10 neverovatnih činjenica o konzumiranju hrane iz celog sveta

U kojoj zemlji se jedu otrovne pečurke, koja nacija pije najviše kafe i gde je to jedna lubenica bila prodata za 6100 dolara? Odgovori će Vas možda iznenaditi. Od smrtonosnih jela do neverovatno skupog povrća, donosimo Vam 10 neverovatnih činjenica o konzumiranju hrane na svim stranama sveta.

1. Indija proizvodi, konzumira i izvozi najviše čili papričica na svetu.

Dok čili papričice nisu poreklom iz Indije - one su predstavljene Indiji od strane Portgulaca u XV veku - indijski konzumenti su potpuno prigrlili ove ljute biljke. Ne samo da Indijci uzgajaju i jedu najviše čili papričica nego bilo koja druga nacija na svetu, već takođe imaju i neke od najljućih papričica: Bhut jolokia (takođe znana i kao "duh papričica") se gaji u Asamu, Nagalandu i Manipuru i kaže se da je u proseku 400 puta ljuća od prosečnog ljutog sosa.

2. U Italiji se paradajz nije jeo sve do XVI veka.

Iako je danas italija čuvena po svojim sjajnim sosevima od paradajza, italijanski šefovi nisu počeli da eksperimentišu sa njim sve do XVI veka. Donesen iz Amerike na početku 1500-ih godina, paradajz je prvobitno smatran otrovnim i koristio se isključivo za dekoraciju. Dok su neki italijanski kuvari možda i počeli da eksperimentišu sa paradajzom kao hranom već početkom tih 1500-ih, paradajz sos nije dobio zamah u Italiji sve do kasnog XVII veka.

3. Kasava je treće najpopularnije ugljenohidratno jelo na svetu.

Kasava možda nije najpopularnije jelo kod nas, ali posle pirinča i pšenice, ovo skrobno, korenasto povrće je treći najvažniji izvor ugljenih hidrata na svetu. Ova česta namirnica mnogih afričkih nacija, kasava (znana i kao manioka, tapioka i juka) se može jesti kao krompir, mleti u brašno ili koristiti da bi se dobile loptice od tapioke koje se nalaze u mnogim čajevima i pudinzima.

4. Japan, Skandinavija i Namibija su samo neka od mesta koja služe potencijalno smrtonosnih jela.

Mnoge nacije služe delikatese koji ako se ne spreme valjano mogu biti smrtonosni. U Japanu, riba fugu može paralisati i ugušiti one koji je jedu ako se pogrešno spremi, dok rani hrčak, koji je popularan širom Skandinavije, Istočne Evrope i duž regije Velikih jezera u Severnoj Americi može biti fatalan ukoliko se pojede sirov. U Namibiji, međutim, odrasla giganstka bik žaba se smatra ukusnim delikatesom - ali mlade žabe ove vrste, pojedene pre nego što dostignu zrelost, nose toksin koji vodi do zatajenja rada bubrega.

5. 49% Amerike jede sendvič svakog dana.

Dok Sjedinjene Američke Države imaju zaista kulinarsko bogatstvo, sendvič je možda najpopularnije jelo širom nacije. Prema istraživanju iz 2014. godine, u proseku, 49 odsto Amerikanaca preko 20 godina života jede sendvič skoro svakog dana. Ali sendvič nije bilo uvek tako voljen. Tokom Revolucije, mnogi Amerikanci su izbegavali sendviče, kao i druga jela britanskog porekla. Iako su sendviči bili popularni u Engleskoj tokom celog XVIII veka, prvi recept za sendvič se nije pojavio u američkim kuvarima sve do 1815.

6. Japan je dom nekih od najskupljih voćnih plodova.

Japan nije jedina zemlja koja proizvodi retko i skupo voće, ali se čini da je stvarno dom nekih od najskupljih plodova. U pojedinim situacijama, uzgajivači voća u Japanu su aukcijski prodali jednu densuke lubenicu od 8,5 kg za 650 000 jena (približno 6100 američkih dolara), hrpiu rimskog rubin grožđa za 6400 dolara i par jubari kraljevskih lubenica za neverovatnih 23 500 dolara.

7. ... A Srbija je dom najskupljeg sira.

Napravljen od magarećeg mleka na samo jednoj lokaciji, pule je neuporedivo najskuplji sir na svetu. Dok izuzetno plemeniti sirevi širom sveta mogu koštati i do nekoliko stotina dolara za pola kilograma (jedan od britanskih sireva, napravljen sa zlatnim jestivim pahuljama, prodat je za 450 dolara), srpski pule je pobedio sve njih sa cenom od 576 dolara za pola kilograma - i to je sa popustom. Sir je toliko neverovatno redak i njegovo pravljenje je toliko zahtevno, da njegovi tvorci veruju da ga realno mogu prodati za 1700 do 2900 dolara za pola kilograma. Umesto, oni ga prodaju za samo 576 dolara, nadajući se da će podići svest o zanatu koji izumire.

8. Turska konzumira najviše čaja po osobi.

Dok Kina konzumira više čaja od bilo koje druge zemlje na svetu (sa približno oko 800 miliona tona na godinu), od 2014. Turska pije više čaja po glavi stanovnika, i to sa oko 3,5 kg čaja po osobi godišnje. U tom istom izveštaju, Irska i Engleska dolaze na drugo i treće mesto, sa komparativnih manjih 2,4 kg i 2,1 kg po osobi.

9. ... A Holandija pije najviše kafe.

Ljudi u Holandiji uzimaju za ozbiljno svoj dnevni kofeinski fiks: Sa 2,414 šolje po glavi dnevno, oni su broj jedan konzumenti kafe na svetu. Finska i Švedska su drugi po redu među najvećim zaluđenicima za kafom sa 1,848 i 1,357 šolja dnevno. Na iznenađenje, SAD ne dospeva čak ni u prvih 10 kada je reč o dnevnom unosu kafe. Sa samo 0,931 šolje dnevno (prema izveštaju iz 2014.), Sjedinjene Države su tek na 16 mestu ljubitelja kafe među nacijama (odmah iza Novog Zelanda).

10. Kokice nisu svuda uobičajena grickalica u bioskopu.

Ako živite u SAD-u, sve su šanse da mislite kako su kokice i filmovi prirodan spoj. Ali kokice nisu svuda uobičajena grickalica u bioskopu. U Kolumbiji, suvi mravi su popularna alternativa za kokice, dok posetioci bioskopa u Koreji uživaju u jedenju vrećice sušenih lignji. Kineski kinofili se odlučuju za sušene slane šljive.

Preuzeto sa: https://www.mentalfloss.com/article/80927/10-incredible-facts-about-food-consumption-around-world