10 grešaka koje verovatno pravite u kuhinji (i kako da ih izbegnete)

Da li volite da kuvate? Ukoliko uživate u eksperimentisanju u kuhinji, ali vrlo često niste  zadovoljni rezultatima, možda imamo rešenje za Vas. Pitali smo profesionalne šefove da nam otkriju koje greške najčešće prave u kuhinjama svojih domova i kako da ih izbegnu. Pročitajte i pobrinite se da Vaši kulinarski eksperimenti mogu biti samo bolji od sada pa nadalje!

Da li volite da kuvate? Ukoliko uživate u eksperimentisanju u kuhinji, ali vrlo često niste  zadovoljni rezultatima, možda imamo rešenje za Vas. Pitali smo profesionalne šefove da nam otkriju koje greške najčešće prave u kuhinjama svojih domova i kako da ih izbegnu. Pročitajte i pobrinite se da Vaši kulinarski eksperimenti mogu biti samo bolji od sada pa nadalje!

#1: Ne dopuštate mesu da odstoji pošto ga spremite

Ovo je jedan od najvećih grehova kuvanja. Naravno, šnicla izgleda neverovatno ukusno i naravno da želite da je pojedete što je pre moguće – ali oduprite se nagonu da to i uradite.

Ukoliko joj date makar 5 minuta, sokovi će imati vremena da se ravnomernije rasporede u mesu te ćete biti nagrađeni neverovatnim ukusom i savršenom teksturom. Vredi, verujte nam!

#2: Stavljate previše namirnica u šerpe i lonce

Ako Vam dolazi šira porodica ili mnogo prijatelja na obrok, znate već i sami koji problem se javlja – šerpe i lonci su jednostavno premali, ali Vi nekako uspevate da ih napunite sa svom potrebnom hranom.

Ali problem je u tome i što prepuni lonci i šerpe vode nejednakom raspoređivanju toplote što rezulitra sa lošijim kvalitetom hrane. Uvek je bolje pripremati dve ture jela i tako se pobrinuti da sve bude apsolutno savršeno.

#3: Meso vadite direktno iz frižidera baš pre nego što ćete ga pripremati

Možda mislite kako držanje mesa u frižideru sve do poslednje sekunde čini da ono bude zaista sveže, ali nažalost, to takođe rezultira sa lošijim kvalitetom kuvanja.

Hladna hrana će se češće kuvati neujednačenije, pa je najbolje dopustiti mesu ili ribi da odstoje oko 30 minuta, i dobiju sobnu temperaturu pre nego što zavšre na roštilju ili tiganju.

#4: Ne dopuštate posuđu da se ujednačeno zagreje

Naravno, zauzeti ste, gladni ste i jednostavno želite da završite sa kuvanjem – te stavljate tiganj na šporet, uključujete ringlu i počinjete da kuvate. Ali to se ne radi tako.

Bolje je pustiti šerpe i lonce da se zagrevaju oko 5 minuta pre kuvanja. Na taj način, biće ujednačeno zagrejani i stvarno dovoljno topli za pravilno kuvanje.

#5: Koristite tup nož

Možda smatrate kako oštri noževi vode nezgodama u kuhinji, ali istina je sasvim suprotna: mnogo je veća verovatnoća da ćete se povrediti koristeći tup nož, jer postoji veća šansa da neće biti dovoljno oštar i da ćete koristiti veću silu te da će Vam iskliznuti.

Pored toga, teško je obaviti posao tupim nožem i skoro je nemoguće postići sjajne rezultate te redovno oštrite Vaše noževe.

#6: Sve začine dodajete pred kraj

Mnogi domaći kuvari dodaju sve začine na kraju i ne probaju čak svoje jelo sve dok ono nije skoro gotovo – ali tada malo šta možete promeniti.

Zato je bitno da sve začinjavate malo po malo, sve vreme  tokom procesa kuvanja i da probate jelo što je češće moguće.

#7: Neprekidno okrećete meso na roštilju

Da li znate koliko puta bi trebalo da okrente meso tako da ono bude savšreno skuvano? Jednom – to je jedan jedini tačni odgovor.

Dakle oduprite se potrebi da prevrćete hranu na svakih nekoliko sekundi ili minuta. Uradite to jednom i to kako treba!

#8: Koristite pogrešnu vrstu ulja

Različite vrste ulja imaju različite tačke isparavanja, te su namenjene korišćenju na različitim temperaturama.

Maslinovo ulje i puter su savršeni za niže temperature, a ako kuvate na umerenoj vatri možete koristiti maslinovo ulje i kokosovo ulje; za visoke temperature, ulje kikirikija, avokada i mast su najbolji izbor.

#9: Ne držite se recepta

Naravno, eksperimenti u kuhinji su zabavni – ali ne i ako pokušavate da napravite složeno jelo ili tradicionalni desert. U tom slučaju praćetnje recepta od slova do slova je obavezno.

Ukoliko stvarno morate nešto da probate, podelite jelo na dva dela i potom se držite recepta sa jednim delom, a sa drugim eksperimentišite. Na taj način, ako sve pođe po zlu, ipak ćete imati nešto da ponudite svojim gostima ili porodici.

#10: Pokušavate da popravite upropašteno jelo dodavanjem još sastojaka

Nekada stvari jednostavno pođu najgorim mogućim putem i što pre to prihvatite i nastavite dalje, to bolje. Kada shvatite da je jelo koje pokušavate da pripremite jednostavno jedan veliki neuspeh, jednostavno ga bacite.

Ukoliko pokušate da ga popravite sa novim sastojcima, najverovatnije ćete samo protraćiti još namirnica, još vremena i još energije – i ipak završiti sve sa bacanjem. Prihvatite, naučite nešto iz svega i nastavite.