19 božićnih trpeza sa svih strana sveta

Evo kako izgledaju božićne trpeze u 19 država sveta. Pogledajte ovu raznolikost - dd brze hrane pa do obroka sa sedam jela, čak neke kulture kreću sa proslavom od septembra meseca!

Meksiko

Pokloni nisu jedina stvar koja se odmotava u meksičkim porodicama na dan Božića. Tamales pripremljen od povrća ili mesa je glavno jelo u vreme večere. Zapravo, vrlo često porodice organizuju tamalade, neku vrstu zabave na kojoj se pripremaju tamalesi, nekoliko dana pred sam praznik.

Velika Britanija

Britanska božićna večera se obično sastoji od kozica, pita sa mlevenim mesima i impozantne ćurke koja mora biti savršeno pečena. Za razliku od Amerikanaca koji ovo živinsko meso obogaćuju svežim biljem, punjenjima ili citrusima, Britanci svoju ćuretinu obogate sa više kobasica. Za desert: poseban božićni puding od voća.

Grčka

Za grčke porodice je uobičajeno da proslave božićnu večeru uz pečenu jagnjetinu. Ali u severnim regijama države ćete na trpezi sresti i „jiaprakiju“ (rolnice listova kupusa punjene sa usoljenom svinjetinom). Za Badnje veče, grčka tradicija nalaže pripremu „kristopsoma,“ tradicionalnog slatkog hleba koji ima grožđice, različite jezgraste plodove i karanfiliće. Hleb se ukrašava sa krstom i zauzima centralno mesto trpeze na dan Božića.

Francuska

Francuzi vole da uživaju u morskim plodovima tokom božićnih praznika. Uobičajena jela su ostrige, jastog i škampi. Za desert se služi „bûche de Noël“ ( u drugim kulturama poput skandinavskih „jule cepanica,“ božićna cepanica - kolač u obliku drvene cepanice).

Nemačka

Nemci jedu pečenu pačetinu, guščetinu ili zečetinu kao glavno jelo za Božićnu večeru. Sa strane se nalaze favoriti poput priloga od kobasica, valjušci od krompira i crveni kupus. Najomiljeniji praznični desert u zemlji je „stollen,“ dugi, tanki, slatki hleb koji je sličan voćnom kolaču.

Poljska

Za mnoge poljske porodice božićna večera je veliki događaj. Proslava se sastoji od 12 različitih jela među kojima su i poljski klasici boršč, supa od pečuraka, pijerogi i kolač sa makom.

Austrija

Tradicionalni austrijski meni čini pečeni šaran. Pak, poslednjih godina, pečena ćuretina postaje sve popularnija. Ali kada govorimo o desertu, austrijske porodice se ipak drže sklasika. Saher torta, čuvena torta od crne čokolade i džema od kajsija koja je izmišljenu u Beču, je ono čime se zaslađuju praznici.

Novi Zeland

Za naše prijatelje sa južne polulopte Božić često predstavlja proslavu na otvorenom. Mnogi Novozelanđani se trude da što više iskoriste toplo letnje vreme i zato organizuju roštilje za božićni ručak. Jela se pak razlikuju, neke porodice vole da griluju morske plodove kao što su različite ribe i škampi, a neke pak peku šunku ili neka egzotična mesa kao deo proslave.

Island

„Hangikjot“ je omiljeno jelo božićnih večera na lsandu. Radi se o tanko sečenom mesu koje se kuva i služi uz krem sos. Možda Vas zanima zašto je tako ukusno … Napravljeno je od jagnjetine, ovčetine ili konjetine koja se tradicionalno suši na sušenim ovčijim brabonjcima!

Italija

Gozba sedam riba – na italijanskom „Festa dei Sette Pesci“ – je poznata božićna tradicija u Italije. Večera se sastoji od sedam jela koja čine morski plodovi poput hobotnice, školjku, dagnji, pržena jegulja, pa čak i šaran! Krajnje jelo predstavlja klasičan italijanski desert kao što su panetone ili domaći tiramisu.

