Saveti za kuvanje

1-10 of 79

Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8
  • Kako napraviti sjajnu dekorativnu bundevu?

    Kako napraviti sjajnu dekorativnu bundevu?

    Uprkos tome što Noć veština nije deo naše tradicije, neizbežno nam se u ovom period godine “strašne bundeve” pojavljuju sa svih strana. Da li ste nekada poželeli da sami isečete svoju bundevu?
    Pročitaj više 
  • Jesenje čišćenje

    Jesenje čišćenje

    Vaš dom predstavlja vas. Vaša ličnost. Vašu energiju koja zrači prostorom u kojem provodite toliko vremena. Stoga, održavanje urednog, opuštajućeg i bez nereda može imati dubok uticaj i na vaš um i dušu.
    Pročitaj više 
  • Jesenji recept: Kremasta pasta sa bundevom

    Jesenji recept: Kremasta pasta sa bundevom

    Iskoristite bundeve ove jeseni. Kada se pasira i kombinuje sa maskarponeom i parmezanom, njihov sadržaj se pretvara u svilenkasti, ukusni sos za testeninu.
    Pročitaj više 
  • 11 saveta kako iskoristiti ostatke hrane

    11 saveta kako iskoristiti ostatke hrane

    Svaki put kada pripremamo obroke, proizvodimo otpad. Iako bi nešto od toga trebalo baciti, neki ostaci hrane bi se zapravo mogli iskoristiti.
    Pročitaj više 
  • 20 saveta za čuvanje hrane za zimu

    20 saveta za čuvanje hrane za zimu

    Kako se približava jesen i temperature padaju, vreme je da se sakupe usevi pre nego što se vreme ponovo promeni.
    Pročitaj više 
  • Najbolji začini za ribu i morske plodove

    Najbolji začini za ribu i morske plodove

    Pripremanje ribe i morskih plodova je odlično. Ima toliko izbora, bilo da se radi o ribi, kozici, lignjama, jakobnim kapicama, dagnjama, ostrigama, langošima - lista se nastavlja. Najbolja stvar kod njih je to što se često pripremaju na najjednostavniji način.

    Pročitaj više 
  • 10 Trendova u kuvanju za 2022. godinu

    10 Trendova u kuvanju za 2022. godinu

    Napravite mesta za 2022! Šta nam ova godina sprema? Profesionalni kulinarski projekti, obnovljena tradicija i puno prostora za slavlje; evo 10 kulinarskih trendova koji će sigurno obeležiti 2022.
    Pročitaj više 
  • 20 sjajnih saveta za počitnike u kuvanju

    20 sjajnih saveta za počitnike u kuvanju

    Verovatno ste potrošili previše vremena na kuvanje u svojoj kuhinji tokom prošle godine. Da biste prekinuli deo posla koji ide u pravljenje svih tih ukusnih jela, pročitajte mngo super lakih (i super korisnih!) trikova za kuvanje.
    Pročitaj više 
  • Sladoled od jagoda – recept

    Sladoled od jagoda – recept

    Jagode su neverovatan izdvor zdravlja, a ovih dana ih možemo pronaću na pijacama i supermarketima po pristojnim cenama.

    Šta znamo o jagodama?

    Pre svega jagode su crveno, sočno i slatko voće. Sadrže mnogo C vitamina i izvesnu količinu vitamin B9 i kalcijuma. Takođe, jagode su bogate antioksidansima i biljnim jedinjenjima koji povoljno deluju na zdravlje srca i kontrolu šećera u krvi.

    Evo jedne sjajne poslastice za ove tople proćene dane – Sladoled od jagoda, ko može ovome da odoli?

    Potrebno je:

    1. 400g jagoda (očišćenih)
    2. 1-2 kašičice soka od limuna
    3. 600g slatke pavlake
    4. 300 ml punomasnog mleka
    5. 150g šećera u prahu
    6. 5 žumanaca
    7. 2 kašičice ekstrakta vanile

    Priprema:

    Korak 1.

    Stavite jagode u blender. Umutite ih u pire, a zatim dodajte limunov sok po ukusu - ako su jagode kiselije, trebaće vam manje lumunovog soka.

    Korak 2.

    Zagrejte slatku pavlaku i mleko u šerpici – dok ne proključaju. U činiji umutite šećer i žumanca minut-dva do bledo žute boje. Polako sipajte mešavinu vrućeg krema u jaja, i sve vreme mutite smesu (preporučujem Delimano Kitchen Robot Pro višenamenski stoni mikser). Kada je sve potpuno sjedinjeno, procedite kroz sito nazad u tiganj. Kuvajte na laganoj-srednjoj temperaturi dok se malo ne zgusne – smesa je dovoljno gusta kada u nju stavite poleđinu kašike i ona ostavi otisak (to će se desiti na oko 82-85C). Pazite da ga ne prekuvate jer će se jaja skuvati. Prebacite u činiju. Pokrijte činiju, ostavite da se prohladi 10 min. a potom ga stavite da se hladi oko sat vremena.

    Korak 3.

    Promešajte pire od jagoda i vanilu u hladan krem. Probajte da proverite da li treba dodati malo više limuna ili vanile, po ukusu naravno.

