Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

3 deserta za Božićnu večeru

Iako je Božić prošao, za vas smo pronašli 3 sjajna recepta prazničnih poslastica koji su idealni za zimske dane. Pokušajte da napravite neku od ovih delicija i uživajte sa svojim najbližima...

Pečeni puding od brusnice

Ovo je staromodni puding u kojem će uživati svaki ljubitelj brusnica. Poslužite ga toplog u činijama sa šlagom od gore kako bi izgledao elegantnije ili u jednoj većoj činiji sa izdašnim šlagom kao kakvo domaće jelo.

Sastojci:

2 veća jaja, odvojiti ih

1 šolja braon šećera, dobro nabijena

½ šolje masnije slatke pavlake

¼ šolje putera, otopljenog

2 kašičice vanila ekstrakta

1 ½ šolje višenamenskog brašna

3 kašike narandžine kore, narendane

1 kašičica praška za pecivo

1 kašičica mlevenog cimeta

½ kašičice mlevenog oraščića

½ kašičice tartarske (vinske) kiseline, podeliti

1/8 kašičice soli

3 šolje grubo seckanih brusnica

Preliv:

1 ½ šolja šećera

½ šolje soka od narandže

1 ½ šolje celih brusnica

tračice narandžine kore i ulupani šlag, po želji

Priprema:

Stavite belanca u veću činiju; neka odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Zagrejte rernu na 175°.

U većoj činiji umešajte braon šećer, pavlaku, otopljeni puter, vanilu i žumanca tako da se dobro sjedine. U drugoj činiji zamešajte brašno, koru narandže, prašak za pecivo, cimet, oraščić, ¼ kašičice vinskog sirćeta. Dodajte seckane brusnice; izbacajte kako bi se sve dobro obložile. Postepno dodajte šećer smesi, dobrano mešajući. (Testo će biti gusto.)

Dodajte ostatak vinskog sirćeta belancima; čistim mutilicama lupajte srednjom brzinom dok se ne formiraju mekši vrhovi. Oblikujte u testo. Prebacite u kalup sa oprugom koje ćete namastiti, od nekih 30 cm. Pecite sve dok čačkalica zadenuta u centar ne izađe kao čista, 45-50 minuta.

U međuvremenu, za preliv, sjedinite šećer i sok narandže u manjoj šerpici sa sos. Sačekajte dok ne proključa, često mešajući; kuvajte dok se šećer ne otopi, 2-3 minuta. Dodajte brusnicu; neka proključa. Smanjite vatru; krčkajte, ne poklapajte, dok brusnice ne nabubre, često mešajući – 6 do 8 minuta. Sklonite sa vatre; pokrijte i neka ostane toplo.

Kada puding bude gotov, prebacite kalup sa oprugom u tepsiju za pečenje od nekih 40x25-2,5 cm. Kašikom prebacite smesu brusnica povrh njega. Pecite još 10 minuta.

Hladite puding 10 minuta nad žičanom policom. Odvojite stranice od tepsije pomoću noža; izvadite ga iz nje. Hladite bar 1 sat pre posluženja.

Ako pravite unapred, puding može biti podgrejan na 175° u rerni nekih 10 minuta. Po želji, odgore staviti lupani šlag i koru narandže.

Jule cepanica sa čokoladom i đumbirovim kolačom

Ako ste ikad probali neki sunđerasti rolat, sigurno će Vam se dopasti i ova izvedba sa đumbirom i začinima. Možete ga pripremiti i unapred.

Sastojci:

5 većih jaja, odvojenih

¾ šolje brašna za kolače

1 do 1 ½ kašičice mlevenog đumbira i mlevenog cimeta

¼ kašičice mlevenog oraščića i bibera

¼ kašičice soli

1/3 šolje tamno-braon šećera, nabijena

¼ šolje melase

2 kašike ulja kanole

1 kašika rendanog svežeg đumbira

1/8 kašičice vinskog sirćeta

¼ šolje šećera

kakao za peći

Fil:

250 g sira maskarpone

1/3 šolje šećera u prahu

2 kašike masnije slatke pavlake

1/8 kašičice soli

1/3 kandiranog đumbira, suvih brusnica ili minijaturnih poluslatkih čokoladnih mrvica

Čokoladna kora:

120 do 180 grama slatko-gorke čokolade, otopljene

Premaz:

2 veća belanca

½ šolje šećera

1/8 kašičice soli

¾ šolje neosoljenog putera, omekšanog

120 g visokokvalitetne mlečne čokolade, otopljene i ohlađene

Priprema:

Stavite belance u veću činiju; neka odstoje na sobnoj temperaturi 30 minuta. Zagrejte rernu na 175°. Obložite dno namašćenog pleha za pečenje od 40x25x2,5 cm sa papirom za pečenje; namastite papir. Prosejte brašno, začine i so dva puta u činiju.

U većoj činiji, ulupajte žumanca tako da se malo zgusnu. Postepno dodajte braon šećer, muteći visokom brzinom tako da se zgusnu. Dodajte tome melasu, ulje i sveži đumbir. Prebacite u mešavinu sa brašnom (testo će biti gusto).

Dodajte vinsko sirće belancima; očistite mutilice, mutite srednjom brzinom tako da se formiraju mekši vrhovi. Postepno dodajte šećer, jednu po jednu kašiku, muteći posle svakog dodavanja dok se šećer ne rastopi. Mutite visokom brzinom dok se ne formiraju čvršći, sjajni vrhovi. Pomoću veće špatule, zamešajte i četiri belanca, a zatim dodajte preostala – mešati pažljivo da belanci ne izgube penušavost. Prebaciti u pripremljeni pleh, ravnomerno raširiti.

