Vaša korpa je trenutno prazna.

Probaj

Tradicionalna američka pita od jabuka

Vreme kuvanja:

Not available

Vreme pripreme:

Not available

Ukupno vreme:

20

Sastojci:

Fil:

  • 5 Greni Smit jabuka, oljuštenih i narezanih na kriške
  • 1/2 šolje smeđeg šećera
  • 1/2 šolje belog šećera
  • 2 kašike brašna
  • 1/4 kašičice soli
  • sok od pola limuna

Recept za hrskavu koru:

  • 6 kašika maslaca
  • 3 šolje brašna plus još malo za posipanje
  • 1 kašičica soli
  • 1 1/2 štapića hladnog maslaca
  • 3/4 šolje biljne masti (margarin, vegetable shortening)
  • 1 jaje
  • 5 kašika hladne vode
  • 1 kašika destilovanog belog sirćeta
Priprema:
  • Savršeno hrskava kora:

Stavite brašno i so u veliku posudu . Dodajte puter i biljnu mast. Koristeći mutilicu, postepeno dodajte puter i biljnu mast u brašno, dok smesa na počne da podseća na sitne kamenčiće. Ovaj korak bi trebalo da traje 3 ili 4 minuta . Lagano umutite jaje viljuškom, a zatim ga dodajte u mešavinu. Zatim dodajte hladnu vodu i sirće. Mešajte sve zajedno sve dok to ne postane glatko, a zatim izvadite pola testa iz činije. Važno: ova količina testa je dovoljna za 2 kore.

  • Zagrejte rernu na 190 stepeni
  • U velikoj posudi , pomešajte zajedno jabuke ,braon šećer, kristal šećer, brašno, so i sok od limuna
  • Oklagijom razvucite koru u veće krugove. Razvlačite testo od centra ka spolja. Budite nežni i strpljivi, jer će trebati malo vremena da se testo potpuno razvuče
  • Ako se testo previše lepi za površinu ispod, oštrom lopaticom pažljivo odvojite testo i pospite malo dodatnog brašna na površinu. Onda okrenite testo i završite razvlačenje. Ne zaboravite da razvlačite od centra ka spolja, sa što manje pokreta i razvlačenja napred-nazad
  • Opet lopaticom, polako odvojite i podignite testo i pažljivo ga prebacite u tepsiju
  • Postavite pola smese jabuka na jednu koru, a drugu polovinu na drugu koru. Presavijte ivice svake kore ka unutra, tako da pokrije 5 do 7 cm smeše od jabuka. Nema potrebe da bude umetnička – što više je rustična, to bolje. Na gornju koru stavite sitne komadiće maslaca
  • Pecite dok punjenje ne dobije zlatnu boju, oko 30 do 40 minuta . Ako kora izgleda prebrzo postane braon, pokrijte ivice aluminijumskom folijom preostalo vreme pečenja
  • Ostavite da se ohladi malo, a zatim isecite na kriške sekačem za picu

Autor : Delimano