20 sjajnih saveta za počitnike u kuvanju
- Ako kuvate po receptu koje zahteva dinstanje crnog i belog luka uradite ovo
Crnom luku treba duže da omekša, dok beli luk prilično lako gori. Dakle, ima smisla samo prvo stavite crni - a zatim ubacite beli luk, malo pred kraj
2. Dodajte žuti šećer u sos od paradajza kako bi ukus bio još bogatiji
Bilo da se radi o belom ili žutom šećeru, ako dodate samo jednu kašiku u sos od paradajza, ukus će zaista iskočiti.
3. Da bi piletina pečena u rerni bila pržena, dodajte malo majoneza u uobičajeni premaz od jaja i prezle
Majonez će hrskati pojedinačne mrvice hleba dok će vašoj piletini dati bogat ukus u ustima koji obično dobijate od pržene hrane.
4. Kada cedite sok od limete ili limuna, prvo odrežite dno tako da sav sok prođe kroz voće umesto da ostane zarobljen u kori
5. Pospite prstohvat brašna po slanini da biste smanjili prskanje masnoće.
6. Pecite slaninu u rerni umest na tiganju kako ne bi prskala svuda okolo.
7. Kada koristite mleveni biber, a kada u zrnu
Mleveni biber se koristi za pripremu sosova i umaka, a biber u znu se dodaje na kraju kuvanim jelima
8. Začinite hladno jelo naročito salatu
9. Ako Vam parče ljuske od jajeta upadne u jelo, koristite veće parče ljuske da biste izvadili manje,
10. Razbijte jaje na mekoj površini kako parče ljuske ne bi ostalo na jajetu
11. Naoštrite dobro sve noževe kako bi poslovi u kuhinji bili bezbedniji i jednostavniji
12. Operite pirinač pre kuvanja, kako ne bi potamneo
13. Sačuvajte stabljike začinskog bilja i dodajte ih u supe i čorbe
14. Pronađite naslađu lubenicu tražeći žutu mrlju i slušajući “šupalj” zvuk
15. Za super kremastu kajganu mešajte je sve vreme dok se jaja ne ispeku
16. Ako želite da zapečete nešto na tiganju, pobrinite se da tiganj nije pretrpan namirnicama
17. Pri začinjavanju salate koristite više od jedne vrste sirćeta
18. Nemojte prečesto okretati hranu ili je previše mešati kada je na vrućoj ringli (osim ako recept to ne zahteva)
19. Blago posolite vodu u kojoj ćete kuvati testeninu
20. Nemojte ispirati testeninu nakon kuvanja jer će se sos teže zadržavati na njoj