20 saveta za čuvanje hrane za zimu

Kako se približava jesen i temperature padaju, vreme je da se sakupe usevi pre nego što se vreme ponovo promeni.

Pratite ove savete i sačivaćete sveže i ukusne namirnice tokom cele zime.

Kako se približava jesen i temperature padaju, vreme je da se sakupe usevi pre nego što se vreme ponovo promeni.

Čuvanje namirnica vam omogućava da uživate u hrani na vrhuncu ukusa tokom cele godine.

Različite metode:

Postoji nekoliko bezbednih načina da sačuvate hranu iz udobnosti sopstvenog doma, uključujući najpopularnije metode: skladištenje u hladnim ostavama, zamrzavanje, dehidraciju, konzerviranje u buretu ili teglama i konzerviranje pod pritiskom, sušenje i dimljenje i fermentaciju.

  • Hladna ostava je efikasan način za čuvanje korenastih useva, kao što su cvekla, repa, šargarepa i krompir, kao i mnogo drugog voća, povrća i druge hrane. Hladno skladištenje održava temperaturu hladnom, a okolinu vlažnom.
  • Zamrzavanje je idealno za sveže povrće, voće i meso. Može produžiti život namirnica do godinu dana, ako je pravilno upakovana.
  • Dehidracija je odlična opcija za sušenje bilja, voća, povrća i mesa. Uklanjanje vlage iz hrane tako da se ne pokvari čuva hranu.
  • Konzerviranje pod pritiskom se koristi za čuvanje hrane sa niskim sadržajem kiseline sa pH iznad 4,6, kao što su meso i povrće.
  • Konzerviranje u buretu ili teglama je metoda koja se koristi za očuvanje kiselih krastavaca i voća i druge kisele hrane sa pH vrednosti od 4,6 ili niže.
  • Sušenje i dimljenje se najčešće koristi za pravljenje suhomesnatih proizvoda, kao što su šunka, kobasica i slanina (takođe često dimljena). Prilikom sušenja se prvenstveno koristi so ili šećer da izvuče vlagu iz hrane. Jednom osušena (ili salamirana), hrana se zatim hladi ili toplo dimi, što zahteva posebnu kontrolu temperature tokom dužeg vremenskog perioda.
  • Fermentacija čuva hranu, čini je hranljivijom na mnogo načina i nudi zdrave trbušne bakterije, opšte poznate kao probiotici.

 

Održavati urednim održavati čistim

Pre konzervisanja bilo kojim metodom čuvanja hrane, uvek očistite prostor za pripremu hrane i toplom vodom i sapunom. Vežite kosu unazad i presvucite se u čistu odeću.

Budite svesni unakrsne kontaminacije kada radite sa hranom. Bolesti koje se prenose hranom se u potpunosti mogu izbeći ako se preduzmu odgovarajuće mere predostrožnosti.

Džemovi i pekmezi

Kada pravite džemove i pekmeze, dobar savet je da koristite 1/4 nedozrelog voća i 3/4 potpuno zrelog voća. Nedovoljno zrelo voće ima malo više pektina i kiseline nego potpuno zrelo voće. Pektin se prirodno nalazi u voću, a pektin je ono što pomaže da se stvori kremasta smesa kakvu želimo.

Ovaj savet je posebno koristan ako ne želite da dodate kupovni pektin u svoj džem.

Kiseli krastavci

Da biste napravili hrskave kisele krastavce prilikom konzerviranja ili fermentacije, koristite sveže ubrane proizvode i sačuvajte ih u roku od 48 sati od berbe. Što pre to bolje.

Takođe, sorte krastavaca koje se uzgajaju posebno za kiseljenje ostaju hrskavije kada se ukiseljene. Za optimalno hrskanje, koristite krastavce za kiseljenje veličine najviše do 10cm.

Alkoholno sirće

Da biste sprečili nakupljanje minerala u unutrašnjosti tegle i zadržali bele praškaste ostatke sa tegli nakon obrade, dodajte nekoliko kašika sirćeta u teglu ili bure kada ga zagrevate. Beli prah koji se ponekad akumulira je jednostavno mineralna naslaga iz vode.

Potpuno je bezopasan i odmah će se isprati kada se tegle potpuno ohlade, mada se to može izbeći sa malo prskanja belog sirćeta. Isti trik funkcioniše i kod konzervisanja sa konzerviranjem pod pritiskom.

