Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

5 grešaka koje verovatno pravite prilikom prženja namirnica

Volite hranu prženu u ulju? A ko ne voli! Ali istina je i da pravilna priprema hrane na ovaj način može biti pravi izazov i ukoliko to ne znate da uradite, jednostavno nećete ni dobiti savršeno hrskavu spoljašnjost niti ukusnu i sočnu unutrašnjost namirnice kao rezultat.

Jeste li spremni da naučite nešto iz svojih grešaka?

Plašite se vrelog ulja

Znamo – svo to vrelo ulje zaista deluje pomalo strašno. Ali, iako ono nije baš najzdraviji izbor na ovoj našoj planeti, hrana koja se prži u njemu je zapanjujuće ukusna i ukoliko želite da se povremeno počastite sa predivno prženom piletinom, prženim sirom ili sa malo pomfrita, jednostavno ćete morati da prevaziđete svoje strahove.

Jednostavno je: nemojte bežati od ulja (ono je poput psa – može namirisati Vaš strah!) i šta god radili, nemojte u njega ubacivati namirnicu sa visine – tako je mnogo verovatnije da će doći do njegovog prskanja. Umesto toga, mnogo je bolje prići mu što bliže i nežno spustiti namirnicu u tiganj ili fritezu. Ne možete da se zamislite kako to radite? Upotrebite špatulu ili mašice kako biste to uradili.

Koristite se tiganjem ili šerpom koji su preplitki

Koristite Vaš uobičajeni tiganj za palačinke kako biste pržili hranu? Pa, to definitivno nije najbolja ideja! Čak i kada koristite stvarno vrlo malo ulja i dalje bi bilo mudro imati makar nekoliko centimetara viška između ulja i ivice samog tiganja – iz sigurnosnih razloga. Ovako ćete mnogo lakše kontrolisati situaciju i tu je i još jedan bonus: visoke ivice će se preprečiti ulju koje prska, pa će Vam štednjak biti daleko čistiji.

Neki šefovi čak koristi i vok za prženje – njegove široke ivice su vrlo efikasne kada je u pitanju uloga barijere za ulje, ali njegov oblik pruža daleko manju površinu za kuvanje od tradicionalnog tiganja ili šerpe.

 Ne koristite termometar

Možda mislite kako ste do sada postali ekpsert i kako Vam nije potreban termometar da biste prepoznali dovoljno visoku temperaturu ulja, ali iznenadili biste se koliko grešite u svojim procenama. Naravno, možete to proveriti pomoću komadića hleba, tosta ili umaka na drvenoj špatuli – ali nije od ovih metoda nije dovoljno precizna i možete ozbiljno omanuti.

Prava temperatura ulja pravi razliku između hrskavog, ukusnog jela i mlitave, uljem natopljene hrane, pa možda i nije tako loša ideja investirati u dobar termometar za kuvanje koji će Vam uvek tačno reći kada je ulje spremno za savršeno pržene poslastice.

Bacate ulje čim sa njime završite

Još jedan od razloga zbog kog ljudi beže od prženja u ulju je i osećaj da bacaju zaista velike količine ulja na samo jedan deo obroka. Na kraju, bolji proces prženja može zahtevati i do litre ulja i mnogi ljudi ga jednostavno odmah bacaju pošto završe sa njime.

Ne morate to raditi. Ukoliko je ulje korišćeno samo jednom i nije gorelo, savršeno je upotrebljivo za još jedno kuvanje. Jednostavno ga poklopite posle upotrebe i držite ga na sobnoj temperaturi i možete ga bez brige koristiti za prženje hrane u narednih nekoliko dana. Jedna od stvari o kojoj morate voditi računa: ukoliko u njemu ima dosta mrvica hrane, ono će brže propadati, pa se potrudite da pažljivo očistite ulje posle kuvanja ili mu možete i dozvoliti da se ohladi kako biste ga posle procedili preko cediljke kako biste odstranili ostatke.

 Ne rešavate problem viška ulja

Kada završite sa prženjem hrane, želite odmah i da se bacite na nju, ne? Ona je ukusna, izgleda super-hrkavo i jednostavno ne možete da joj odolite. Ali mudro bi bilo da joj date nekoliko minuta odmora, samo da se malo ohladi i kako biste se rešili viška ulja i sa time i nekoliko kalorija viška.

Za ovo možete koristiti deblje slojeve papirnih ubrusa ili žičanu posudu – ukoliko samo želite da je malo potapkate, dovoljni su Vam papirni ubrusi, ali ako nameravate da ostavite hranu na duže vreme kako bi se ohladila, najbolje bi bilo upotrebiti žičanu posudu, jer Vam hrkava hrana vrlo lako može postati mlitava na papirnim ubrusima.