10 Trendova u kuvanju za 2022. godinu

Napravite mesta za 2022! Šta nam ova godina sprema? Profesionalni kulinarski projekti, obnovljena tradicija i puno prostora za slavlje; evo 10 kulinarskih trendova koji će sigurno obeležiti 2022.

1. Prov napravite domaći hleb, a potom domaću testeninu

Pomama za pečenjem hleba traje već dve godine. Ali sada kada su svi (ili skoro)svi savladali “umetnost” glutena, vreme je da napravite ukusnu, svežu testeninu kod kuće.

2. Razni bezalkoholni proizvodi

Uporedo sa porastom dostupnosti lokalnih alkoholnih proizvoda, ovaj trend će pratiti i bezalkoholna pića. Od piva do žestokih pića, raširenih ruku pozdravljamo ovaj trend bez alkohola.

3. Šok cene namirnica

Nažalost, ovo je praktično godišnja pojava. Povećanje cena namirnica ponovo će uticati na nas i ove godine. Zbog toga svi moramo da postanemo majstori u budžetiranju i planiranju obroka, i da maksimalno iskoristimo ono što se nalazi u našem frižideru i ostavi.

4.  Alkoholna pica

Destilerije i vinogradi niču poslednjih godina širom zemlje. Ove godine ćemo biti svedoci diverzifikacije njihove ponude: rakije, vina od komine, likera itd. Kvalitetni proizvodi svih vrsta sigurno će zadovoljiti one željne da otkriju i slave svoju lokalnu scenu.

5. Urbana poljoprivreda

Bilo da se radi o velikim ili malim, baštovanstvo u dvorištu, balkonu i krovu će nastaviti da raste u 2022. Urbana poljoprivreda je bila veoma uspešna tokom prošle godine. Zbog pandemije, mnogi ljudi su pokušali da eksperimentišu sa uzgojem bilja, voća i povrća. Ovaj trend će se verovatno nastaviti, uz niz inicijativa, da bude izvesno.

6. Vakumirana hrana u prodavnicama

Gotovi proizvodi biće oplemenjeni 2022. godine! Po namirnicama dostupnim u prodavnicama, naravno, ali i po njihovom kvalitetu. Zamislite marinirano, vakumirano meso. To je tehnika pakovanja koja je efikasna u očuvanju ukusa hrane i produženju njenog roka trajanja.

7. Riba na biljnoj bazi

Verovatno ste čuli za Impossible Foods i Beiond Meat proizvode, koji su lako dostupni u mnogim restoranima. Međutim, počinju da se pojavljuju i inicijative za morske plodove zasnovane na biljkama, čineći vegetarijansku hranu sve dostupnijom.

8.  Kupujte lokalno – napravite razliku

Protekle dve godine učinicle da smo svesni važnosti kupovine na lokalnom nivou. U 2022. naša kupovna moć će zaista preći dug put ka industriji kojoj je to potrebno. Nikada nije bilo važnije nego sada jesti i kupovati domaće.

9.  Sltakiši

Da, pite, kolačići i drugi slatkiši su tu i ostaće. Na kraju krajeva, ne možemo se oprostiti od klasika! Međutim, 2022. godina će obeležiti popularizaciju elaboriranih projekata peciva. Zadivljujući 3D i umetničke kolače i druge projekte za pečenje sigurno će popuniti naše feedove društvenih medija!

 

10.Ponovo zajedno

 

2022. godine imamo razloga za slavlje. Odlučujemo da verujemo da će se okupljanja nastaviti nesmetano, po propisanim merama i protokolima, i da ćemo svi moći da uživamo u prazničnim i ukusnim trenucima sa najmilijima! A vama želimo mnogo radosnih proslava sa prijateljima i porodicom!