11 jednostavnih saveta za kuhinju koje morate upamtiti

Spisak saveta koji se tiču kuvanja možete početi sa onim najjednostavnijim kao što su neispiranje testenina posle ceđenja i načina kojim koristite kantu za otpatke i sigurno Vam ne bi ponestalo ideja...

Promeniće Vam život

Spisak saveta koji se tiču kuvanja možete početi sa onim najjednostavnijim kao što su neispiranje testenina posle ceđenja, načina kojim koristite kantu za otpatke i sigurno Vam ne bi ponestalo ideja... Neki saveti su toliko jednostavni da jednom kada ih naučite ne možete da zamislite kako ste nešto pripremali bez njih. I zato je tu ova lista. Upamtite ove savete i garantujemo Vam da će Vam sledeće jelo biti veliki uspeh.

Prvo pročitajte ceo recept

Ovo ćete najčešće čuti. Ako kuvate po nekom receptu najbolji savet koji možete dobiti je da pre svega pročitate ceo recept vrlo temeljno. Ne samo da će Vam to pomoći da bolje razumete kako bi jelo na kraju trebalo da izgleda i kakvog ukusa bi trebalo da bude, već ćete takođe biti u mogućnosti da unapred pripremite, lonce, tiganje i druga pomagala u kuhinj, ali i da uočite bitna uputstva poput „marinirajte tokom noći.“

„Mise en place“

„Mise en place“ je francuski izraz koji doslovce znači „postaviti na mesto.“ Takođe se odnosi i na način kojim kuvari u profesionalnim kuhinjama i restoranima uređuju svoje radno mesto – prvo prikupljaju sve sastojke za svoje recepte, delimično ih pripremaju (recimo merenjem i seckanjem) i potom ih ređaju jedan do drugog.  Priprema a la mise enplace pre kuvanja je još jedan od najboljih saveta za one koji kuvaju kod kuće, jer uveliko pomaže sa organizacijom. Ovo praktično garantuje da nikada nećete zaboraviti da dodate neki sastojak i štedi Vam vreme koje biste inače izgubili trčeći do i od ostave desetak puta.

Uvek naoštrite noževe

Ne plašite se oštrih noževa. Da li se sa njima možete gadno poseći? Naravno. Ali tupi noževi su dokazano daleko opasniji. Oni su mnogo češće ti koji skliznu prilikom sečenja što samo povećava verovatnoću da ćete se poseći. Ukoliko se potrudite da su noževi oštri, takođe bi trebalo i da naučite kako pravilno da držite kuvarski nož, kao i kako da držite namirnice dok ih seckate.

Začinite dovoljno i često probajte

Bitan savet: začinite! Vašu! hranu! So je glavni uzrok zbog kog će ukus hrane naprosto zaplesati na Vašem jeziku. Većina recepata Vam kaže kada da dodate so (i verovatno i biber), ali dobro je i pravilo da dodate prstohvat ili dva kada počnete sa kuvanjem i ponovo na kraju. Neka Vas u tome vodi nepce i stoga često probajte jelo.

Spiner za salatu

Neki ljudi kažu kako je ova mala naprava suvišna. Mi nismo tog mišljenja. Da, pomale je kabasta i donekle je teška za čišćenje, ali ukoliko imate mesta za lonac, onda imate mesta i za spiner. Ne samo da će pranje zelene salate, bilja i zeleniša biti brže, već će sve to biti i mnogo efikasnije osušeno – neuporedivo sa sušenjem putem ubrusa.

Valjajte citruse pre nego što ih iscedite

Ponekad sve što je potrebno nekom jelu jeste malo limuna ili limete kako bi ono dobilo sasvim novu dimenziju. Da biste dobili najveću količinu soka iz citrusnog voća, izvaljajte ga na dasci za sečenje pre nego što ga presečete.

Koristite se adekvatnim tiganjima

Kada recept kaže da koristite određeni tip tiganja, upotrebite taj tiganj. Ukoliko imate samo jedan nelepljivi tiganj, najbolji savet koji Vam možemo dati je da pričekate neko lepo sniženje i da potom kupite sebi i druge kvalitetne tiganje. Takođe, mudar savet je i da jeftinije tiganje treba menjati na nekoliko godina jer im premazi postaje previše oštećeni.

Osušite meso, leguminoze i povrće pre kuvanja

Pažnja: voda i toplota daju paru, pa kada pokušavate da pečete nešto što je još uvek mokro, isto neće biti skuvano kako treba. Meso bi trebalo istapkati pomoću papirnih ubrusa pre nego što ga stavite u tiganj, leblebije se mogu procediti pomoću sita i potom osušiti na ubrusu pre nego što ih stavite u pleh (isto važi i za povrće, s tim što ga uglavnom nije potrebno cediti).

Ne pretrpavajte tiganj ili šerpu

Da li pržili ili pekli u tiganju il šerpi, bitno je da ih ne pretrpate sastojcima. Slično mesu i povrću koje je vlažno i pripremano kao takvo, ako namirnice nagurate u tiganj, one će se napariti i neće dobiti tanku, hrskavu braon koru koja se obično u receptima traži.

Spremajte usput

Umesto da u sudoperu gomilate sve namirnice i upotrebljena pomagala koja su Vam trebala za pripremu kako biste ih oprali posle jela (ne zaboravimo na brisanje radnih elemenata i šporeta), okrenite se metodi čišćenja u letu. Umesto da sve otpatke ostavite na radnom elementu, bacite ih u neku veću činiju u koju će ići sav otpad i sve će biti manje haotično. Ako imate desetak minuta vremena dok se nešto kuva, posvetite ih pranju i brisanju.

Zamrzivač koristite za nešto više od zamrzavanja ostataka

Već znate kako jako dugo u zamrzivaču možete čuvati ostatke. Ali ako nađete malo mesta u njemu, onda u njega možete staviti još nekoliko stvari koje će Vam olakšati život. Smrznuti đumbir će biti duže svež, kao što će biti lakše rendati ga na sitnoj strani rendeta. Pasirani paradajz, bujon, sosevi i još mnogo toga može biti zamrznuto u kockive i sa lakoćom odmrznuto onda kada zatreba. Takođe možete zamrznuti i testo za kolačiće i pite, belanca i žumanca, seckano povrće (za bujone) i koristiti sve to po potrebi. Zamrzivač je takođe odličan za čuvanje i vreće sa onim što želite da pretvorite u kompost, jer hladnoća ubija miris i usporava propadanje.

https://www.myrecipes.com/cooking-method/11-simple-cooking-tips