    Korak 4.

    Zamrznite sladoled u posudi u zamrzivaču. Ostavite 4 sata, mešajte temeljno smesu svakih sat vremena  da biste uklonili sve kristale leda. Sladoled možete čuvati u zamrzivači I do 2 meseca!

     
    Izvor: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/strawberry-ice-cream 
    Pročitaj više 
  • Tradicionalni recept za grčku musaku za patlidžanom i krompirom

    Tradicionalni recept za grčku musaku za patlidžanom i krompirom

    Musaka je jedno od najpopularnijih tradicionalnih jela Grčke. Možete je pronaći u gotovo svakom grčkom manjem i većem restoranu kao i na trpezi domaćina.

    Musaka je napravljena od pečenog i prženog patlidžana i krompira, bogatog sosa od govedine ili jagnjetine, prelivena bšamel sosom. Drugim rečima vrhunska “prijatna” hrana.

    Priprema dradicionalne grčke musake:

    Potrebno je:

    • 4 patlidžana
    • 5 krompira
    • Ulje
    • 750g mlevenog mesa (jagnjetine ili junetine)
    • 2 crvena luka
    • 400g sitno seckanog paradajza
    • 2 kašike paradajz pirea
    • 1 kašika šećera
    • 1 čaša crnog vina
    • So, biber
    • Lovorov list
    • Prstohvat cimeta ili 1 grančica cimeta
    • ¼ šolje maslinovog ulja
    • 900 ml mleka
    • 120g putera
    • 120g brašna
    • Prstohvat muškatnog oraščića
    • 2 žumanca
    • 100g parmezana
    • So po ukusu

     

    1. Patlidžan i krompir je osnova musake

    Operite, oljuštite i isecite krompir na kolutove debljine oko 1 cm . Kada isečete kropir, operite ga kako biste skinuli višak skroba.

    Uzmite veće patlidžane, operite ih (bez ljušćenja) i iscevite na kolutive veličine 1 cm – otprilike kao i krompir. Potom ih ispirajte dok voda ne postane providna, dobro posolite i ostavite da se cede oko pola sata. Poslednji korak je kod patlidžana veoma važan, jer neki patlidžani mogu biti gorki, zato ih treba dobro osoliti i ostaviti da se ocede.

    U Grčkoj, većina restorana prvo proprže krompir i patlidžan do zlatne boje – mada to jelu daje “težinu” koja možda i nije projatna tokom letnjih dana… Dakle, ako želite manje tešku musaku, nemojte prethodno pržiti krompir i patlidžan na tiganju.

    Poređajte krompir i musaku u pekač (preporučujemo NOVI Delimano Royal Glass Supreme stakleni pekač sa poklopcem) i prelijte ih sa nekoliko kapi maslinocog ulja, uključite rernu na 180° i ostavite da se peče oko 20 minuta.  

    Savet: Imajte u vidu da se patlidžan tokom pečenja smanjuje, pa poređajte 3 sloja patlidžana, kako biste do kraja pripreme jela dobili zapravo 2 sloja.

    2. Priprema sosa sa mesom

    Tradicionalna musaka se pravi sa jagnjećim mesom, međutim ako Vam je ovo meso prejakog ukusa možete pomešati sa junetinom ili napraviti samo od mlevene junetine. Takođe, ako želite vegansku varijantu jela, umesto mesa možete staviti sočivo.

    Sos je vrlo sličan bolonjez sosu, meso se dinsta na ulju sa crnim i belim lukom, potom se doda malo crnog vina i seckani paradajz koji se kuva dok se sve ne zgusne, tj. ne ne dobije gustinu sosa.

    Sos bi trebalo da bude gušći tako da ga krompir i patlidžan ne upiju, kako bi se svi ukusi osetili ravnomerno. Obavezno začinite sos solju i biberom na kraju

    3. Bešamel sos

    Ovo je možda i nazahtevniji deo, koji podrazumeva neprekidno mešanje, dodavanje jaja i sira – trebalo bi na kraju da bude gust krem.

    Prvo isopite puter na jačoj temperature, sklonite sa ringle posudu i dodajte brašno, umutite ga i sjedinite sa puterom, potom vratite na ringlu, smanjite temperaturu i dodajte malo po malo mleka uz neprekidno mešanje. Ukoliko bude nekih grudvica možete koristiti mikser kako biste dobili glatku masu.

    Sklonite bešamel sa ringle dodajte sir, muškatni orašćić i 1 kašičicu soli. Na kraju dodajte žumca i dobro ih umutite u smesu.

    4. Poređajte musaku

    Na dno Delimano Royal Supreme Glass posude za pečenje prvo poređajte kropir. Pečeni patlidžan podelite na 2 dela.  Prvi deo poređajte preko krompira, zatim prelijte preko sos od mesa, potom poređajte drugi deo patlidžana i od gore prelijte bešamel sos. Vodite računa da sve bude ravnomerno rapoređeno preko cele površine.

    Na kraju od gore narendajte malo sira. Pecite u rerni sat vremena na 180°C.

    Pročitaj više 

1-10 of 79

Page:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
  6. ...
  7. 8