19 novogodišnjih večera sa svih strana sveta

Nemate ideju šta da spremite za predstojeće praznike? Za Vas smo istražili običaje za božićne i novogodišnje večere iz celog sveta. Proverite - možda se odlučite za jednu od njih! Od brze hrane do gozbe sa sedam jela, evo kako izgleda božićna večera širom sveta.

1. Meksiko

Pokloni nisu jedina stvar koju ćete naći kako je meksičke porodice pakuju na dan Božića. Ukusni tamalesi od mesa i povrća su glavno dešavanje u vreme večere. Zapravo, često porodice organizuju tamalade, iliti partije na kojima se prave tamalesi, nekoliko dana pred praznik.

2. Velika Britanija

Britanska božićna večera se obično sastoji od rakova, pita od mlevenog mesa i neverovatne ćuretine koja je pečena do savršenstva. Za razliku od Amerikanaca koji svoju pticu ukrase biljem, punjenjem ili citrusima, Britanci vole da preliju svoju sa gomilom kobasica. Za desert: Božićni puding bogat voćem.

3. Grčka

U Grčkoj je običaj da porodice provode božićnu večeru uz pečenu jagnjetinu kao glavno jelo. Iako, u severnim regijama zemlje, možete naći jiaprakiju (rolnice kupusa sa usoljenom svinjetinom) na stolu. Na Badnje veče, grčka tradicija je pravljenje hristopsomoa, rustičnog slatkog hleba punjenog sa grožđicama, orašastim voćem, karanfilićima i kardamonom. Hleb se zatim ukrašava sa krstom i pretvara u ukusni centralno jelo na dan praznika.

4. Francuska

Francuzi vole sočnu morku hranu tokom novogodišnjih praznika. Česta jela podrazumevaju ostrige, škampe i jastoga. Za desert, se poslužuje bûche de Noël ("novogodišnja cepanica").

5. Nemačka

Nemci se goste pečenom pačetinom, guščetinom ili zečetinom kao glavnim jelom tokom praznične večere. Kao sporedna jela su kobasičasto punjenje, knedle od krompira i crveni kupus. Najvoljeniji deset zemlje je "stollen," dugi, spljošteni, zaslađeni hleb koji je sličan voćnom kolaču.

6. Poljska

Za mnoge poljske porodice, večera na Badnje veče je veliki događaj. Proslava se odigrava kao obrok od 12 jela gde možete naći poljske klasike kao što su boršč, supa od pečuraka, pierogi i kolač sa makom.

7. Austrija

Tradicionalni austrijski božićni meni podrazumeva prženog šarana. Iako, skorašnjih godina, pečena ćuretina biva sve popularnija. Ali što se tiče deserta, austrijske porodice se drže klasika. Saher torta, kolač sa ukusima čokolade i kajsije koji je nastao u Beču, se služi kao praznična poslastica.

8. Novi Zeland

Božić je često događaj na otvorenom za naše prijatelje sa južne hemisfere. Mnogi Novozelanđani provode veći deo toplog letnjeg vremena praveći roštilj za božićni ručak. Jela variraju, jer neke porodice više vole grilovane morske namirnice i rakove, dok se neke druge odlučuju za šunku ili još egzotičnija mesa za proslavu.

9. Island

Hangikjot je omiljeno islandsko jelo za proslave. Tanko sečeno meso se kuva i služi uz krem sos. Možda želite da saznate zašto je tako dobrog ukusa ... pravi se od jagnjetine, ovčetine ili konjetine koja se tradicionalno dimi nad ovčijim brabonjcima.

10. Italija

Gozba sedam riba - iliti Festa dei Sette Pesci - je čuvena božićna tradicija u Italiji. Večera se sastoji od menija sa sedam jela na kojima su morske namirnice poput bakalara, oktopoda, školjki i dagnji - a nekad čak i pržena jegulja! Krajnje jelo se čuva za klasičan italijanski desert kao što su panetone ili domaći tiramisu.

11. Kosta Rika

Svako ko je napravio hrpu tamalesa kod kuće zna da su oni produkt ljubavi. I zato ih većina Tika (Kostarikanaca) priprema za posebne prilike, pa i Božić. Cela porodica se uključi u ovaj dvodnevni proces: priprema fil, maže masu na lišće banane i pari ih satima dok ne budu spremni za jelo.

12. Finska

Finska božićna večera je često služi u stilu bifea kao tradicija pod imenom joulopojta, što doslovce znači "božićni sto." Naći ćete šunku, ribu, kaserolu od krompira i rosoli, živopisnu salatu napravljenu od cvekle na kockice, krompira, šargarepe, jabuka i pavlake.

13. Filipini

Filipini imaju jedan od najdužih prazničnih perioda na svetu u ime Božića - oni ga počnu slaviti još u septembru! Posle ponoćne mise na Badnje veče, Filipinci imaju veliku Noche Buena gozbu na kojoj se nađe lečon, na ražnju pečeno prase sikanče. Takođe, naći ćete i queso de bola (sirnu loptu), prolećne rolnice, voćnu salatu i pastu na stolu.

14. Litvanija

Priprema tradicionalne litvanske večere za praznike - znane kao kučios - je veliki poduhvat. Ona može zahtevati i do nedelju dana da bi se pripremila, bez mesa i mleka je! Naći ćete samo hladna jela na stolu, uključujući i ribe poput haringi u paradajz sosu, hleb, pečurke i drugo povrće.

15. Japan

Verovali ili ne 3,6 miliona Japanaca slavi Božić uz koficu hrskave piletine iz KFC-a. Zahvaljujući izuzetno uspešnoj marketinškoj kampanji tokom 70-ih, ljudi navale u restorane ovog giganta brze hrane da bi na Božić kupili "praznične kofice."

16. Argentina

Argentinci slave Božić uz mnoštvo jela, ali skoro uvek uključe u njih i italijanski klasik vitel tone. To je hladno jelo u kom su tanko sečena teletina i kapar u krem sosu od tune, što je verovatno vrlo osvežavajuće tokom toplijeg vremena na južnoj hemisferi tokom decembra.

17. Ukrajina

Ljudi u Ukrajini zapravo slave Božić kao i mi, 7. januara. Sveta večera se odigrava čim se pojavi prva zvezda na nebu. Postoji 12 tradicionalnih jela, među njima i puding od slatkih žitarica - kutija, boršč-supa od cvekle bez mesa i vareniki, knedle slične pierogama punjene kupusom i krompirom.

18. Jermenija

Kao i druge istočne pravoslvne zemlje i Jermeni slave Božić 7. januara. Tradicionalna jermenska božićna večera se sastoji od gapame, posebnog jela od bundeve koje se jede samo za ovaj praznik i druge posebne prilike. Bundeva se puni sa pirinčem, grožđicama, orašastim plodovima i medom pre nego se ispeče do savršenstva.

19. Švedska

Božićna večera u Švednskoj se svodi na samoposluženje zvano julbord. Sto ispunjava trodelni obed koji se sastoji od ribe (često usoljene haringe) posle koje se idu i kobasice, šunka i hladno rezana jela. Zatim, Šveđani poslužuju mesnatu kuglu i kaserolu od krompira zvanu Janssons frestelse pre nego što zarone u slatkiše kao što su pletenice od šafrana i pirinčani puding (slično sutlijašu).

Preuzeto sa: https://www.tasteofhome.com/collection/christmas-dinners-from-around-the-world/