11 saveta kako iskoristiti ostatke hrane

Svaki put kada pripremamo obroke, proizvodimo otpad. Iako bi nešto od toga trebalo baciti, neki ostaci hrane bi se zapravo mogli iskoristiti.

Za mnoge namirnice i vrste ostataka, već smo pokrili različite načine da ih upotrebite u vašoj kuhinji, kao što su:

 

  •  Izrada jestivih i prirodnih činija
  •  Zamrzavanje ostataka i pravljenje domaće prezle
  •  Čuvanje svežeg bilja
  •  Korišćenje ostataka vina za pravljenje domaćeg sirćeta
  •  Dodavanje ostataka u supu

 

Ali postoji više saveta za domaćinstvo odakle je to došlo!

Da bismo smanjili otpad i maksimalno iskoristili kupovinu hrane, prikupili smo jedanaest pametnih saveta za vas kako da ponovo koristite mnoge vrste ostataka proizvoda koje verovatno bacate!

Hajde da pogledamo neistraženi potencijal limuna, šargarepe, taloga od kafe i još mnogo toga!

1. Koristite koru za dodatni ukus

Sve dok kupujete organsko voće ili povrće čija koža nije tretirana ili prskana hemikalijama pre ili posle berbe, možete slobodno da koristite te kore u različite svrhe.

Najbolji primeri ovde su citrusi:

Možda vaš recept kaže da koristite samo sok od pomorandže. Umesto da bacite ostatak voća nakon što ga iscedite, zašto ga ne narendati pre nego što ga narežete, a aromatičnu koricu čuvate u zamrzivaču za upotrebu u drugom jelu?

Isti savet važi i za koricu limuna i limete. Aromatična kora voća je previše dragocena da bi završila u smeću. Postoji mnogo mogućnosti koje možete da uključite u svoje kuvanje da biste to iskoristili:

  • Napravite sopstveni šećer sa ukusom limuna ili narandže
  • Napravite domaću kandiranu koru
  • Dodajte ukus u sosove, marinade i glazure

 

Nisu samo ljuske citrusnog voća pogodne za ponovnu upotrebu. Pomislite samo na sve ljuske koje su vam ostale kada gulite krompir.

 

Pre ljuštenja, dobro izribajte krompir da biste uklonili prljavštinu i dobro je osušite. Umesto da bacite te kore, evo jednostavnog načina da ih pretvorite u domaći čips od krompira ili hrskavi preliv za domaći pire krompir:

1.       Zagrejte rernu na 200°C.

2. Stavite kore u veliku posudu za mešanje i stavite da se premažu maslinovim uljem i posipanjem soli i bibera. Ako želite, dodajte malo crvenih pahuljica čilija ili ruzmarina za ukusan preokret.

3. Pleh obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite kore u jednom sloju.

4. Pecite 10-15 minuta dok ne postanu hrskave i ravnomerno porumene.

Kao dodatni bonus, kore sadrže većinu hranljivih materija koje nudi krompir. Samo pazite da ih ne prepečete!

2.    Koristite celo povrće prilikom kuvanja

Češće nego ne, ne koristimo svaki deo datog povrća. Ali to ne mora biti ovako! Razmislite o zelenim vrhovima šargarepe, rotkvice, komorač.

Možda će vas iznenaditi da zelje koje je iznad mnogih povrća koje jedemo svakodnevno sadrži mnoge iste vitamine i minerale kao i delovi koje češće konzumiramo, ponekad u još većim koncentracijama ili sa dodatnim hranljivim sastojcima!

Strogo govoreći, ovo je prilično rasipanje.

Možete koristiti celo povrće u čorbama i supama, ako pripremate pesto ili neki od zelenih smutija.

3.    Začinite svoj šećer

Ako je potrebno, očistite mahunu ili štap vanile i ostavite ga da se osuši. Zatim ga dodajte u teglu šećera i uživajte u aromatičnoj infuziji.

Savet: Ovo dobro funkcioniše i sa korom narandže ili limuna!

4.       Jedite semenke i koštice

Dolazi sezona bundece, nemojte bacati semenke, ostavite ih da se osuše i ispecite ih u rerni. Semenke bundeve možete jesti kao grickalice ili ih dodati čorbi od bundeve, kao tačku na I.

5.       Uzgajajte novo povrće

Postoji povrće koje se može ponovo uzgajati nakon upotrebe bez mnogo truda ili stručnih baštovanskih veština.

Sve što vam treba je sveža voda i malo strpljenja. Mnoga povrća mogu da razviju nove korene nakon 1-2 nedelje, neko čak i brže.

Neko povrće koje dobro funkcioniše sa ovom metodom su celer, mladi luk i rimska salata ili slično lisnato povrće.

Komorač, limunska trava, celer i đumbir takođe dobro rade.

6.       Iskoristite ostatke torte

Nemojte se tek tako opraštati od ostataka svoje omiljene čokoladne torte. Napravite šokoladne kuglice.

Samo dobro izmrvite ostatke i dodajte malo glazure, zatim sve zajedno oblikujte u kuglucu i ostavite u firžider da se ohladi.