Pecite 10-12 minuta ili dok vrh ne počne da se vraća na blaži dodir. Hladite 5 minuta. Istresite na krpu i pospite kakaom. Brižljivo odstranite papir. Zamotajte kolač platnenom krpom na način kojim se motaju rolati. Potpuno ohladite na žičanoj polici.

Za fil, u manjoj činiji, pomešajte maskarpone, šećer u prahu, slatku pavlaku i so tako da se tek sjedine; umešajte đumbir. Stavite u frižider, poklopite, dok budete pripremali premaz i koru.

Za koru, obložite dno pleha od 40x25x2,5 cm papirom za pečenje. Pomoću špatule razmažite otopljenu čokoladu u ujedančen, tanak sloj na papiru. Ostavite u frižideru da se formira kruta čokolada, oko 30 minuta.

Za premaz, stavite belanca, šećer i so u vatrostalnu činiju; mutite dok se ne sjedine. Stavite činiju nad ključalu vodu u većoj šerpi nad srednje jakoj vatri. Neprestano mešajući, neprestano zagrevajte smesu dok termometar ne pokaže 70°, 1-2 minuta.

Sklonite sa vatre. Uz dodatak za mućenje miksera, ulupajte većom brzinom tako da se formiraju kruti, sjajni vrhovi i mešavina ne bude hladna, oko 5 minuta. Postepeno umešajte puter, nekoliko kašika u navratu, pomoću srednje brzine do glatke teksture. Ulupajte i ohlađenu čokoladu.

Za sastavljanje, odmotajte koru; razmažite fil preko kore tako da ostavite oko pola centimetra od ivica kore. Ponovo zamotajte u rolnu, bez peškira; skratite krajeve. Prebacite na poslužavnik. Namažite premaz preko kolača.

Da biste ukrasili kolač, prstima odvojite ohlađenu čokoladu i pažljivo je lomite u parčiće nalik staklenim ulomcima; rasporedite ih zadevajući ih u premaz sa manjim preklapanjem. Ako čokolada postane premekana, vratite je u frižider po potrebi.

Kolač smestite u frižider, blago ga poklopite, do posluženja. Pomoću nazubljenog noža ga secite na kriške.

Zamrzivač: Celi kolač može biti pripremljen i do nedelju dana pre posluženja. Pripremite i ukrasite kolač po uputstvu; zamrzavajte ga 2 sata ili dok ne očvrsne. Umotajte ga u nekoliko slojeva plastične folije. Vratite u zamrzivač; čuvajte u njemu do nedelju dana. Da biste poslužili, delimično otopite zamotani kolač u frižideru tokom noći. Pažljivo odvojite foliju; neka kolač odstoji na sobnoj temperaturi 15-30 minuta pre posluženja.

„Stollen“ sa bademima

Popularni nemački božićni kolač u izvedbi sa bademima…

Sastojci:

1 ¾ šolje seckanog, mešanog kandiranog voća

½ šolje plus još 2 kašike ruma, podeliti

2 komadića aktivnog suvog kvasca, svako od po 6-7 grama

½ šolje tople vode (oko 45°)

1 ½ šolja toplog 2% mleka (oko 45°)

1 ¼ šolje putera, otopljenog

1/2 šolje šećera

2 ½ kašičice soli

2 kašičice rendane kore limuna

1 kašičica ekstrakta badema

7 do 8 šolja višenamenskog brašna

4 veća jaja, sa sobne temperature

1/3 šolje sitno seckanih badema

oko 1 veće žumance

2 kašičice vode

2 do 2 ¼ šolje šećera u prahu

Priprema:

U manjoj činiji sjedinite kandirano voće i ½ šolje ruma; neka odstoji, pokriveno, jedan sat.

U manjoj činiji rastvorite kvasac u toploj vodi. U većoj činiji sjedinite mleko, puter, šećer, so, limunovu koru, ekstrakt badema, ostatak ruma, mešavinu kvasca i 4 šolje brašna; mešajte srednjom brzinom dok ne dobijete glatku teksturu. Pokrijte i neka odstoji na toplom mestu oko 30 minuta.

Ulupajte jaja. Umešajte u njih dovoljno preostalog brašna da biste dobili mekano testo (testo koje je lepljivo). Procedite kandirano voće, čuvajući rum za glazuru. Sačuvajte ½ šolje kandiranog voća za posipanje odgore. Umešajte bademe i ostatak kandiranog voća u testo.

Istresite testo na brašnjavu površinu; mesite ga da postane glatko i elastično, 6-8 minuta. Prebacite u namašćenu činiju, okrećući ga jednom da biste namastili i vrh. Pokrijte i dopustite da se podigne na toplom mestu do duple zapremnine, trebaće mu oko sata.

Izlupajte testo; podelite ga na 3 dela. Na namašćenom plehu svaki deo izvaljajte u krug od 30 cm. Umrvite jednu trećinu paste od badema preko jedne polovine svakog od krugova. Delimično smotajte testo na pola, pokrivajući fil i postavljajući gornji sloj na oko 3 cm od donje ivice. Pokrijte sa kuhinjskim peškirom i dopusite da se podigne na toplom mestu tako da se udvostruči, što je oko sata. Zagrejte rernu na 190°.

U manjoj činiji, umutite žumance i vodu; četkom sa time premažite veknice. Pecite 30-35 minuta ili dok ne budu zlatno braon. Pokrijte blago sa folijom ukoliko vrhovi počnu postajati braonkasti isuviše brzo. Prebacite iz tiganja na žičane police da bi se potpuno ohladilo.

U manjoj činiji umešajte rum sa dovoljno šećera u prahu da biste dobili tanju glazuru. Poprskajte time kolač. Zatim pospite odgore sa sačuvanim kandiranim voćem.