3 razloga zašto je jogurt dobar za nas

Od davnina se zna da je jogurt izuzetno dobar za naše zdravlje i zna se da pospešuje crevnu floru. Pročitajte kako sve to ovaj mlečni proizvod doprinosi našem zdravlju.

 

 

Razlog No. 1 - Jogurt pomaže u ravnanju stomaka

Smanjite broj odeće uz samo pola litre jogurta dnevno! Ljudi koji su pili toliko jogurta - u kombinaciji sa smanjenim unosom kalorija - izgubi su 22% više telesne težine i čak 81% više sala sa stomaka od ljudi koji su prosto preskakali užinu, prema istraživanju sprovedenom na Univerzitetu Tenesija. Takođe, ovi ispitanici uspeli su da nabace čak za jednu trećinu više mišića (koji takođe troše kalorije :) ) i time mršavili još brže. "Salo oko struka i na stomaku proizvodi hormon kortizol, hormon koji našem telu govori da akumulira još više sala na stomaku!", rekao je profesor ishrane i vođa studije, dr Michael Zemel. Kada jedete jogurt, kalcijum signalizira masnim ćelijama da proizvode manje kortizola što pomaže u gubitku sala dok amino kiseline pomažu u sagorevanju masti.

 

Razlog No. 2 - Većina jogurta sadrži za nas dobre bakterije

"Živa i aktivna kultura" na pakovanju znači da jogurt sadrži probiotike, za nas pogodne bakterije koje žive u našem crevnom sistemu i pomažu pri varenju i uništavanju štetnih mikroorganizama koji mogu da uzrokuju infekciju.

Takođe, mnogi proizvođači u jogurt ubacuju sojeve probiotskih bakterija koje bi trebalo da regulišu probavu i ojačaju imuni sistem. "Ako imete naki konkretan medicinksi problem, kao što je nadutost ili dijareja, nije loše piti ovaj jogurt nekoliko nedelja i videti ima li rezultata." rekao je član odbora fitnes saveta, Dawn Jackson Blatner. Ako ne patite od nekog posebnog problema, uštedite sebi koji dinar i ostanite pri običnom jogurtu.

 

Razlog No. 3 - Jogut obiluje vitaminima i mineralima

Treba li dodatno objašnjavati ovaj razlog? Ako treba onda: Jedna čaša jogurta sadrži značajne količine kalijuma, fosfora, riboflavina, joda, cinka i vitamina B5. Jogurt takođe sadrži vitamin B12, koji čuva crvena krvna zrnca i pomaže nervnom sistemu da funkcioniše ispravno. "Ovaj vitamin nalazi se uglavnom u proizvodima životinjskog porekla kao što su piletina i riba, tako da vegetarijanci mogu da pate od hipovitaminoze B12." kaže Jackie Newgent, još jedan član odbora fitnes saveta i autor knjige o zdravoj ishrani. Samo 200 ml jogurta sadrži 1,4 mikrograma vitamina B12 što je više od 60% dnevne potrebe odrasle žene za ovim vitaminom.

 

Ako ne volite čist jogurt, možete ga uključiti u razne čorbe i salate kao što je hladna čorba od jogurta i krastavca ili grčka tzatziki salata.