Kugluce probodite drvenim štapićem i evo sjajnih domaćih lizalica za najmlađe.

7.  Napravite domaće đubrivo za biljke u Vašem domu

Sve što vam je potrebno da biste svoje biljke tretirali pravilnom ishranom su ljuske jaja, talog od kafe i kore od banane.

Dakle, kako ovo funkcioniše i čemu služe ovi razni kuhinjski ostaci?

Nakon što razbijete jaja, ostavite ljuske na stranu, isperite čistom vodom dok ne budu čiste i ostavite da se osuše. Zatim izmrvite na komade.

Dodajte komade u vodu u kanti za zalivanje da se potopite preko noći. Sledećeg dana zalijte biljke kao i obično. Uklonite ljuske iz posude za zalivanje i bacite ih nakon upotrebe.

Ostatke kafe treba samo povremeno dodavati biljkama, posebno onim koje imaju požutele listove.

Pre nego što dodate ostatak taloga kafe u podnožje vaših biljaka, pustite da se talog od kafe ohladi i potpuno osuši, jer vlaga može podstaći rast buđi.

Raširite ih na pleh obložen papirnim ubrusima i ostavite da se osuše preko noći. Zatim umešajte talog u zemlju.

Kore od banane

Da biste postigli sjajnu i čistu površinu kore, obrišite listove unutrašnjom stranom kore banane. Ovo uklanja prašinu na površini i omogućava biljci da apsorbuje više svetlosti za fotosintezu.

Iako ovo može zvučati prilično zamorno, procedura je vredna toga. Nakon što obrišete kore, nežno ispolirajte listove mekom, suvom krpom da biste uklonili sve zaostale tragove.

8.       Napravite prirodne boje

Ostatke razlilčitih namirnica može koristiti kao boje za jaja. Od ljuske crnog luka do ostatke borovnica i cvekle. Što živopisnije to bolje!

9.       Sredstvo protiv kamenca

Prirodna kiselost mnogih vrsta ostataka hrane je zaista korisna u svrhe čišćenja. Limun je odličan za čišćenje, posebno kada je u pitanju borba protiv kalcifikacije i mrlja od tvrde vode.

Kada recept ne zahteva sok od celog limuna, pretvorite ostatak kiselog citrusa u svog malog kuhinjskog pomoćnika. Više volim ovu metodu od hemijskih sredstava protiv kmensa, jer je 100% prirodna.

Pomoću limuna možete čistiti i svoje kuvalo za vodu i slične predmete gde se skupio kamenac.

10.   Očistite ogledala i sudopere

Vratimo se koži od krompira – ona je odlična i u čišćenju sudopere i ogledala.

Velika količina skroba koja se nalazi u ovom povrću odlična je za ovu vrstu posla. Jednostavno istrljajte prljavu površinu sudopera od nerđajućeg čelika vlažnom stranom kože, ostavite da odstoji minut, a zatim obrišite navlaženim peškirom.

Za blistava ogledala, izbacite taj plavi sprej i umesto toga istrljajte ih korom krompira, a zatim ispolirajte površinu mekim, suvim peškirom.

11. Negujte svoju kožu

Talog od kafe nije koristan samo za đubrenje biljaka – on je takođe odličan piling za upotrebu na telu, licu ili rukama.

Odličan piling za telo možete napraviti kod kuće mešanjem taloga kafe u gel za tuširanje. Nežno rasporedite smešu po telu – obraćajući posebnu pažnju na grube tačke kao što su laktovi, kolena i stopala – a zatim dobro isperite.

Bilje i citrusi su odlični za dodavanje neke prirodne arome proizvodima za kućnu negu i zaista pružaju divan miris. Dodajte malo ruzmarina, lavande, nane, kore pomorandže ili čak nekoliko latica ruže za izvrstan dodir parfema u vašu omiljenu kremu za ruke bez mirisa ili gel za tuširanje.

Takođe, ako vam je ostalo malo krastavca, iskoristite njegovu vlagu i stavite nekoliko kriški na lice za osvežavajuću i prirodno hidratantnu masku. Iako je uobičajeno da se ovi koriste neposredno iznad očiju, oni dobro deluju na svim suvim mestima, kao što su obrazi ili čelo.

I ne morate da sečete svež krastavac - sve kore ili ostaci krajeva takođe rade, što ovo čini odličnim načinom da iskoristite te kuhinjske ostatke.

Još jedan lep efekat može se postići sa ohlađenim ostacima kesica čaja. Naročito crni čaj je savršen izbor ovde.

Sačuvajte kesu nakon što skuvate šolju i stavite je u frižider na neko vreme. Kad god osetite da vam treba mali predah, nagnite se, stavite kese na zatvorene oči i opustite se nekoliko minuta.

Crni čaj sadrži tanine i alkaloide koji imaju antibakterijsko, antivirusno i antiinflamatorno dejstvo. Ovo je korisno za oči pod stresom, a može se koristiti i kao oblog.

Preuzeto sa: https://foodal.com/knowledge/how-to/reuse-food-remains/