17 korisnih saveta za bržu pripremu obroka

Stvarno je kul ako umete da kuvate neka lepa jela. Ali ako ih kuvate i brzo, jer imate sopstvene trikove, onda ste neverovatni!

Skupili smo nekoliko malih ideja koje će Vas definitivno impresionirati.

Pročitajte i usvojite po koju...

Najlakši način da se ispeče krompir

Isecite krompir na polovine, posolite ga dobro i sipajte preko njega malo maslinovog ulja. Stavite ga u pleh za pečenje (presek ide dole) i pecite ga oko 30-40 minuta na 200 stepeni celzijusa. Pomoću viljuške proveravajte da li je gotov.

Smrznute pite su stvarno korisne

Mnogi ljudi koji žele da pripreme neku od slatkih pita suočavaju se sa problemom premekane i vlažne donje kore.

Zamrzavanje pite pre nego je ispečete eliminiše problem, jer se donja kora pite počne peći pre nego što se njen fil i otopi i tako nema priliku da natopi viškom svojih sokova što bi je inače učinilo mokrom.

Ne zaboravite da zamotate pitu u plastičnu foliju pre nego je zarmznete.

Lakše je pripremiti paste u dubljem tiganju nego u kaseroli

Sa obzirom da je površina tiganja obično prostranija, on se brže zagreva i to Vam pomaže da brže spremite jelo. Ovo je vrlo zgodno, zar ne?

Pripremajte povrće u rerni

Da biste pripremili povrće u rerni, operite ga i iscekajte. Zatim ga položite u duži pleh koji je obložen sa papirom za pečenje i pecite ga 20-30 minuta na 175 stepeni Celzijusa.

Zamrznite crni luk za buduću upotrebu

Ovaj trik će Vam pomoći kada budete pripremali supe, meso ili neki prilog, a to morate da uradite u kratkom roku.

Oljuštite i isecite luk. Zatim sitne komadiće sipajte u neku posudu i stavite u zamrzivač. Nemojte zaboraviti da posudu zatvorite sa aluminijumskom folijom i pustite da se sadržaj zamrzne u roku od nekoliko sati. Zatim prebacite crni luk u zip vrećicu.

Ostatke paste pretvorite u mafine

Ovo je genijalan način da se iskoristi preostala pasta. Takođe je dobar način i da se sakrije po komadić povrća koje deca obično ne žele da jedu.

Takođe, možete ih zamrznuti i ponovo poslužiti podgrevanjem. Detaljna uputstva ćete naći na internetu.

Zamrznite pileću marinadu

Obično kada dođemo kući sa posla posle napornog i dugog dana, bacamo se na kuvanje. Da bi ovaj proces bio prijatniji, možete zamrznuti i mariniranu piletinu u zip vrećicama. Upotrebite ih kada ne budete imali puno vremena za pripremu nekog obroka.

Domaći čips

Iseckajte kukuruznu tortilju na trouglove, isprskajte uljem i pospite sa malo soli. Zatim ih stavite u rernu i pecite 10 minuta na 240 stepeni Celzijusa.

Premažite losos sa malo grčkog jogurta pre pečenja

Manja količina ovog prelepog jogurta čini da riba bude ultra-meka i pomaže prezli (ako pohujete) da se bolje uhvati za meso.

Savršena poširana jaja

Da biste dobili savršeno jelo, jaja moraju biti sveža. Dodajte malo sirćeta, razbijte jaja i stavite ih u vodu jedno po jedno. Za svako dodato jaje morate povećati kuvanje za 20-30 sekundi.

Domaće lizalice

Stavite po nekoliko bombona u vidu šarenih grupica na pek-papir koji oblaže pleh za pečenje i zatim ih pecite u rerni na 200 stepeni Celzijusa.

Pratite ih kako se peku i izvadite ih čim počnu da se tope. Zatim ih izvadite iz pleha i svakoj skupini bombona dodajte štapić tako što ćete ga utisnuti. Kad se stvrdnu, imate šarenu lizalicu sa više ukusa.

„Topli sendviči“ sa nikad lakšom pripremom

Jesu Vam dosadili sendviči za doručak? Preporučujemo da napravite ove ukusne mafine: stavite malo slanine ili piletine u kalupe za mafine, dodajte u svaki po jaje i odgore ih posolite. Pecite Vaše mafine u rerni 30-40 minuta.

Još „sendviča“ koji se lako pripremaju

Kada ste u žurbi, uradite sledeće. Ulupajte jaja sa mlekom, sipajte smesu u kaserolu i pecite oko 30 minuta. Smesu možete sipati u tepsiju sa kalupima za mafine ili dublje vatrostalne činije, a pošto se ispeče pomoću modli je možete iseći na kolutiće na kojima možete poslužiti dodatne priloge koje ćete pripremiti dok se ovaj omlet peče.

Jaja iz rerne

Kao što ste videli, jaja se mogu pripremati u rerni. Tepsiju za mafine namastite sa sprejom za kuvanje ili uljem i u kalupe ulijte po jaje. Dodajte im malo soli i biber. Pecite oko 17 minuta na 175 stepeni celzijusa.

Karamelizovani luk iz rerne

Mnogi ljudi izbegavaju crni luk u receptima za različita jela samo zato što ne umeju da ga dobro skuvaju…

Isecite crni luk na polumesečaste tračice, a rernu zagrejte na 200 stepeni Celzijusa. Prebacite luk u tepsiju i ravnomerno ga raširite po njoj. Dodajte tome nekoliko češnjeva belog luka, koje ćete blago zdrobiti i 4-6 kašika maslinovog ulja i soli i bibera po želji. Pecite 20-25 minuta, mešajući špatulom na 10 minuta.

Izvadite kada crni luk postane providan.

Bolji način za zamrzavanje slanine

Tanke kriške slanine umotajte kao pužiće i poređajte ih na tanji pleh koji ćete staviti u zamrzivač. Izvadite ih tek kada postanu dobro zamrznuti. Zatim ih sve prebacite u zip-vrećicu i vratite u zamrzivač. Ovako dobijate slaninu koja je uvek spremna da „učestvuje“ u svim receptima!

Bolji sendvič

Da dobijete savršeni sendvič sa salamom ili stišnjenom šunkom, dva lista istih presecite na pole. Zatim poređajte ove polovine na parče hleba tako da polukružni delovi kriški budu okrenuti prema centru hleba. Ovako će ceo hleb biti savršeno pokriven salamom!

Savršeno rovito jaje

Savršeno rovito jaje mora imati tvrđe kuvano belance i toplo, tečno žumance.

Kada voda počne da ključa, dodajte u nju jaja i počnite da merite vreme. Ako kuvate samo 1 ili 2 jajeta, 5 minuta je daje savršeno tečno žumance. 3 ili 4 jajeta će zahtevati nekoliko sekundi više.