20 sjajnih saveta za počitnike u kuvanju

Verovatno ste potrošili previše vremena na kuvanje u svojoj kuhinji tokom prošle godine. Da biste prekinuli deo posla koji ide u pravljenje svih tih ukusnih jela, pročitajte mngo super lakih (i super korisnih!) trikova za kuvanje.
  1. Ako kuvate po receptu koje zahteva dinstanje crnog i belog luka uradite ovo

Crnom luku treba duže da omekša, dok beli luk prilično lako gori. Dakle, ima smisla samo prvo stavite crni - a zatim ubacite beli luk, malo pred kraj 

2.     Dodajte žuti šećer u sos od paradajza kako bi ukus bio još bogatiji 

Bilo da se radi o belom ili žutom šećeru, ako dodate samo jednu kašiku u sos od paradajza, ukus će zaista iskočiti.

3.     Da bi piletina pečena u rerni bila pržena, dodajte malo majoneza u uobičajeni premaz od jaja i prezle

Majonez će hrskati pojedinačne mrvice hleba dok će vašoj piletini dati bogat ukus u ustima koji obično dobijate od pržene hrane.

4.     Kada cedite sok od limete ili limuna, prvo odrežite dno tako da sav sok prođe kroz voće umesto da ostane zarobljen u kori

5.     Pospite  prstohvat brašna po slanini da biste smanjili prskanje masnoće.

6.     Pecite slaninu u rerni umest na tiganju kako ne bi prskala svuda okolo.

7.     Kada koristite mleveni biber, a kada u zrnu

Mleveni biber se koristi za pripremu sosova i umaka, a biber u znu se dodaje na kraju kuvanim jelima 

8.       Začinite hladno jelo naročito salatu

9.       Ako Vam parče ljuske od jajeta upadne u jelo, koristite veće parče ljuske da biste izvadili manje,

10.   Razbijte jaje na mekoj površini kako parče ljuske ne bi ostalo na jajetu

11.   Naoštrite dobro sve noževe kako bi poslovi u kuhinji bili bezbedniji i jednostavniji

12.   Operite pirinač pre kuvanja, kako ne bi potamneo

13.   Sačuvajte stabljike začinskog bilja i dodajte ih u supe i čorbe

14.   Pronađite naslađu lubenicu tražeći žutu mrlju i slušajući “šupalj” zvuk

15.   Za super kremastu kajganu mešajte je sve vreme dok se jaja ne ispeku

16.   Ako želite da zapečete nešto na tiganju, pobrinite se da tiganj nije pretrpan namirnicama

17.   Pri začinjavanju salate koristite više od jedne vrste sirćeta

18.   Nemojte prečesto okretati hranu ili je previše mešati kada je na vrućoj ringli (osim ako recept to ne zahteva)

19.   Blago posolite vodu u kojoj ćete kuvati testeninu

20.   Nemojte ispirati testeninu nakon kuvanja jer će se sos teže zadržavati na njoj