3 supe za vrele letnje dane

Predstavljamo 3 letnje supe koje će Vas osvežiti i zasititi u ovim toplim letnjim danima. Pripremite neki od osvih jednostavnih i ukusnih jela i uživajte u sunčanim danima...

Gaspaćo

Porcije: 4

Sastojci:

1kg vrlo zrelog paradajza, iseckanog na kockice

1 zelena i 1 crvena paprika, seckane na komadiće

1 krastavac, oljušten i iseckan na kockice

2 češnja belog luka, očišćena

10 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja

3 kašike šerija ili vinskog sirćeta

100 g (4 kriške) belog hleba, starog jedan dan (skinuti koricu i potopiti ga u vodu na sat vremena)

prstohvat kima

2 kašičice soli

2 čaše vode

Priprema:

Stavite paradajze, papriku i krastavac u veću činiju. Dodajte beli luk, ulje i sirće. Dobar odnos količina ulja i sirćeta je ono što razlikuje dobar i vrhunski gaspaćo, a za savršeni ukus morate dodati još ekstra devičansko maslinovog ulja. Iscedite višak vode iz hleba i dodajte ga, izmešajte sve sastojke zajedno. Stavite u blender i blago izmiksajte. Kada dobijete glatku konzistenciju pomoću zadnje strane kutlače procedite supu preko sita i ukoliko bude isuviše gusta dodajte vodu – jer se gaspaćo jede hladan i trebalo da ima lagan i osvežavajući ukus i tečnu konzistenciju. Dodajte kim i so, pokrijte i držite u frižideru dok se ne ohladi. Poslužite u manjim činijama sa sastojcima supe kao dekoracijom.

Klasični višisoaz

Sastojci:

1 kašika putera

3 praziluka, samo glavice, iseckane na prstenove

1 crni luk, iseckan

5 krompira, oljušćenih i tanko iscekanih

so i biber po ukusu

¼ kašičice suvog timijana

½ kašičice suvog majorama

1 list lovora

5 šolja pilećeg bujona

¼ šolje masnije pavlake za šlag

Priprema:

U većem loncu za supe i čorbe istopite puter na slabijoj vatri. Dodajte praziluk i luk i poklopite i dinstajte deset minuta. Dodajte krompir i začinite sa biberom i soli. Dodajte timijan, majoran, list lovora i dobro promešajte. Pokolpite lonac i nastavite sa kuvanjem još 12 minuta. Dodajte pileći bujon i dovedite ga do ključanja, smanjite vatru i kuvajte još 30 minuta, delimično poklopljen lonac. Napravite pire pomoću blendera ili ekstraktora namirnica i ohladite. Pre služenja dodati pavlaku. Ukoliko ovu supu služite kao toplu, morate je podgrevati vrlo polako kako krem supa ne bi promenila konzistenciju.

Supa od graška sa nanom

Sastojci:

1 veza mladog luka, očišćenog i grubo iseckanog

1 osrednji krompir, oljušten i iseckan na kockice

1 češanj belog luka, zdrobljen

850 ml bujona, povrćnog ili pilećeg

900 g mladog graška u mahunama (kako biste dobili oko 250 g očišćenog graška)

4 kašike sveže nane, iseckane

veći prstohvat šećera  u prahu

1 kašika sveže ceđenog soka limuna ili limete

150 ml mlaćenice ili kisele pavlake

Priprema:

Stavite mladi luk u veći tiganj za krompirom, belim lukom i bujonom. Dovedite do ključanja, smanjite vatru i krčkajte još oko 15 minuta ili dok krompir ne bude jako mek. Za ukras, izblanširajte 3 kašike očićenog graška u ključaloj vodi nekih 2-3 minuta, procedite, stavite u činiju sa hladnom vodom i ostavite sa strane. Dodajte ostali grašak osnovi supe i krčkajte oko 5 minuta – ne duže ili ćete izgubiti sveži ukus graška. Umešajte mentu, šećer, limunov ili limetin sok, potom malo ostavite da se ohladi i sipajte u ekstraktor namirnica ili bledner i dobro izblendirajte – do željene glatke konzistencije. Umešajte polovinu mlaćenice ili kisele pavlake, probajte i začinite sa biberom i soli. Da biste poslužili hladnu supu, brzo je ohladite i potom ubacite u frižider – možda ćete morati dodati još bujona u supu pre nego što je poslužite jer će se zgusnuti tokom hlađenja. Da biste je poslužili toplu, vratite je u propran tiganj i zagrejte tako da ne proključa (kako se mlaćenica ili kisela pavlaka ne bi zgrušali). Poslužite je u činijama ukrašenim sa ostatkom mlaćenice i proceđenim graškom.