Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

5 stvari zbog kojih je kesten kralj jeseni

Jedna od najbogatijih namirnica jeseni je kesten. Još u 16. veku konzumirali su ga stanovnici Rima. Kesten obiluje vlaknima koji pozitivno utiču na nivo holesterola u krvi.

Ali to nije sve...

Zdravo srce i bubrezi

Ova orašasta voćka je izuzetno bogata kalijumom i fosforom, kao i nezasićenim mastima i kao takva odlična je za osobe koje pate od bolesti srca i kardiovaskularnog sistema, kao osobama sa slabim bubrezima. Ono što dodatno pospješuje njegovu delotvornost na ovom polju je i količina vitamina A, B i C koju poseduje, te kalcijum, magnezijum i gvožđe.

Bolja probava

Zahvaljujući svojoj vlaknastoj strukturi kestenje je odlično su za osobe sa povišenim holestorolom u krvi, te podstiče rad creva i olakšava probavu.

Jača kosti i imunitet

Za jačanje kostiju i snagu možemo zahvaliti mineralima iz kestena, posebno bakru. Pomaže u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca, te pospešuje rad nervnog sistema. Veliki plus je u jačanje imuniteta, što je posebno važno u ovom prelaznom godišnjem dobu.

Odličan za mršavljenje

Pored svih dobrobiti ovo je namirnica koju možete uvrstiti u svoj jelovnik ukoliko planirate da skinete koji kilogram. 100gr pečenog kestena ima oko 245 kalorija, pa zato ove plodove nazivamo namirnicom visoke energetske vrednosti.

Recite zbogom celulitu

Divlji kesten nije jestiv, ali je odličan kao lekovito svojstvo. Čaj od kestena pomaže kod ublažavanja simptome astme ili bronhitisa. Takođe je idealan za lečenje proširenih vena kao i u borbi protiv celulita. Ekstrakt semenki divljeg kestena hrani kožu kiseonikom i hranjivim nutrijentima.