prehlađeni, zar nije tako? Dobro, jedite šti više belog luka, ali imajte u vidu da kuvani beli luk ima daleko manje koristi od sirovog belog luka. Ne jede Vam se baš sam beli luk? Naseckajte malo belog luka u salatu, kako biste uživali i u prijatnom ukusu i njegovim lekovitim svojstvima. Bon appétit!

Eukaliptus

Eukaliptus se nalazi u mnogim medicinskim preparatima protiv prehlade, obzirom da je pravo čudo za ozdravljenje organa za disanje. Obično se koristi u formi ulja ili krema, koje se utrljavaju u problematične zone, ali takođe možete skuvati i ukusan čaj od njega - koji će Vam brzo otpušiti nos. Čak i sama blizina biljke eukaliptusa Vam može olakšati disanje, pa ukoliko ne želite da posetite apoteku, makar pođite do najbližeg marketa.

Jogurt

Neće Vam pomoći bilo koja vrsta jogurta – uzmite neki od onih jogurta koji su probiotici, jer su probiotici od ključnog značaja za zdravlje sistema organa za varenje. Iako ovo možda ne znate – zdravlje digestivnog trakta je ključ za jak imunološki sistem i Vaše celokupno zdravlje. Suplementi probiotika će Vam takođe pomoći, ali setite se, mi se trudimo da se u ovom tekstu držimo sasvim prirodnih lekova?