Kostarika

Ako ste ikada pripremali veću količinu tamalesa, onda znate da su oni produkt ljubavi. I zato ih većina Kostarikanaca priprema samo za posebne prilike, pa tako i za Božić. Cela porodica učestvuje u ovom dvodnevnom procesu: priprema fil, širi masu po lišću banane i pari ih satima sve dok tamalesi ne budu spremni za jelo.

Finska

Finski Božić čini večera koja se često tradicionalno poslužuje po principu bifea i naziva „joulupöytä,“ što bi doslovce moglo biti prevedno kao božićni sto. Na njemu se nalaze šunka, riba, kaserole od krompira i rosoli, živopisna salata od cvekle seckane na kockice, krompira, šargarepe, jabuka i pavlake.

Filipini

Filipini imaju jedan od najdužih prazničnih perioda na svetu – sa slavljem se počinje još u septembru! Posle ponoćne mise na Badnje veče, Filipinci imaju grandioznu gozbu za „Noche Buena“ (dobra noć u prevodu) gde centralno jelo predstavlja „lechón,“ maleno prase (koje još sisa) sa ražnja. Takođe, na stolu  ćete zateći i „queso de bola“ (sirnu loptu, u prevodu), prolećne rolnice, voćnu salatu i testeninu.

Litvanija

Biti domaćin tradicionalne litvanske božićne večere – znane pod nazivom „kūčios“ – je enormno velik poduhvat. Može Vam trebati i do nedelju dana kako biste pripremili ovu večeru na kojoj nema mesa i mlečnih proizvoda! Na stolu za Badnje veče ćete zateći samo hladna jela poput haringa u paradajz sosu, hleba, gljiva i drugog povrća.

Japan

Verovali li ne, 3,6 miliona japanskih građana slavi Božić uz koficu hrskavo pržene piletine iz KFC-a. Zahvaljujući neverovatnom uspehu marketinške kampanje tokom 70-ih godina, ovi građani posećuju džina industrije brze hrane kako bi uzeli „party“ kofe na dan Božića.

Argentina

Argentinci slave Božić uz mnoga jela, ali skoro uvek sastavni deo obeda čini italijanski klasik „vitel toné.“ Reč je o hladnom jelu od tanko sečene teletine sa kaprom u kremastom tuna sosu, koji je verovatno i vrlo osvežavajuć tokom sparnih decembarskih dana Južne hemisfere.

Ukrajina

Žitelji Ukrajine slave Božić 7. januara. Sveta večera se odigrava čim se pojavi prva zvezda na nebu. Postoji 12 tradicionalnih jela, a među njima je i „kutia“ – slatki puding od žitarica, boršč bez mesa sa cveklom i varenki – knedle slične pijerogima punjene sa kupusom i krompirom.

Jermenija

Poput ostalih istočnih pravoslavnih naroda, Jermeni slave Božić 7. januara. Tradicionalnu božićnu večeru u ovoj zemlji čini „gapama,“ posebno jelo od bundeve koje se jede samo za Božić i još neke druge prilike. Bundeva se puni sa pirinčom, suvim grožđem, jezgrastim plodovima i medom pre nego što bude ispečena do savršenstva.

Švedska

Božićnu večera u Švedskoj se svodi na bife posluženje (ili nama poznati švedski sto) pod nazivom „julbord.“ Na stolu se nalaze tri jela koja predstavljaju riba (najčešće ukišeljena haringa) posle koje slede hladni naresci, šunka i kobasica. Potom, Šveđani služe i kaserolu sa mesnim kuglicama i krompirom koju nazivaju „janssons frestelse,“ a za kraj se uživa u zemičkama sa šafranom i pirinčanom pudingu.

Preuzeto sa: https://www.tasteofhome.com/collection/christmas-dinners-from-around-the-world/