Operite svoje nairnice

Kada proizvodite zimnicu u teglama ili konzervama koje vakuumirate, obavezno dobro oribajte namirnice da biste uklonili ostatke i ogulite povrće (ako je primenjivo). Važno je ukloniti što je moguće više prljavštine i bakterija kako biste smanjili rizik od kvarenja.

Proveravanje slanoće

Prilikom fermentacije povrća, povremeno će recepti upućivati na salinitet salamure. Da biste utvrdili salinitet, brza metoda je da izmerite vodu u gramima, a zatim je pomnožite sa željenim salinitetom.

Na primer, ako bih pokušao da dobijem 3 procenta slanosti sa 1 šoljom vode (otprilike 236 grama), pomnožio bih 236 grama sa 0,03, što je jednako 7,08. Morao bih da dodam otprilike 7,0 grama soli u jednu šolju vode da bih dobio 3 procenta slanosti.

Ispod slane vode

Prilikom fermentacije proizvoda, važno je držati voće i povrće ispod nivoa slane vode. Sve iznad salamure je podložno buđanju. Sve dok se sve drži ispod salamure (obično uz pomoć neke vrste tega za fermentaciju ili druge težine bezbedne za hranu), biće bezbedno u anerobnom okruženju.

Uzmite malo listova vinove loze

Nekoliko svežih listova vinove loze dodatih u kisele krastavce tokom fermentacije pomoći će da zadržite hrskavost. Listovi vinove loze (kao i listovi rena, lovor, hrastovi listovi, listovi maline i listovi crnog čaja - da spomenemo samo neke) sadrže tanine.

Tanini su prirodni i pomažu u inhibiciji enzima koji omekšavaju kisele krastavce. Preporučuje se samo jedan do dva lista po litri tegle kiselih krastavaca. Dodavanje previše listova može imati negativan efekat i učiniti kiseli krastavčić mekim.

Napomena: Različiti listovi nude različite ukuse ishodu vašeg kiselog fermenta. Za listove koji ne dodaju dodatni ukus, koristite listove vinove loze, hrasta ili maline.

Odložite zimnicu na hladno mesto

Čuvajte konzerviranu hranu na hladnom, suvom i tamnom mestu kako biste sačuvali najbolji kvalitet. Čuvati dalje od direktne sunčeve svetlosti. Svetlost može da izazove promenu boje i ošteti kvalitet namirnica.

Idealan bi bio podrum, ostava, donji nivo kuhinjskog ormarića ili čak donja polica ormana.

Zamrzavanje

Ako imate prostora, zamrzavanje je odlična alternativa konzerviranju hrane. Zamrzavanje hrane zadržava veći deo originalnog ukusa i čuva većinu hranljivih materija.

Jedan od saveta za smanjenje kristala leda na zamrznutoj hrani je da je ohladite u frižideru pre zamrzavanja. Ne zaboravite da uvek označite i napišete datum pakovanja pre zamrzavanja.

Kontrola vlažnosti

Ako sveže proizvode čuvate u frižideru, imajte na umu da povrće zahteva veće uslove vlažnosti nego voće. Ako vaš frižider ima precizne fioke sa kontrolama, prilagodite ih namirnicama.

Imate podrum u kući? Slama, seno i piljevina su odlična opcija za izolaciju. Međutim, izbegavajte materijale koji su tretirani pesticidima.

Suvo bilje

Bilje se brzo i lako suši i čuva za tokom cele godine. Ne samo da je sušeno bilje sjajno za kuvanje, već je odlično i za pravljenje domaćih čajeva, sapuna i melema.

Dva je bolji od jednog

Prilikom dimljenja mesa uvek treba koristiti dva termometra. Jedan termometar prati temperaturu pušnice. Drugi prati temperaturu proizvoda koji se puši.

Ništa mi nije prijatnije od toga da provedem jedno popodne u kuhinji praveći zimnicu. Posebno je značajno kada prijatelj ili član porodice ponudi da pomogne. Kroz proces stvaramo uspomene, delimo priče i podučavamo buduće generacije neprocenjivim životnim lekcijama.

 

Preuzeto sa: https://www.hobbyfarms.com/20-pointers-for-preserving-food-for-winter-storage/