4 tajne do čudesno pečene piletine

Hrskava, sočna, pohovana, topla, hladna...piletina je većini ljudi prvi izbor kada je meso u pitanju. I to ne bez razloga. Pored toga što ima manje kalorija od većine drugih vrsta mesa, prednost piletine je i što je možete pripremati na mnogo načina.

Sledite ova 4 koraka i uživaćete u svakom zalogaju...

Mariniranje je od ključnog značaja

Mariniranje nije od izuzetne važnosti samo da bi meso bilo sočno, već i da bi bilo začinjeno do kostiju. Iako je so konstanta marinada, postoji mnogo različitih formi.

U jednom od recepata se savetuje mariniranje sokovima citrusa u koji se doda crvena paprika. Drugi nudi marinadu sa mnoštvom suvih začina, a treći preporučuje da malo prokuvate piletinu u marinadi pre nego što je ispržite.

Poh daje na hrskavosti

Još jedna ključna komponenta (a za mnoge ljubitelje piletina i najbitnija) je hrskavi poh. On ne samo da daje čitav sloj ukusa, nego i čini piletinu sočnijom.

Svi kuvari ovaj korak rade pomalo drugačije, ali je bitno da ostavite piletinu da odstoji neko vreme u smesi za poh pre nego što počnete da je pržite, kako bi se poh dobro zalepio za meso.

Prženje komada po komad sprečava pojavu masnijeg mesa

Postoje 2 načina da pripremite piletinu pečenjem: prženjem u dubokom ulju, gde piletina biva u celosti potopljena u vrelo ulje i pečenje u tiganju, u kom je piletina delimično potopljena i mora se okretati tokom procesa pripreme.

Kod dubokog prženja, lako je ispržiti piletinu ravnomerno, ali na kraju Vam ostaje mnogo ulja. Pečenje u tiganju zahteva manje ulja, ali zato što će ulje više prskati, stvari mogu biti neurednije.

Bez obzira na metodu koju koristite, bitno je da piletinu pripremate u turama kako temperatura ulja ne bi previše pala kada se piletina doda u lonac ili tiganj i da prilagodite vatru kako bi ulje ostalo dovoljno vrelo.

Ako se ulje rashladi zbog prevelikog broja komada mesa, pržena piletina će biti masnija i mlitavija.

Kuvanje pomoću žičane police će piletinu učiniti hrskavijom

Svi kuvari nam preporučuju da piletinu stavimo na metalnu policu posle prženja kako se ne bi previše opustila dok se hladi.

Zašto marinirati?

Šta je marinada i šta predstavlja za meso? Marinada je najčešće osnovni rastvor soli i vode u kom se meso odmara nekoliko sati ili celu noć (praktično, salamura), ali i suva marinada kada u piletinu utrljavamo so i začine su takođe jedna od opcija.

Bilo da je tečna ili suva, so pomaže denaturaciju proteina u meso, što znači da će gusto zbijena mišićna vlakna početi da se opuštaju i da će zbog toga biti u prilici ne samo da upiju još soli već i drugih aroma iz marinade.

U slučaju tečne marinade, meso takođe upija i tečnu marinadu do određene mere, te tako postaje sočnije. Jedan od benefita suve marinade je da iz piletine izvlači sokove koji potom ponovo bivaju upijeni u meso zajedno sa drugim začinima, te ovakva piletina dobija intenzivniji ukus čistog pilećeg mesa.